ето как живеят
Модератор: valvrv
-
- Обратна връзка:
Re: ето как живеят
Друг вариант, който ползват главно в Щатите е да си направиш прахосмукачка за събиране на пчели, оси и др загнездили се на неподходящи места.
Подпушваш ги яко да се насмучат с мед и дърпаш с прахосмукачката на дупката докато събереш всички пчели. Те ще излизат да защитават кошера и всички ще идат в сандъчето, което е специално пригодено в прахосмукачката.
После това сандъче го изсипваш в нормален кошер.
Единствения проблем който виждам аз е, че няма гаранция, че ще излезе майката, освен това и пилото ще си остане вътре....
Ето как се прави такава прахосмукачка ТУК
Ето как ловят оси с такава прахосмукачка ТУК
Подпушваш ги яко да се насмучат с мед и дърпаш с прахосмукачката на дупката докато събереш всички пчели. Те ще излизат да защитават кошера и всички ще идат в сандъчето, което е специално пригодено в прахосмукачката.
После това сандъче го изсипваш в нормален кошер.
Единствения проблем който виждам аз е, че няма гаранция, че ще излезе майката, освен това и пилото ще си остане вътре....
Ето как се прави такава прахосмукачка ТУК
Ето как ловят оси с такава прахосмукачка ТУК
Демокрацията престава да съществува, когато вземате от тези който искат да работят и давате на тези който не искат.
Т. Джеферсън
Т. Джеферсън
Преди 3гд. вадих от стълб, но температурата беше 28 градуса.Работата е да се подпуши за 20 минути след което слагаш тампон напоен с 40 до 50мл. мравчена киселина 60 процента/ но тампона трябва да се пъхне вътре и да не запушва входа /. Омотава се със скоч/тиксо/входа и се изчаква 15 минути, за тава време пчелите изпадат в инвазия.Процеса може да се следи със медиц. слушалка прилипена към стълба и когато шума стане силен това означава, че пчелите са готови ди напуснат жилището си.Точно в този момент се слага нуклеус насочен с входа си към отвора на стълба и да е на същата височина след което се премахва лепенката на входа. Пчелите излизат пълзейки замаяни от киселинните изпарения и стълба почернява от тях.За улесняване на влизането им в нуклеуса може да се сложи фуния от вестник с широката страна към стълба итясната във входа на нуклеуса с лек наклон към него.В моя случай нямаше горен отвор в стълба,а тук виждам ,че има но това не е гаранция че не запушен с восък от пчелите.
Забравих да кажа,че в нуклеуса се слагат малки/магазинни/ДБ.пити с мед или със сироп.Нарочно са малки за да чувстват пчелите за остатъчен обем и да има място да дишат и изхвърлят вдишаната от тях киселина.Работи се с ръкавици за да няма изгаряния от МК.Дозировката се прави със спринцовка.Ако не изпаднат в инвазия се добавя още малко МК.
-
Pa4o написа: АМИ ПРОБВАЙ С АРТИЛЕРИЙСКО ОРЪДИЕ ИЛИ ПОНЕ С ТАНК---ЗА ПО- СИГУРНО. ЗАЩО САМО С ЧУК. ЩОМ СЕМЕЙСТВОТО СЕ Е СЪХРАНИЛО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ год. ТАМ ОСТАВЕТЕ СИ ГО БЕ ХОРА. АКО ХВАНЕТЕ НЯКОЙ РОЯК ОТ НЕГО -ХВАНЕТЕ. НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА БОГОВЕ.
Приятелю благодаря ти че ме расмя толкова!!!
П.С. Напълно съм съгласен с теб
здравейте ,аз съм начинаещ ама бях чул че има някъкво си "про рой" и с него може да се привличат роеве и да се вкарват в кошер
-
- Обратна връзка:
Правилно си разбрал че е за роеве. Но в случая става въпрос за семейство с постоянно жилище.ivoo0215 написа:здравейте ,аз съм начинаещ ама бях чул че има някъкво си "про рой" и с него може да се привличат роеве и да се вкарват в кошер
Ако евентуално се рои след време може да се опита да се хване роя по тоя начин.
Демокрацията престава да съществува, когато вземате от тези който искат да работят и давате на тези който не искат.
Т. Джеферсън
Т. Джеферсън
-
отговор....
Колега давам ти следното предложение-виж първо коя е т.н
"прелка" ,после с малко цимент и пясък запуши всички дупки.
Пред единствения вход от който излизат постави импровизиран
нуклеус от подходящ кашон от велпапе,добре обвит със тиксо-скоч. Гърба на "нуклеуса" има отвор който плътно прилепя към
стълба. Целата е всички пчели при излизане и влизане да преми
нават през "нуклеуса",в кашона трябва да има 4-5 рамки/изград-
ени и стари рамки. Така постепенно пчелите ще изградят основи
и майката ще осемени питите. Можеш да получиш 2-3 отводки за
една година. Успех!
"прелка" ,после с малко цимент и пясък запуши всички дупки.
Пред единствения вход от който излизат постави импровизиран
нуклеус от подходящ кашон от велпапе,добре обвит със тиксо-скоч. Гърба на "нуклеуса" има отвор който плътно прилепя към
стълба. Целата е всички пчели при излизане и влизане да преми
нават през "нуклеуса",в кашона трябва да има 4-5 рамки/изград-
ени и стари рамки. Така постепенно пчелите ще изградят основи
и майката ще осемени питите. Можеш да получиш 2-3 отводки за
една година. Успех!
много щеме зарадваш ако наистина ми подариш една отвоткаbars_i написа:Колега и от мен едно предложение.Вземи малко цемент и зазидай всички отвори и да преключим с този въпрос.И да взема да ти направя една отводка.
чесно казано ще пробвам,ако стане стане....наи много да влеза в излишен разход.То нали знаете че хубавите работи стават бавно.Мисля да почакам до маи,нека малко се стопли времето.
Ще тинаправя и аз една щом си толкова мераклия само не оставяи хората без токbars_i написа:Колега и от мен едно предложение.Вземи малко цемент и зазидай всички отвори и да преключим с този въпрос.И да взема да ти направя една отводка.
-
Личинка, вместо да развалиш пчелите, изчакай не до май, а до юни или юли, белкъм ще излезе някой рояк от там, та да успокоиш крастата
Личинка,слушай какво ще ти кажа.Тази година извадих страхотно семейство с жълта майка от такъв стълб,с ниска дупка,само,че на работата ми ,а там никой не пи пипа сандъчето. Първия път обърках една работа,но после се поправих и взех семейството.Ако искаш обади ми се на тел 0877963358 Митко.
колега направилими отвотка,кога да доида дасия взема?garo написа:Ще тинаправя и аз една щом си толкова мераклия само не оставяи хората без токbars_i написа:Колега и от мен едно предложение.Вземи малко цемент и зазидай всички отвори и да преключим с този въпрос.И да взема да ти направя една отводка.