ЮБИЛЕЙ 85 г. Станчо Станчев

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
sneji_bee
Мнения: 6
Регистриран на: Сря Мар 05, 2008 8:44 pm

ЮБИЛЕЙ 85 г. Станчо Станчев

Мнение от sneji_bee »

На 21март 2008г.,УЧИТЕЛЯТ Г-н Станчо Станчев,ПЧЕЛАРЯТ, ЧОВЕКЬТ с главно ‘’Ч’’навьршва 85 години.
БЬДЕТЕ ЖИВ И ЗДРАВ Г-н Станчев,
Едва ли може с няколко реда да се обхване неговата богата автобиография./аз ще опитам/.
Роден е на 21 март 1923г. в плевенското с.Вьрбица.Участва вьв Втората Световна Война.Завьршва СУ’’Кл. Охридски’’ 1949г.-Агрономически факултет.
Постоянната му професия е учител-агроном.Преподава овощарство,пчеларство,животновьдство,винарство и технология на бирата и безалкохолните напитки в ЛВТ гр.Плевен.Директор е в Селскостопански техникум до 1983г.
Ето какво казва той за себе си в един разговор:
През 60-години създадох образцов кабинет по винарство с лаборатория по винарство в Лозаро-винарския техникум в Плевен. В лабораторията всеки ученик имаше маса с всички необходими прибори, реактиви, електрическо захранване и вода за практическа работа. Наши и чужди гости на Лозаро-винарския техникум проявяваха голям интерес и оставаха възхитени от кабинета. Съавтор съм на „Практическо ръководство по винарство”, издадено за първи път през 1971г. и преиздадено няколко пъти след това. Беше предназначено за ученици при подготовка на упражнение и за всички, които се интересуват от винарство. През 60-те години изследвах влиянието на ранното подхранване с пчелен прашец върху пролетното развитие на пчелните семейства През 1965-66г. извърших изследване върху влиянието на пчелното опрашване върху добива на слънчоглед, резултатите от което бяха публикувани в сп.”Пчеларство” и цитирани от чужди автори. На Национално съвещание на учителите-агрономи през 1968г. изнесох доклад на тема „Особености при провеждане на учебната и производствена практика с учениците”. Докладът беше отпечатан от Министерство на земеделието и изпратен до земеделските училища. Автор съм на повече от 60 статии по пчеларство публикувани в сп.„Пчеларство”, в-к „Пчела и кошер” и други вестници за периода от 1960 до 2004г. Повечето от публикуваните материали са посветени на актуални проблеми на пчеларската практика – внедряване на нови технологии, работа с различни системи кошери, борба с болестите и др.
Има много награди и грамоти за успехи в работата. През 2007 г. е удостоен сьс званието
‘’ПОЧЕТЕН ЧЛЕН ‘’ на БПС.

С огромно уважение,благодарност и приятелски чувства !

Снежана Балашкова
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”