Държавата отново се подигра с пчеларите

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Относно субсидиите.
Субсидиите за пчелни майки бяха издействани от НРАП с цел да се даде възможност повече пчелари да могат да си позволят да сменят майките на пчелините си с расови. Това до известна степен е добро начинание. Субсидиите за пчелни майки са за пчеларите. Майкопроизводителите по принцип не печелят от това. Субсидията от 4 лв за майка се дава на майопройзводителя едва след като е предоставил съответните фактури касови бележки и прочие документи и то два месеца след реализирането на майките. Самите майкопроизводители не са доволни от този факт. Първо защото сега те получават с 4лв по-малко за майка и второ забавянето на останалите пари означава трудности при подготовката на пчелите за зимата особено при отминалия тежък пчеларски сезон. Още повече чакането и неизвестността за тази субсидия накара повечето пчелари също да изчакат евтините майки и в крайна сметка се получи така, че майкопроизводителите трябваше да намалят производството на майки в разгара на сезона , а сега когато субсидията вече е факт те вече нямат възможност да задоволят повишеното търсене. За тях това е загуба, която трудно ще компенсират. Възможно е някои майкопроизводители да се опитат да злоупотребят със субсидиите, но ако има адекватен контрол това трудно ще стане. А колкото до размера на субсидията, особено като се има в предвид късния и старт, тя едва ли ще бъде усвоена в пълен размер. 50 000 майки при 750 000 семейства са горе долу 6.6% което не е много.Много по- разумно би било субсидията да се получава директно от пчеларя при предоставяне на фактурите за закупени пчелни майки. Така ще отпадне възможността за злоупотреба, после повече пчелари ще могат да подменят майките си, а и така и самите майкопроизводители няма да инкасират загуби. Тогава от такава субсидия наистина ще има смисъл.
По-големия проблем е гаврата която си направиха с т.н. Субсидии за предаден и изнесен качествен мед. Защо трябва да се субсидира износа на мед. Не е ли по-добре да се насочи вниманието към увеличаването на потреблението на вътрешния пазар както е в европейските страни. Защо не се отпуснат средства за реклама на българския пчелен мед, както на вътрешния така и на външния пазар. Хвърлиха се доста пари да се създаде марката български пчелен мед, но тя пак ще е в услуга само на преработватели и търговци, а и те бързо ще я съсипят. И въобще защо трябва да се субсидират преработватели и търговци след като те и без това печелят много повече отколкото им се полага. Тригодишната програма за развитие на пчеларството явно не е правена от пчелари и по никакъв начин не помага за развитието на на сектора, даже обратното води до ликвидирането му. Не може субсидиите за тютюн да са над 100милиона а за пчеларството да са някакви смешни 200 000, което прави нито повече нито по-малко от 26ст. на кошер. Това ако не е подигравка...
Има и още нещо и то много съществено. Господата преработватели вече подготвят почвата да внесат безмитно хиляди тонове Аржентински и китайски мед., като се обосновават с проваления пчеларски сезон. Вече са поискали от МЗП отпадане на 40%-тното защитно мито . Само дето нещата не стоят точно така. В началото на лятото беше изкупен всичкия останал от миналата и предходни години мед и в складовете на търговци и преработватели има достатъчно за да се покрие разликата между произведен и необходим за покриване на нуждите на вътрешния пазар мед. Внасянето на мед и смесването му с български, а след това изнасянето му в страните от ЕС като български само ще доведе до по-нататъшни загуби на пазара на български мед. Но какво ли ги интересува това търговци и преработватели. Техните цели са краткосрочни. Важното сега е да задържат ниските изкупни цени и а напълнят джобовете си днес, а за утре ... да му мислят пчеларите. Най-лошото е, че и държавната политика относно пчеларството е такава. Никой от МЗП не го е еня за пчеларите. Важно е далаверата да върви и комисионните да са добри.А ако стане да влязат и в управителния съвет на някоя пчеларска организация и защо не да я оглавят. Много се надявам от министерството ме опровергаят като не допуснат безмитен внос на мед и както и подпомогнат всички пчелари със захар за обезпечаване на зимуването на пчелите, но едва ли.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
христо
Мнения: 185
Регистриран на: Чет Дек 28, 2006 7:58 pm
Местоположение: добрич

Мнение от христо »

Г-жо Дикова, напълно съм съгласен с мнението Ви за трагичното състояние на родното пчеларство.Изказването Ви е продължение на уводите на сп. Пчелин( което определено липсва на пазара),но държавната машина е така бронирана(за пчеларите),и бронебойни патрони няма открити,а и както изглежда едвали скоро ще бъдат....
Margarita Dikova
Мнения: 70
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:25 am
Местоположение: София и Предбалкана

Привет на всички пчелари и пчелички!

Мнение от Margarita Dikova »

Относно сектор пчеларство:
Преди време един сладур ме убеждаваше, че държавата не се интересува от пчеларството, тъй като то е една мижава дейност, без значение за родната икономика. Излишно е да казвам, че когато в България имаше икономика, и пчеларството даваше своя принос.
Относно расовите пчелни майки:
Нали няма грамотен пчелар, който да допуска, че в България има производство на расови пчелни майки? Племенни донякъде - да, но пък расови? От коя раса? От родопиката, пръкнала се от една-едничка пчелна майка, донесена от Родопа планина в пчелина на гара Пловдив? Или от по-слабо метизираните пчели, взети от видинския край, например, и пренесени на Чуката в Сливен? Истината е, че предлаганите на пазара пчелни майки спестяват труд и време на пчеларите за производството им, а и то е трудно постижимо на пчелин от 200 кошера нагоре.
Относно програмите за развитие на пчеларството:
Такива се правят от десетина години от едни и същи хора (Стефанов, д-р Кънчев, Котларски, фамилия Кисьови, Пл. Петров). По-късно се включиха и търговците. Интересното е, че в тази комисия не бяха канени нито грамотни и успели пчелари, нито дори специалистите от опитната станция по пчеларство в Костинброд и от Тракийския университет - фарс! Още от 1998 г. се готвеше програмата кой какъв да бъде в бранша. Затова не трябва да се учудваме, че една трета от Проекта за закон за пчеларството беше заета с уреждането на складове за меда, а пък в приетия закон една трета е посветена на дейността на развъдната асоциация, а другата третина - на ролята на НВМС. За пчеларите останаха забраните, санкциите и глобите.
Относно вноса и износа на мед:
България има квота за меда, така че възможностите за износ не са кой знае колко големи. Но пък остава вътрешният пазар и пазарът извън ЕС. Трябва да сме наясно, че лошото тепърва предстои. Защото тригодишното ограничение за износ на мед от България върви успоредно със свободното предлагане на чужд мед в страната ни без ограничения. Такава беше и целта на евросъюза, наложил ни ограничителната мярка. Тази година няма да се почувства ефектът от тази мярка, но догодина при висок (дай, Боже!) добив, ще разберем за какво става дума: неразвит вътрешен пазарв, свободен внос на чужд мед, квота за износ. Това ни чака.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Мнение от drone »

Ще поживеем, ще видим докъде ще я докараме. Но не се съмнявам, че ни чакат неприятности ,набъркани от родните "спецове" в бранша. Неслучайно, списание "Нешънъл джиографик" при първия си материал и снимки от България след освобождението, описва българите, чието основно занимание е да си правят мръсотии един на друг. А уважаемия г-н Иречек, дългогодишен министър в България по същото време , на настойчивите въпроси на журналистите, изпращащи го на гарата, да опише с няколко думи българите при заминаването си за родината си, казва следните думи след кратко замисляне: "Българинът е крадлив, въшлив и пръдлив". Точка. Да ви се струва сега да има някаква промяна?
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

Уважаеми колеги !
Пчеларска организация от нов тип, която използва интернет комуникация не изисква същите усилия и няма такива несгоди, както старите организации.
В такава организация ще членуват пчелари малко или много повече интелигентни от останалите в бранша. С такава членска маса може да се постигнат добри резултати.
Диян Димитров
Мнения: 104
Регистриран на: Чет Апр 09, 2009 6:42 pm

Re: Държавата отново се подигра с пчеларите

Мнение от Диян Димитров »

Прием на проекти по Националната програма по пчеларство
започва от 15 октомври

Прием на проекти по Мярка „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” на Националната програма по пчеларствопо пчеларство започва от 15 октомври до 15 ноември 2010 г. Съгласно одобрената програма проектите се приемат в Дирекция „Животновъдство” на Министерство на земеделието и храните, към която работна група ще изготвя становище за всеки проект.
Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2011-2013 година бе одобрена с решение на ЕК от 14.09.2010 г.
По Мярка „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” на Програмата е предвидено финансиране на следните дейности:

1. Обучение на обучаващи - квалификация и преквалификация на кадрите обучаващи пчелари и пчелари-проверители.

2. Разработване, отпечатване и разпространение на Практическо ръководство за „Добри пчеларски практики”.

3. Популяризиране на български пчелни продукти, както и биологично произведени такива.

По дейност 1 се финансира проект на тема: Разработване на програма за обучители. Допустими кандидати са браншови пчеларски организации, асоциации и сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.
По дейност 2 се финансира разработване на практическо ръководство за Добри пчеларски практики, вкл. образци на документи към ръководството. Допустими кандидати са браншови пчеларски организации, асоциации и сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.
По дейност 3 се финансират проект за Популяризиране на биологични пчелни продукти, като допустими кандидати са сдружения на пчелари свързани с биологичното пчеларство, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел, подкрепящи и подпомагащи развиване на биологично пчеларство, както и проект за Популяризиране на пчелните продукти с допустими кандидати браншови пчеларски организации, асоциации и сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.
В рамките на една финансова година кандидатът има право да кандидатства еднократно по всеки един от секторите на мерките по Програмата. В рамките на една финансова година кандидатът няма право да подава второ заявление за подпомагане по мярка и сектор, по който през същата година има подадено и одобрено заявление за подпомагане и сключен договор (включително, ако първото заявление е в процес на разглеждане).

Мислите ли , че някой реално занимаващ се с производство на пчелни продукти /ПЧЕЛАР/ ще получи дори и стотинка от дванадесетте милиона отпуснати от ЕС по тази програма? Погледнете визираните дейности за подпомагане. Коя от тях касае пчелар дори регистриран като производител на биологични продукти? Ха сега да видим кой ще усвои средствата?
1. Обучение на обучаващи - квалификация и преквалификация на кадрите обучаващи пчелари и пчелари-проверители. - не ни са необходими, достатъчен ни е кадърен ветеринарен лекар обслужващ пчелина.
2. Разработване, отпечатване и разпространение на Практическо ръководство за „Добри пчеларски практики”. - дейност за плагиати.
3. Популяризиране на български пчелни продукти, както и биологично произведени такива. - дейност за рекламни агенции

А ЗА НАС - ...............................
славов
Мнения: 119
Регистриран на: Пон Яну 04, 2010 8:24 pm
Местоположение: нова загора

Re: Държавата отново се подигра с пчеларите

Мнение от славов »

колеги пчелари /предполагам че повечето са наясно/,че това е направено с цел "наши " фирми за обучение да лапнат европейски пари.Предполагам че някой от вас са получавали рекламни писма по времето на управлението на НДСВ от министъра на земеделието с гръмкото заглавие "ВИЕ ИМАТЕ ПРАВО НА ТЕЗИ ПАРИ" ,аз съм свидетел че такива писма получиха безимотни и починали хора,но субсидии маи никои не получи,но най-вероятно това бе финансирано с европейски пари и отчетоха дейност управляващите ,а техните фирми гушнаха парите за печат и изпращане на писмата .
Димкис
Мнения: 168
Регистриран на: Вто Фев 07, 2006 3:45 pm
Местоположение: Русе

Re: Държавата отново се подигра с пчеларите

Мнение от Димкис »

Тези с "Техническата помощ...."ако не са за лекар са за прокурор.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Държавата отново се подигра с пчеларите

Мнение от dimitarbonev »

НОВА РЕДАКЦИЯ НА НАРЕДБАТА ЗА ДИРЕКТНИ ПРОДАЖБИ!!!
Някои лобита продължават да тикат пчеларството към ликвидация. Интересно оказа се, че тези "незначителни промени" са направени без да са обсъдени с пчеларските организации и техните председателства бяха много изненадани от факта.
А ето и "незначителните промени" :
Чл. 9. Малки количества технологично непреработен пчелен мед са количества,
които не надвишават 40 % от годишния добив на пчелина, но не повече от 1500 кг.

Интересно ако някой извади 2 кила мед то ще може да продаде 0,8 кг а останалите 1,2 кг ще трябва да даде на преработвателя.
Това е лобистка промяна и е в нарушение на много закони, включително и на конституцията.
Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната
стопанска инициатива.
(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица
еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с
монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Аватар
ba4o_ivan1976
Мнения: 633
Регистриран на: Сря Май 06, 2009 8:17 am
Местоположение: чилина
Обратна връзка:

Re: Държавата отново се подигра с пчеларите

Мнение от ba4o_ivan1976 »

Е то бива бива но тая изродия на нищо не прилича - ако е вярно разбира се !!!
http://ba4o.mylivepage.com/ Изборът, а не случайността определя съдбата на човек.
Диян Димитров
Мнения: 104
Регистриран на: Чет Апр 09, 2009 6:42 pm

Re: Държавата отново се подигра с пчеларите

Мнение от Диян Димитров »

коя изродия имаш в предвид програвата или наредбата
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Държавата отново се подигра с пчеларите

Мнение от dimitarbonev »

ba4o_ivan1976 написа:Е то бива бива но тая изродия на нищо не прилича - ако е вярно разбира се !!!
Вярно е и министъра вече я промотира. Млекарите вече тръгнаха. Ние за съжаление сме по-бавни.
Проекта е публикуван на сайта на министерството на земеделието. От това по официално здраве му кажи.
Днес в Пловдив на панаира на меда всички ме питаха какво ще правим. Някои колеги изразиха готовност произведената продукция, която нямат право да реализират на дребно да я подарят на входа на министерството в наливно състояние. Няколко тона щели да им се отразят добре на работата особено ако бъдат придружени от няколко стотин рояка.
За това разговарях по телефона с председателя и зам. председателя на СБП и в края на седмицата ще бъде насрочено нарочно заседание за вземане на решение за по-нататъчни действия. Като за начало ще направим протестна нота до всички държавни институции.
Проблема не е само в наредбата. Проблема е, че в министерството когато стане дума за пчеларство отговора е "НЕ".
Преди два месеца от СБП, беше изпратено писмо с 19 точки с конкретните проблеми на пчеларството. Едва вчера бе отговорено( защото бе направено запитване какво става с отговора на писмото)и то само на две от точките и отговора дори и на тези две точки бе НЕ. Не искат и да чуят за нас. Те се интересуват повече от преработвателите защото те внасят ДДС(или някакъв друг дан)а ние само искаме . Искаме прекалено много-да спрат да ни тормозят, да спрат да ни тровят, да спрат да ни крадат или ограбват фирми като Булмед, да работим и да изкарваме по нещо за семействата си, да бъдем хора. За съжаление сегашното правителство први всичко възможно да ни ликвидира като нация.
Разговарях и с един от представителите на работната група която е съгласувала проекто наредбата до предишния и вариант с 4-те тона мед. Беше бесен. Сигурно се сещате чии интереси се защитават с последната редакция и жалкото е, че всички пчеларски организации научават новината от сайта на министерството. Никой не си е направил труда поне да ги уведоми(както стана с повишаването на таксите на НВМС тогава шефа и директно каза, че не е дошъл да преговаря а само да уведоми).
Явно в министерството взимат благоприятни решения само когато има натиск. Крайно време е да помислим по този въпрос.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Angel_A
Мнения: 77
Регистриран на: Чет Фев 05, 2009 8:10 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Държавата отново се подигра с пчеларите

Мнение от Angel_A »

Мляко ще се продава и от млекомати
- A +
14:27 | 11 октомври 2010 | Бизнес
Виж 4 снимки Мирослав Найденов показа как се сипва мляко от млекомат
Сн.: БГНЕС До седмица влиза в сила наредбата за директни доставки на малки количества храни от животински произход от фермите.

Изминахме един дълъг път от 11 октомври м.г., когато издадох заповед работна група да изготви тази наредба, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".

С нея се разрешават директни доставки на сурово краве, овче, козе и биволско мляко от фермата и от млекомат, непастьоризирано, а само охладено до 4-6 градуса и до 24 часа от млеконадоя; пчелен мед – от базари, тържища, пазари и обекти за търговия на дребно, собственост на фермерите, както и до общинските пазари; прясна и охладена речна и морска риба; месо от заклани във фермата домашни птици и зайци от фермата – до обект за търговия на дребно, собственост на фирмата; отстрелян дивеч и месо от дивеч.

Единственото изискване е всички обекти за търговия на дребно, които получават директни доставки, да са разположени в същата административна област, в която се намира фермата. Изключение ще има само за дивеча, тъй като ловните стопанства обикновено се простират в няколко административни области.

„Това е нещо, за което настояваше браншът от дълго време и бяха необходими усилия, за да бъде убедена Европейската комисия. И към момента има ресторанти, които предлагат домашен суджук, прясно сирене или дивеч. Всичко това досега не беше регламентирано. Искаме просто да се сложи ред и да бъде регламентирано и да бъде вкусно, повярвайте ми наистина е по-вкусно”, каза Найденов.
Той пожела на добър път на тази наредба, която по думите му е и „опит за съживяване на традиционния български вкус”.

Министърът представи млекомат, който за пръв път е зареден със сурово мляко, както и яйца, които нямат печати - взети директно от фермата. Той изтъкна, че ако с тези продукти бъде направена баница, тя ще бъде много по-вкусна.
Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.
nikoko
Мнения: 334
Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
Местоположение: Пловдив, Коко
Обратна връзка:

Re: Държавата отново се подигра с пчеларите

Мнение от nikoko »

Angel_A написа:Мляко ще се продава и от млекомати
- A +
14:27 | 11 октомври 2010 | Бизнес
Виж 4 снимки Мирослав Найденов показа как се сипва мляко от млекомат
Сн.: БГНЕС До седмица влиза в сила наредбата за директни доставки на малки количества храни от животински произход от фермите.

Изминахме един дълъг път от 11 октомври м.г., когато издадох заповед работна група да изготви тази наредба, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".

С нея се разрешават директни доставки на сурово краве, овче, козе и биволско мляко от фермата и от млекомат, непастьоризирано, а само охладено до 4-6 градуса и до 24 часа от млеконадоя; пчелен мед – от базари, тържища, пазари и обекти за търговия на дребно, собственост на фермерите, както и до общинските пазари; прясна и охладена речна и морска риба; месо от заклани във фермата домашни птици и зайци от фермата – до обект за търговия на дребно, собственост на фирмата; отстрелян дивеч и месо от дивеч.

Единственото изискване е всички обекти за търговия на дребно, които получават директни доставки, да са разположени в същата административна област, в която се намира фермата. Изключение ще има само за дивеча, тъй като ловните стопанства обикновено се простират в няколко административни области.

„Това е нещо, за което настояваше браншът от дълго време и бяха необходими усилия, за да бъде убедена Европейската комисия. И към момента има ресторанти, които предлагат домашен суджук, прясно сирене или дивеч. Всичко това досега не беше регламентирано. Искаме просто да се сложи ред и да бъде регламентирано и да бъде вкусно, повярвайте ми наистина е по-вкусно”, каза Найденов.
Той пожела на добър път на тази наредба, която по думите му е и „опит за съживяване на традиционния български вкус”.

Министърът представи млекомат, който за пръв път е зареден със сурово мляко, както и яйца, които нямат печати - взети директно от фермата. Той изтъкна, че ако с тези продукти бъде направена баница, тя ще бъде много по-вкусна.

ТЕЗИ МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА МОГАТ ДА СЕ ПРОДАВАТ САМО В РАМКИТЕ НА ОБЛАСТА В КОЯТО Е ПРОИЗВЕДЕН ПРОДУКТА

Ето го може би най-големия проблем в тази наредба. Защото ако аз искам да си купя примерно манов мед от Странджа, трябва или да отида в самата Странджа, или аКо колегите са реализирали продукцията на едро , да я взема от магазина.
Свърши се с пазарите и базарите! УМРЯХА.
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Re: Държавата отново се подигра с пчеларите

Мнение от DAN »

Не разбрахте ли, че само стачни действия или заплахата от такива събуждат от летаргия правителството. Бойко веднъж спря гласувани в закола лобистки интереси, може и сега да го направи. Все пак някой трябва да му сигнализира. Затова са пчеларските организации. По този начин защитават интересите на своите членове.
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”