Восък

Публикувай отговор
pdp
Мнения: 54
Регистриран на: Съб Мар 11, 2006 10:09 pm
Местоположение: софия

Восък

Мнение от pdp »

Восък се образува във восъчните жлези, разположени на коремчето на пчелите. Восък покрива тялото им и го предпазва от влага. Цветът му е бледо жълт до кафяв и има силна приятна миризма.
При загряване восъкът поема топлина. Поставен върху болния участък, той постепенно я отдава на подлежащите тъкани. При това се получава дълбока местна хиперемия, която подобрява храненето на тъканите и разнася отпадните продукти от възпалителните процеси. Топлолечението с восък се прилага при простудни и възпалителни заболявания на мускули, сухожилия и нерви, при дегенеративни и травматични заболявания на ставния апарат и др. При бронхити, особено у деца на гърдите се поставя леко затоплен восък за цялата нощ.
Счита се, че част от активните вещества на восъка са в състояние да се резорбират от кожата. От друга страна той извлича през кожата разпадни продукти, токсини и др. от тъканите.
Под действие на восък еластичността на кожата се подобрява и тя придобива свеж и гладък вид.
Восъкът служи за основа на много козметични и фармацевтични препарати. Народната медицина препоръчва направата на мехлеми от леко затоплен восък и слънчогледово масло (1:1 или 1:2) за лечение на рагади на гръдните жлези, напукани пети и др. Восък се използва за приготвяне на специални дъвки и бонбони, чрез които се укрепват венците, почистват се зъбите, усилва се отделянето на слюнка и стомашен сок.
С восък от пчели се стимулира подкожното разлагане на мазнините.
С восък от пчели се намалява дебелината на подкожния слой мазнина.
Восък от пчели значително намалява целулита.
С восък от пчели се подобрява външния вид на кожата, като я изглажда и стяга.
С восък от пчели се засилва кожното кръвообращение, укрепва кожата.
Восък от пчели спомага зарастването на дребни рани, премахва раздразнение и възпаление.
Восък от пчели освежава, тонизира, премахва умора.
Восък от пчели защитава от свободните радикали и преждевременното стареене.
Восък от пчели овлажнява и подхранва сухата кожа.
Жълт пчелен восък се изработва от пчелите в резултат на метаболизма на погълнатите хранителни вещества. Цветът на восъка зависи от примесите в него на прополисна смола, в чийто състав влиза веществото хризин, което има жълт цвят. В състава на восъка влизат 80% мирицин (етер на палмовата киселина с мирилов спирт), 19% цирин (смес от мелизинова и цератинова киселина), а също и спирт, оцветители, циролеин и други – над 300 химични вещества. Пчелният восък съдържа значително количество витамин А и каротиноиди, играещи важна роля при растежа, развитието и диференцирането на епителната тъкан. Тези вещества придават на восъка меки, противовъзпалителни свойства, спомагат за лечението на рани, предпазват кожата от изсъхване и я защитават от вредните външни въздействия. Кожата става мека, стегната и еластична. Восък се използва в козметологията като съставна част на хранителните, почистващите, избелващите кремове и маски за лице, тъй като по състав е близък с много компоненти, влизащи в състава на кожната мазнина и спомага за образуването на восъчен филм на повърхността на кожата, който я предпазва от обезводняване.
p4elar4e
Мнения: 476
Регистриран на: Съб Юли 05, 2008 7:46 am
Местоположение: Пловдив,4бр. Фарар,1бр. 7р. ДБ

Re: Восък

Мнение от p4elar4e »

Някой знае ли точна рецепта и процедура за намаляване на подкожните мазнини,в която да се ползва восък :?: Може ли с помоща на восък да се отслабне :?:
"Само две неща са безкрайни на този свят - вселената и човешката глупост.Но за първото не съм особено сигурен." Албърт Айнщайн
Публикувай отговор

Обратно към “ Апикозметика / Apicosmetics”