Асклепиас?
Алексей да каже - той е виждал най-много асклепиас....
Кое е това медоносно растение?
Модератор: korradi
Re: Кое е това медоносно растение?
Изключително добро медоносно растение е.Направил съм си градина от него.В момента цъфти,пълно е с пчели.Алекси,ако искаш семена или цели растения пиши ми на лични,все пак съм от твоя регион.Ще намерим решение.
Снимките са с телефон и не са много качествени. Не съм виждала до сега такова растение, но ми направи впечатление рояка от пчели, които са по цветовете. Намира се в двора на училището и явно е засадено отдавна, защото градинката е запусната и неподдържана, дори е поникнало и между плочките. Значи казвате, че е асклепиас. Ако си скубна есента някой корен, за да си го засадя, дали ще се хване?
Снимките са с телефон и не са много качествени. Не съм виждала до сега такова растение, но ми направи впечатление рояка от пчели, които са по цветовете. Намира се в двора на училището и явно е засадено отдавна, защото градинката е запусната и неподдържана, дори е поникнало и между плочките. Значи казвате, че е асклепиас. Ако си скубна есента някой корен, за да си го засадя, дали ще се хване?
Ще се хване,но използвай ръкавици и пази децата от него.
Здравейте колеги,някой знае ли как се нарича това растение и дали се посещава от пчелите?Има засят доста голям масив в близост до пчелина ми.Благодаря предварително.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
АРОНИЯ - Aronia melanocarpa
Многогодишен храст, висок 2,5-3,5 м. Образува много издънки. Прилича на касиса. Листата са тъмно зелени, овални, елипсовидни, обратнояйцевидни, целокрайни, нъзъбени, подобни на ябълковите, с дълги дръжки и два прилистника. Цветовете са бели, бяло-розови, събрани в съцветия. Аронията цъфти обилно в началото на май. Посещава се от пчелите за нектар и прашец. Плодовете са тъмно сини, лъскави, с диаметър от 6 до 13 мм. Съдържат много полезни хранителни вещества. Растението е светлолюбиво и студоустойчивно. Живее около 20 години. размножава се чрез семена, коренови и стъблени издънки и положници. Може да се отглежда навсякъде в страната.
Източник: Медоносни растения и пчелната
паша в България
автор Валентин Петков
Многогодишен храст, висок 2,5-3,5 м. Образува много издънки. Прилича на касиса. Листата са тъмно зелени, овални, елипсовидни, обратнояйцевидни, целокрайни, нъзъбени, подобни на ябълковите, с дълги дръжки и два прилистника. Цветовете са бели, бяло-розови, събрани в съцветия. Аронията цъфти обилно в началото на май. Посещава се от пчелите за нектар и прашец. Плодовете са тъмно сини, лъскави, с диаметър от 6 до 13 мм. Съдържат много полезни хранителни вещества. Растението е светлолюбиво и студоустойчивно. Живее около 20 години. размножава се чрез семена, коренови и стъблени издънки и положници. Може да се отглежда навсякъде в страната.
паша в България
автор Валентин Петков
Само да допълня ,че може да се ашладисва за да е по -лесно брането.За предпочитане е на офика ,но проблема е че офиката загнива по-рано от аронията.felibetoboy написа:АРОНИЯ - Aronia melanocarpa
паша в България
автор Валентин Петков
За лечебни цели и за нуждите на хранително вкусовата промишленост се събират плодовете на аронията. Те съдържат много витамини – Р, С, Е, К, РР, каротин, витамини от серията Б, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините Съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.