Toshiba

Кой замърсява природата? Who make foul the nature?
Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1804
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Toshiba

Мнение от Dinko »

Toshiba започва производството на мини ядрени реактори, които ще могат да бъдат поставени във всеки дом, съобщиха citybuild.bg.

Реакторът с големина 1,8 на 6 метра спокойно може да бъде вкаран в гаража и дори в мазето, и да захранва едно или няколко домакинства в продължение на цели 40 години.

Според Toshiba ядреният реактор е абсолютно безопасен и няма нужда от човешка намеса по време на работата си. Това се дължи на радикално новата технология, която е използвана при изграждането му. За разлика от нормалните големи реактори тук не се използват пръти с ядрено гориво, за да се контролира реакцията.

Новата технология използва вертикални резервоари с Литий-6, за да контролира температурата в реактора. Изотопът на Литий-6 е известен с това, че абсорбира неутроните много ефективно.

Реакторът е 200 KWt и спокойно може да поеме нуждите от електроенергия за едно или няколко домакинства. Цената на KW/h електроенергия излиза около 5 цента (или 7 ст.). За сравнение цената на тока у нас в момента е над 16 ст. като всяка година се покачва заради енергийната криза в световен мащаб.

От Toshiba споделят, че първите няколко реактора ще бъдат инсталирани в Япония през тази година, а от следващата ще бъдат достъпни и на европейския и американския пазар.
a4o
Мнения: 68
Регистриран на: Нед Юли 16, 2006 11:15 am
Местоположение: Plovdiv
Обратна връзка:

Re: Toshiba

Мнение от a4o »

Блазе им на тезй които ще могат да си го позвлят.
Публикувай отговор

Обратно към “Екология / Ecology ”