Българският пчелен мед не отговаря

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
apis1964
Мнения: 289
Регистриран на: Пон Фев 13, 2006 8:06 pm
Местоположение: гр.Габрово
Обратна връзка:

Българският пчелен мед не отговаря

Мнение от apis1964 »

Българският пчелен мед не отговаря на европейските изисквания, защото е... по-добър. Тази информация от синдикатите изненада преди време на пресконференция журналисти от Велико Търново.Излиза, че за да търгуват успешно в Европа, българските пчелари трябва да влошат качеството на своята продукция. Например да прибавят вода, защото нейното съдържание в този пчелен продукт е под европейските стандарти. “В България разнообразието от билки е най-голямото в района, което определя до голяма степен високото качество на нашия мед. Освен това е установено, че тези растения у нас са по-лековити” пояснява Тодор Найденов, председател на Областната браншова организация на пчеларите. Обикновено българският мед е полифлорен за разлика от европейския и има по-добри лечебни качества. Той идва от пчелините, които са в горите и край тях.

Друг е въпросът дали в Европа са се уверили във високите качества на българския мед, за да го търсят повече. До 2002 г. в него бяха открити антибиотици, което е против европейските стандарти. Заради високите си качества някъде в чужбина българският пчелен мед се използва за подобрител. Това означава, че има надежда той да заеме полагащото му се място на международния пазар. У нас пчеларството не е професия, а занимание през свободното време за получаването на допълнителни доходи. Едно семейство от 3 души може да се издържа и със 100 пчелни кошера, но при добра година. Пчеларите, които имат повече от 100 кошера, обаче са много нисък процент.

ДФ “Земеделие” прие програма за развитието на пчеларството през 2008-2010 г. Стопаните, които имат пчелини и произвеждат пчелен мед, ще бъдат финансирани със 7,2 млн. лв. Половината от тази сума е от Европейската комисия и ще дойде по линия на европейската програма за развитие на пчеларството, останалите ще осигури държавата. Очаква се ЕС да отпусне средства за техническа помощ, за борба със заболяванията по пчелните семейства, за пчелини. Тази финансова подкрепа ще е от значение за пчеларите в областта, които трудно могат да заделят пари, за да развиват модерно пчеларство. Те ще имат възможност да кандидатстват за финансиране още по мерките за развитие на селските райони, от които имат голяма възможност да получат някакви средства, по мерките за обучение, за младите земеделски производители, по агроекологичната мярка
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

В качествата на българския пчелен мед никой от нас не се съмнява.
А що се отнася до средствата от евросъюза и фонд "Земеделие" ... те вече са разпределени, както и субсидията за мед тази година. Така стоят нещата в България и ако искаме да получим нещо то ще трябва да си го извоюваме и то не с празни приказки по форумите, а с конкретни действия. Сега му е времето. Утре ще е късно.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
христо
Мнения: 185
Регистриран на: Чет Дек 28, 2006 7:58 pm
Местоположение: добрич

Мнение от христо »

Как? Бъди по-конкретен.
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”