какво гориво използвате
Модератор: toko652003
-
- Мнения: 108
- Регистриран на: Вто Фев 28, 2006 8:54 pm
- Местоположение: Пловдив
Ми за каквото ти хрумне ....дори и за пушене хе хе ....при нас вече прахановата гъба се намира по трудно ...изсякоха орехи , тополи и всичко каквото им хрумна....няма стари дървета по които съм ги намирал ...а изгнилите дървета не стават за горене..а на нас ни вършат чудна работа ..само където и те са кът хе хе ... по станимашко предполагам са в повече..така че пусни насам некое чувалче...а ние малко карловска ...бартер братче......ако си навитяга може и да я направиме с мед ....drone написа:Какви други цели? Я малко ни отвори по въпроса.Vikari написа:По моето скромно мнение ..изгнилата топола също се справя добре...но пушека люти иначе гъбата гори и мирише приятно...ненапразно дядовците ни са я ползвали ...за много други цели
-
- Мнения: 69
- Регистриран на: Вто Май 30, 2006 10:50 am
- Местоположение: ДИМИТРОВГРАД
отговор...
Купих едни пресовани стърготини като тръби. Мнго ги хвалиха в пчеларския магазин./не казвам откъде/,ПРОСТО НЕ СИ ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ не че са скъпи.,обаче трудно се разпалват и отделят смола и
нагар по пушилката.Успех на всички
нагар по пушилката.Успех на всички
Здравейте, аз използвам гнило дърво (предимно топола и липа) пуши много добре, много дълго време, но пушека по някога е много лют казвам по някога, защото установих, че ако дървото е сухо а не изгнило, пушека е лют. Моля ви, интересувам се от гъбите, но ако можете, качете снимка на вида гъба който се използва за пушене. Аз съм виждал едни гъби, които растат върху върбите, тополите и т.н. те са шоколадово кафяви от горе ( може и по - светли ) а от долу са като кората да дървото. за тях ли става въпрос, или има други, които са по изгнилите дървета, те са бели на цвят.
мерси предварително
мерси предварително
отговор на музиканта !
Тези, които са шоколадово кафяви вероятно не стават.
За да познаеш, коя гъба е подходяща е достатъчно само да я пипнеш.
Ако гъбата е мека /колкото обикновена гъба за ядене от магазина - печурка/ това ознава, че не става за тази цел. Подходящи са гъбите с твърда консистенция почти колкото дърво. Когато я разрежеш отвътре има твърда част на нишки и пихтиеста част която се разпалва много лесно. Преди време нашите дядавци са я палили с изкра от кремък.
Хващай брадвата и - за гъби в гората !
За да познаеш, коя гъба е подходяща е достатъчно само да я пипнеш.
Ако гъбата е мека /колкото обикновена гъба за ядене от магазина - печурка/ това ознава, че не става за тази цел. Подходящи са гъбите с твърда консистенция почти колкото дърво. Когато я разрежеш отвътре има твърда част на нишки и пихтиеста част която се разпалва много лесно. Преди време нашите дядавци са я палили с изкра от кремък.
Хващай брадвата и - за гъби в гората !
-
- Мнения: 99
- Регистриран на: Пон Дек 05, 2005 11:11 pm
- Местоположение: Стара Загора / София
- Обратна връзка:
Пробвах го това с водата,ако отваряш само за преглед или да сложиш някоя рамка става,но решиш ли да правиш по сложна манипулация- ГРОЗНА РАБОТА СТАВА ПОВЯРВАЙИван Киров написа:Във в-к "Пчела е кошер" един пчелар пише, че вместо пушалка ползвал пулверизатор с чиста вода.
За гориво ползвам чамови трески но не съм доволен,като чета тук ще търся гъби(пичовете от този форум не са ме подвели до сега)
Наскоро бях на почивка в етрополския балкан,та там видях гъбите и се сетих за темата в този форум.Набрах един багажник гъби и веднага след като се прибрах отидох на пчелина.Пробвал съм и кравешките лайна и корите и т.н.Всичките тези материали изгарят бързо,докато с гъбата не е така.Напълних пушалката и запалих.Бях много учуден когато свърших с всичките (7) кошера и отворих пушалката да загася въглените.Оказа се че съм пушил само с едно парченце с размери 5х5х2 см.Останалите даже се не бяха разгорели.По груби изчисления с този багажник ще карам 2 год.Гъбите ги събирах от изгнили буки(то друго там нямаше),но мисля че гъбата си е един и същ вид независимо от дървото на което расте.Свалянето на самата гъба от дървото е доста трудно,особенно по-голямите много трудно ги свалих,имах чувството че са част от дървото,но с повече инат става.
п.п.Забравих да спомена че няма смисъл да се берат сурови и да се чака да съхнат и двата вида се свалят еднакво трудно,по-добре е направо изсъхнали и да се ползват веднага.
п.п.Забравих да спомена че няма смисъл да се берат сурови и да се чака да съхнат и двата вида се свалят еднакво трудно,по-добре е направо изсъхнали и да се ползват веднага.