Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Измирането на пчелите - заплаха за икономиката

Мнение от ттитто »

Гибелта на пчелите - заплаха за US-икономиката
news.bg
Размер на шрифта: a a a

Загадъчната гибел на пчелите в САЩ може да предизвика катастрофални последици за икономиката на страната.
По последни данни на територията на 20 щата през зимата са загинали 80% от всички пчели, като причината за това явление все още не е установена.
Около 90 от основните селскостопански култури в САЩ са напълно зависими от пчелите и както смятат специалистите "трудовата дейност" на тези насекоми осигурява на американската икономика около 14 млрд. долара годишно.

"Разбираемо е безпокойството около тази ситуация - пише New York Times, цитиран от Money.bg - Засега всичко изглежда като на кино и никой не разбира последиците от тази заплаха", коментира изданието.

Според вестника масовата гибел на пчелите означава не просто недостиг на мед. "Всъщност икономическата ценност на меда, восъка и другите пчелни продукти е съвършено незначителна в сравнение с обема от "услуги", които оказват пчелите при опрашването на селскостопанските култури".

По сметки на специалистите хранителният режим на средния американец (за около 1/3 от тях) се състои от продукти, резултат от дейността на пчелите.

Учените вече се опитват да установят причините за изчезването на насекомите. Като възможни варианти се приемат болест или прекомерното използване на пестициди.

В същото време, пише вестникът, пчелите изчезват с невероятно бързи темпове, а министерството на селското стопанство на САЩ дори не успява да направи необходимата статистика.

Вестникът предупреждава, че явлението може да се превърне в сбъдване на кошмар от най-песимистичните научно-фантастични филми.

Отпечатване | Изпращане
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Американците бият тревога, защото знаят колко важни са пчелите за опрашването и въобще за икономиката на страната. В България важен е тютюна. Всичко останало е без значение.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Димкис
Мнения: 168
Регистриран на: Вто Фев 07, 2006 3:45 pm
Местоположение: Русе

Мнение от Димкис »

Добре е това да се изнесе по всички медии.Дано някой от управляващите проумее за какво става върос.
Росен Тенчев
Мнения: 108
Регистриран на: Вто Фев 28, 2006 8:54 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от Росен Тенчев »

Димкис написа:Добре е това да се изнесе по всички медии.Дано някой от управляващите проумее за какво става върос.
Някой от форума да сее сблъсквал с нещо подобно ? Защото ми се струва , че няколко души до сега се оплакват от безпричинно изчезване на пчели от кошерите им !
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

Димкис написа:Добре е това да се изнесе по всички медии.Дано някой от управляващите проумее за какво става върос.
Информацията е много силна и значима.
Някой ако знае как, да я предостави на медиите. Те си умират да пишат за глобални заплахи, а в случая тя наистина е такава.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

В Пловдив регионалния ежедневник "Марица" вече публикува материала. Остава и в МЗГ някой да го прочете. Дано им светне червената лампичка за значението на пчелите за икономиката на страната и как трябва да се отнасят към пчеларството.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Мнение от drone »

Няма как да стане това- тоест да го прочетат. Вече второ правителство там четат само вестник " Zaman ". :evil:
rumen_enev
Мнения: 131
Регистриран на: Пон Ное 14, 2005 9:54 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от rumen_enev »

В събота вечерта ,в предаването на Дим Дуков "Голямата уста" прочетоха част от статията публикувана във вестник "Стандарт".Темата мисля ,че беше най-големите вестникарски небивалици или нещо подобно.Коментара на гостите беше ,че тези загуби не са нищо за Американската икономика и т.н.За жалост този тревожен факт/ ако наистина съществува/ беше приет като пореднатавестникарска измишльотина..... :x
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

Мобилните телефони изтребват фатално пчелите

Последна редакция: 15.04.2007, 22:06

Публикуване: 15.04.2007, 14:34
Пчела

© Даниел Павлов

Автор: Таня Иванова



Загадката на масовата гибел при пчелите миналата есен в САЩ и ЕС е разгадана. Както съобщава британският "Индипендът он Санди", пчелите умират в резултат на широкото разпространение на мобилните телефони.

Изданието цитира данните на изследователите от немския университет Ландау, които са установили, че електромагнитните излъчвания на мобилните апарати и антени, предаващи и приемащи сигнала, разрушават в пчелния организъм естествения механизъм за ориентация.

В резултат на това, излетялата от кошера пчела, не може отново да намери пътя към дома си.

Миналата есен в САЩ и страните от Западна Европа беше регистриран необичаен феномен - масово измиране на пчелни семейства. Процесът даже получи конкретно научно наименование- Неочакван крах на колониите(Си Си ДИ).

Към днешна дата по западното крайбрежие на САЩ вече са унищожени 60% от пчелните популации, а на източното- 70%.

Масова гибел на пчелите е регистрирана и в Европа - Германия, Швейцария, Испания, Португалия, Италия и Гърция.

Специалистите дълго време не успяваха да локализират проблема и да открият причината за тази масова смърт. Едва напоследък най-новите изследвания доказаха, че причината е в мобилните телефони.

Изчезването на пчелите вече се приема в редица райони на САЩ и Европа като аграрна криза, заради липсата на опрашване на растенията.

"Индипендънт он Санди" припомня изказването на Алберт Айнщайн, че без пчели човечеството може да просъществува само 4 години и след това и то ще изчезне.
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

Това е потресаващо !
Не виждам начин да се спре индустрията с моб. телефони.
Може би трябва да изнесем пчелините си в пусти ненаселени райони за да ги спасим. Как обаче ще се справим с кражбите - Незнам !
34038
Мнения: 245
Регистриран на: Вто Мар 07, 2006 4:53 pm
Местоположение: Полски Тръмбеш 5180

Мнение от 34038 »

Антените са най-силните излъчватели.Изнасянето в пусти места вече е направено от мобилните оператори.Пътувайки нощем с кола само за минути не виждаш сигналните червени свтлини на антените.Но това съвсем не значи че района не се облъчва.Телефона показва наличието на обхват.
Струва ми се че GSM-ите са една от страните на проблема.Борис Романов от Ню Йорк в края на февруари,при обсъждане на проблема писа в сайта си че от януари,ако не се лъжа,в САЩ информацията за CCD e почти засекретена.Скоро не съм влизал там и не знам новини.Но и самия Борис прави интересни коментари и цитира местни пчелари.Например в бедсрващи райони има благополучни пчелини.И коментарии за това.
Вярните пътища са най-къси!
Gojyto
Мнения: 859
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:08 pm
Местоположение: Бургас

Мнение от Gojyto »

Малко странно ми се струва това с телефоните???Зна4и само в тези 5 6 страни има моб.телефони ли???Но може и да има не6то вярно........ :cry:
ФЕРАРИСТ
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Апр 07, 2006 3:58 pm
Местоположение: Ямбол, Ст. Загора
Обратна връзка:

Мнение от ФЕРАРИСТ »

Чета в един тъп щатски форум че е възможно и изменението на генния фон да е причината.....и това също не е лишено от логика....
ico1
Мнения: 13
Регистриран на: Вто Яну 16, 2007 7:57 pm

Мнение от ico1 »

Аз съм служил в поделение на РТВ, тогава един старшина имаше кошери пред поделението. Всичко си им беше наред на пчелите. Не знам обаче какви вълни излъчват станциите и какви - телефоните.
petermar
Мнения: 233
Регистриран на: Чет Фев 15, 2007 10:12 am
Местоположение: Стара Загора
Обратна връзка:

Мнение от petermar »

Някой чел ли е "Здрави пчели" на Йово Кантар? Когато прочетох при него за "феномена на празните кошери" разбрах че този проблем е известен отдавна и на братята сърби. Той го отдава на пчеларска грешка, шум, неприятели.
Доколкото се отнася до мобилни телефони съм сигурен че ги дразнят, защото на няколко пъти докато съм бил на пчелина и ми е звънял телефона ме "атакуваха". Не знам само дали звъна или честотата на вълните са причина. Но след това избягвам да нося мобилка в пчелина колкото и спешни повиквания да имам.
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”