дълбоко дъно
Модератор: valvrv
-
- Обратна връзка:
Re: дълбоко дъно
Колега,моите дъна са по модела на тези от филма.Ето външен вид.Скоро ще снимам и в детайли и ще ти изпратя.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
бре бучи за какво са ти тия первази след като си ги орязал
ако ги махнеш ,ще имат по завършен вид
мнго ми е интересно къкъв прашецоуловител ползваш
ако ги махнеш ,ще имат по завършен вид
мнго ми е интересно къкъв прашецоуловител ползваш
Благодаря за отзивчивостта; наистина на външен вид прилича, но за какво служи летвата отпред, закрепена с райбер вероятно, отваря ли се ? Отново изгледах филма и отново виждам, че пчелите влизат през отвор в горния край на предната стена /виж момента в който колежката премахва мрежите след свормиране на отводки от летящи пчели и майка/. На предната стена се вижда нещо като ръкохватка, сякаш на нещо като чекмедже.....buci59 написа:Колега,моите дъна са по модела на тези от филма.Ето външен вид.Скоро ще снимам и в детайли и ще ти изпратя.
Последно промяна от TVB на Чет Ное 05, 2009 10:17 pm, променено общо 1 път.
-
- Обратна връзка:
Така ги видях,така ги направих.Въпрос на вкус.Прашецоуловител също ползвам-специален е за този тип дъно.
-
- Обратна връзка:
Това е регулатор на прелката за през зимата.През лятото тя се маха и отвора е голям.Райберите отстрани са за рамка от мрежа с която се затваря с-то при пръскане или транспортиране.TVB написа:Благодаря за отзивчивостта; наистина на външен вид прилича, но за какво служи летвата отпред, закрепена с райбер вероятно, отваря ли се ? Отново изгледах филма и отново виждам, че пчелите влизат през отвор в горния край на предната стена. На предната стена се вижда нещо като ръкохватка, сякаш на нещо като чекмедже.....buci59 написа:Колега,моите дъна са по модела на тези от филма.Ето външен вид.Скоро ще снимам и в детайли и ще ти изпратя.
Здрасти колеги дъното е практично сигурно има капак на панти отзад.За да може да се работи по лесно.Струва ми се по лесно за изработка от моите дълбоки дъна.Човек се учи докато е жив. http://www.bel.vibs.bg
Всеки човек сам си избира приятели, религия, съпруга и работа!!! http://www.et-bel.business.bg
-
- Обратна връзка:
Buci59, качи по подробни снимки за дъната тук или на сайта си, че то зимата ще мине докато си избера модел а кога ще ги правя? Моля Те! Благодаря!Сkро ще снимам и в детайли и ще ти изпратя.
ко
-
- Обратна връзка:
някой имали по подробна информация за това дъно
-
- Обратна връзка:
Muci,благодаря!Чакаме Buci59 да качи нещо подобно и по подробно.
Колега,drone написа:Не знам само от какви съображения си направил дървените крачета на дъната. По принцип ако ги слагаш така върху подложка /тухла,камък, бетон/ на земята, пак поемат много бързо влагата и за 2-3 години ще изгният. Да не говорим ,ако ги местиш на други места е много неудобно за носене ,нареждане върху превозно средство и прочее. Така ,че мисля тези крачета за излишни при изработката и неудобни за експлоатация. Кошерите трябва да стоят на сигурна стойка върху земята, невлияеща се от влага ,дървояди и вредители. Това може да ти го осигури само метал или бетон. Моите стойки са от тънък винкел ,с форма приблизително на касетка,високи 20 см/може и повече до 30 см/. Лесно се пренасят, нивелират и вече 20 г. съм нямал никакви грижи.
от 10 години ползвам дълбоки и плитки дъна с дървени крака (малко по-къси от тези на снимката с чиста височина под хоризонталата 120-150мм). Само един-единствен път едно дъно не можа да понесе тежестта на корпусите и магазините отгоре поради мой пропуск при изработката (бях използвал къси пирони без да подсиля с болт за дърво), така че това не бива да ви притеснява.След като изработя дъното го намазвам двукратно с безир и следва двукратно боядисване.Препоръчвам цвета на боята от снимката-хем красиво,хем лесно за откриване от пчелите.
колега,bel70 написа:Благодаря ви колеги,за информацията.Свалих старите дъна и направих с дълбоко дъно.Всичките 5 кошера с които ще стартирам съм ги направил различни системи,2бр МК10,2брДБ с полурамков магазин.И 1бр.двукорпусен.Така реших защото срещнах доста различни мнения от колеги.
от написаното се разбира,че сте в началото на пчеларството,а сте започнали с невъобразимо най-трудния вариант за пчеларстване с 3 системи кошери.Имах нещастието учителите ми в пчеларството да работят с лежаци и 12р.ДБ. Вече 10 години се мъча с 8,10 и 12р.ДБ+12р.М170мм в условията на срн бедна паша и стационарен пчелин.
Моят приятелски съвет е да започнете само с една система-ако съм на Ваше място без замисляне почвам с дълбоко дъно+ еднотипни корпуси за плодник и магазини с височина 240(200)мм. Препоръчвам Ви прекрасната за начинаещ книга на Станчо Георгиев за МК система с височина на корпусите 200мм, която все още може да се намери на пазара.
Последно промяна от Stoyanov на Чет Яну 28, 2010 9:13 pm, променено общо 2 пъти.
Колега, Стоянов били споделил в какво точно се състои твоето мъчение със споменатите кошери защото аз също имам такива, както и няколко Фарара?
колега,валка написа:Колега, Стоянов били споделил в какво точно се състои твоето мъчение със споменатите кошери защото аз също имам такива, както и няколко Фарара?
пропуснах да ви кажа,че на втората година на пчеларстването си попаднах на една статия за двукорпусен ДБ+М170мм, която ме запали, минах на нея система и оттогава та до днес 8 години.
При еднокорпусния ДБ+М170мм някои от недостатъците са, че при рамка 300мм градежът в пролетно време не винаги е качествен поради температурната разлика при градежа на отделните части във височина, изисква се майката да бъде много породиста, за да осеменява за по-кратко време по-голяма площ, зимно време медът в горната част е твърде разлят по площ и трудно се отоплява до годност за ползване, при търсене на майката по питите във вътрешния обем се изисква повече време, внимание и опит, при предстояща по-слаба паша се налага стесняване на гнездото в плодника, рови се често в плодника и се работи с рамки и т.н.
Основните недостатъци на ДвуК ДБ+М170мм са сериозно разработени от Л.Радоев в неговата настолна за пчеларите книга "Календарен справочник" като най-важните според мен от тях са:
-необходимост до главната паша от 2-3 ротации на плодниковите корпуси и по 2 прегледа на месец при 10-12р.ДБ корпуси, ротацията и прегледите на корпусите ДБ изисква сериозна физическа сила (преди си казвах това да му е проблема, но от моите вече 59 години сега това е особено важен фактор).
-след медосбора често се налага центрофугиране освен на М пити 170мм и на пълномедови плодникови пити 300мм, в които вече е люпено пило (те се явяват в повече от необходимите пълномедни пити за зимуване),-напр.след силен медосбор, след забавено слагане на магазини преди гл.паша, при силно разширена плодникова част и т.н.Използването на центрофугиран плодников мед се допуска в руската и българска практика само за есенно допълване на медовите запаси, но за стоков мед от гледна точка на добрата пчеларска практика е недопустимо.
Другата крайност е да се отиде на двумайчино пчеларстване с корпуси Роже Делон с височина 108мм(х12бр на всяко двумайчино семейство), който метод е впечатляващо разработен от руските пчелари от фамилията Хомич (псевдоним на единия от тях Владимир Владимирович в Обединенный пчеловодчески форум "пчелхом")- виж в тази връзка http://www.alpulei.ru/alplinks.htm, http://www.beeinbg.narod.ru/alp.htm, http://www.alpulei.ru/briefly.htm и техните прекрасни филми в 5 серии по 10мин http://pchelhom.ucoz.ru/index/0-6
С уважение,
Стоянов
Последно промяна от Stoyanov на Чет Яну 28, 2010 9:27 pm, променено общо 2 пъти.
колега,bel70 написа:Здрасти колеги дъното е практично сигурно има капак на панти отзад.За да може да се работи по лесно.Струва ми се по лесно за изработка от моите дълбоки дъна.Човек се учи докато е жив. http://www.bel.vibs.bg
в хода на 10-годишното използване на моите дълбоки дъна,които са еднотипни на показаното на снимката,мога да предложа и други подварианти:
-омрежената подвижна табла отдолу съм заменил с омрежена неподвижна рамка под хоризонталната част, а подвижна е само таблата с отвора 170х130мм,която може да се мести на първия и на втория етаж на дъното,т.е.намаляват се подвижните части на дъното.За да компенсирате липсата на подвижната омрежена табла при събирането на прашец от пчелина Ви, увеличете размерите на прозорчето на подвижната плътна табла от 170х130мм до170х300мм или повече (както сам пожелаете според размерите на вътрешния корпусен обем). Всичко останало си върши перфектно работата. Потвърждавам, че конструкцията функционира съгласно указанията в статията на М.Дикова "Дълбокото дъно".Скоро открих този тип дъно и във много интересен филм на немски език заглавие Bienenhaltung in der Rotation - Ein wirksamer Weg zum Vorbeugen von Bienenkrankheiten с продължителност 63мин от сайта http://www.iwf.de/iwf/do/mkat/listing.a ... rchStr=Bee . Моя мечта е да работим така бързо,точно,квалифицирано и в екип както немските ни колеги.Задължително вижте този и много други филми от Интернет-достъпа.
-препоръчвам горещо на всички надставката над дъното на Иван Венер от книгата му "Фермата Венер", която смятам да експериментирам в широк мащаб още през тази пролет,но не с обща височина 70мм, а евентуално 130мм и повече.Тук летвите на надставката са перпендикулярни на страничните стени.
-трети вариант-в американските оферти за дъна се предлага видоизменение на Венеровата надставка,където летвите са успоредни на страничните стени.