ето как живеят

Information, articles, photos, plans and sizes for bee hives.

Модератор: valvrv

stan
Обратна връзка:

Re: ето как живеят

Мнение от stan »

Друг вариант, който ползват главно в Щатите е да си направиш прахосмукачка за събиране на пчели, оси и др загнездили се на неподходящи места.
Подпушваш ги яко да се насмучат с мед и дърпаш с прахосмукачката на дупката докато събереш всички пчели. Те ще излизат да защитават кошера и всички ще идат в сандъчето, което е специално пригодено в прахосмукачката.
После това сандъче го изсипваш в нормален кошер.
Единствения проблем който виждам аз е, че няма гаранция, че ще излезе майката, освен това и пилото ще си остане вътре....

Ето как се прави такава прахосмукачка ТУК

Ето как ловят оси с такава прахосмукачка ТУК
Демокрацията престава да съществува, когато вземате от тези който искат да работят и давате на тези който не искат.
Т. Джеферсън
HINAP

Мнение от HINAP »

Преди 3гд. вадих от стълб, но температурата беше 28 градуса.Работата е да се подпуши за 20 минути след което слагаш тампон напоен с 40 до 50мл. мравчена киселина 60 процента/ но тампона трябва да се пъхне вътре и да не запушва входа /. Омотава се със скоч/тиксо/входа и се изчаква 15 минути, за тава време пчелите изпадат в инвазия.Процеса може да се следи със медиц. слушалка прилипена към стълба и когато шума стане силен това означава, че пчелите са готови ди напуснат жилището си.Точно в този момент се слага нуклеус насочен с входа си към отвора на стълба и да е на същата височина след което се премахва лепенката на входа. Пчелите излизат пълзейки замаяни от киселинните изпарения и стълба почернява от тях.За улесняване на влизането им в нуклеуса може да се сложи фуния от вестник с широката страна към стълба итясната във входа на нуклеуса с лек наклон към него.В моя случай нямаше горен отвор в стълба,а тук виждам ,че има но това не е гаранция че не запушен с восък от пчелите.
HINAP

Мнение от HINAP »

Забравих да кажа,че в нуклеуса се слагат малки/магазинни/ДБ.пити с мед или със сироп.Нарочно са малки за да чувстват пчелите за остатъчен обем и да има място да дишат и изхвърлят вдишаната от тях киселина.Работи се с ръкавици за да няма изгаряния от МК.Дозировката се прави със спринцовка.Ако не изпаднат в инвазия се добавя още малко МК.
langstrot_rut

Мнение от langstrot_rut »

Pa4o написа: АМИ ПРОБВАЙ С АРТИЛЕРИЙСКО ОРЪДИЕ ИЛИ ПОНЕ С ТАНК---ЗА ПО- СИГУРНО. ЗАЩО САМО С ЧУК. :mrgreen: ЩОМ СЕМЕЙСТВОТО СЕ Е СЪХРАНИЛО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ год. ТАМ ОСТАВЕТЕ СИ ГО БЕ ХОРА. АКО ХВАНЕТЕ НЯКОЙ РОЯК ОТ НЕГО -ХВАНЕТЕ. НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА БОГОВЕ.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Приятелю благодаря ти че ме расмя толкова!!!

П.С. Напълно съм съгласен с теб
ivoo0215

Мнение от ivoo0215 »

здравейте ,аз съм начинаещ ама бях чул че има някъкво си "про рой" и с него може да се привличат роеве и да се вкарват в кошер
stan
Обратна връзка:

Мнение от stan »

ivoo0215 написа:здравейте ,аз съм начинаещ ама бях чул че има някъкво си "про рой" и с него може да се привличат роеве и да се вкарват в кошер
Правилно си разбрал че е за роеве. Но в случая става въпрос за семейство с постоянно жилище.
Ако евентуално се рои след време може да се опита да се хване роя по тоя начин.
Демокрацията престава да съществува, когато вземате от тези който искат да работят и давате на тези който не искат.
Т. Джеферсън
atanasov2004

отговор....

Мнение от atanasov2004 »

Колега давам ти следното предложение-виж първо коя е т.н
"прелка" ,после с малко цимент и пясък запуши всички дупки.
Пред единствения вход от който излизат постави импровизиран
нуклеус от подходящ кашон от велпапе,добре обвит със тиксо-скоч. Гърба на "нуклеуса" има отвор който плътно прилепя към
стълба. Целата е всички пчели при излизане и влизане да преми
нават през "нуклеуса",в кашона трябва да има 4-5 рамки/изград-
ени и стари рамки. Така постепенно пчелите ще изградят основи
и майката ще осемени питите. Можеш да получиш 2-3 отводки за
една година. Успех!
li4inka

Мнение от li4inka »

bars_i написа:Колега и от мен едно предложение.Вземи малко цемент и зазидай всички отвори и да преключим с този въпрос.И да взема да ти направя една отводка. :lol:
:wink: много щеме зарадваш ако наистина ми подариш една отвотка :D
li4inka

Мнение от li4inka »

:arrow: чесно казано ще пробвам,ако стане стане....наи много да влеза в излишен разход.То нали знаете че хубавите работи стават бавно.Мисля да почакам до маи,нека малко се стопли времето.
garo

Мнение от garo »

bars_i написа:Колега и от мен едно предложение.Вземи малко цемент и зазидай всички отвори и да преключим с този въпрос.И да взема да ти направя една отводка. :lol:
Ще тинаправя и аз една щом си толкова мераклия само не оставяи хората без ток
langstrot_rut

Мнение от langstrot_rut »

Личинка, вместо да развалиш пчелите, изчакай не до май, а до юни или юли, белкъм ще излезе някой рояк от там, та да успокоиш крастата :wink:
midis69

Мнение от midis69 »

Личинка,слушай какво ще ти кажа.Тази година извадих страхотно семейство с жълта майка от такъв стълб,с ниска дупка,само,че на работата ми ,а там никой не пи пипа сандъчето. Първия път обърках една работа,но после се поправих и взех семейството.Ако искаш обади ми се на тел 0877963358 Митко.
li4inka

Мнение от li4inka »

garo написа:
Ще тинаправя и аз една щом си толкова мераклия само не оставяи хората без ток
:D колега направилими отвотка,кога да доида дасия взема? :?:
Публикувай отговор

Обратно към “Жилища на пчелите / Beehives”