В този си пост стигаш до противоречие. Хем казваш че меда получен от захатен сироп е мед, а след това цитираш наредбата, която е явно доказателство, че това не може да носи името мед. Ако трябва да бъдем точни, всичко, което не е донесено от пчелите в кошера, а е плод на пчеларската недобросъвестност не може да се нарича мед. Преди време водихме спор за т.н. експресен мед, където ставаше въпрос за същото. Колеги нека да спазваме правилата и да не бъдем алчни. Пчелите ще ни се отблагодарят подобаващо, а потребителите на пчелни продукти ще ни имат по-голямо доверие и няма да се стига до там да търсим методи за полеви анализи на меда и да изпадаме в ситуации, където несправедливо добросъвестни пчелари да бъдат обвинявани в некоректност. Миналата година една жена (уж била лаборантка) обикаляше из базара с химическия молив в дъждовно време и бълваше огън и жупел, как повечето пчелари продавали менте. Това наистина е трагично, но вината за такива ситуации си е наша.joka... написа:Захарнят сироп освен че е обогатен с ензими той е и разграден на прости зохариди.Недейте да ме разбирате погрешно но щом пчелите са взели участие в преработването на сиропа то значи е МЕД.Друг е въпроса за ментетата където захърният сироп се сварява,оцветява,боядисва и се продава за незнам си какъв елексир.За да бъдем по точни ето определението за меда от една наредба от 1930г където ЕО я потвърждава през 1974г. "Медът е сладкото вещество,което пчелите произвеждат,като приемат нектарни или други намиращи се в живите цветни растения сладки сокове,обогатяват ги със собстени вещества, преработват ги в тялото си, складират го в питите и го оставят да узрее". Край на цитата.
Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
-
- Мнения: 1741
- Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/
-
- Мнения: 1741
- Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
В коя литература се говори за т.н. експресен мед? В наредбата ясно е написано определението за пчелен мед. Всичко останало е това заради което потребителите и наши клиенти постоянно изразяват съмнения за качествата на меда. С такива приказки само си рушим имиджа.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
.
Последно промяна от ттитто на Пет Сеп 10, 2010 10:21 am, променено общо 1 път.
-
- Мнения: 467
- Регистриран на: Сря Мар 05, 2008 5:32 pm
- Местоположение: Видин
- Обратна връзка:
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
В тази връзка какво искаш да кажеш,че ние пчеларите произвеждаме експресен мед!!! В това число и ти ако си пчелар. А относно жълтия пчеларски вестник.... не ми говори, той не е литература!!!joka... написа:Пчеларски вестник -- Архив -- Брой 28 -- стр.3
Пчелите могат да бъдат заставени да произвеждат различни сортове мед ако ги подхранваме с различни изкуствени сладки разтвори. Още по-перспективни са захарните разтвори, в състава на които са включени мляко, яйца, плодови и зеленчукови сокове, както и лекарствени вещества (витамини, минерални вещества и пр.).
Този метод за получаване на мед се нарича експресен. Подробно описание на експресния метод има в книгата на Н. Иойриш "Пчели и медицина". С помощта на този метод са получени 85 лекарствено-поливитаминни и други сортове мед. Прилагането им е най-изгодно през пролетно-есенните месеци, когато в природата няма достатъчно цъфтящи медоносни растения и пчелите се хранят от основните запаси мед.
Експресният метод е много икономичен, тъй като от 1 кг захар се получава 1 кг мед с аромата и състава на прибавените плодови или зеленчукови сокове. Експресният мед обаче е фалшификат и не може да се продава с етикет на пчелен мед.
За получаването на фруктови или зеленчукови диетични и витаминизирани медове се ползват свежи, току-що отделени сокове, без каквато и да била обработка. Ако сокът е много кисел се разрежда 1:1 с вода и към сместа се добавя 1 кг захар, а ако не е кисел в него направо се разтваря захарта. След добро разбъркване разтворът се излива в хранилките на кошерите в количество 3-5 л. Пчелите се подхранват в период, когато няма паша, като предварително се отстраняват от кошера питите с нектарен, натурален мед.
Пчелите бързо преработват захарния разтвор, строят пити и запълват килийките им с него. Тези пити трябва бързо да се отстранят от кошера. Експресният мед се различава от нектарния по повишеното съдържание на минерални соли, киселини и други трудно или несмилаеми от пчелите съставки, поради което е негоден за резервна храна през зимата и може да предизвика тяхната смърт.
За приготвянето на изкуствен мед може да се използват сокове от моркови, шипки, грозде, малини, ягоди, вишни, ябълки, къпини и пр. Изкуственият нектар може да бъде обогатен с мляко, яйца и други белтъчни компоненти, с витамини, минерални соли (калциеви, флуорни и др.), с лекарствени вещества, с пектин, с ендокринни препарати (тиреоидин, хепатокрин, оварин и др.).
http://nbps.press.bg/br28/3.htm
Има и друга литература но в момента нямам възможност да сканирам материала за да го кача.
За изречението което съм подчертал вече съм изложил становището си по горе.
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Ами, произвеждайте си тогава експресен мед. Но какво правите в този пчеларски форум.!? Ние, поне така си мисля, гледаме пчели, за да получаваме от тях пчелен мед получен от нектара на цветята, наричайки себе си пчелари.
Вие и такива като вас, въвели понятието експресен мед може би вече сте отделна гилдия, след като карате пчелите да произвеждат някакви сурогати, вкарвайки в кошерите какви ли не измишльотини и изкарвайки още по-големи измишльотини.
Вие и такива като вас, въвели понятието експресен мед може би вече сте отделна гилдия, след като карате пчелите да произвеждат някакви сурогати, вкарвайки в кошерите какви ли не измишльотини и изкарвайки още по-големи измишльотини.
-
- Мнения: 1741
- Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
joka... ,
Ето виждам, сам се убеди, че т.н. "експресен мед" е фалшификат и не може да се продава с етикет на пчелен мед. Освен това цитираната литература - вестник, който публикува какво ли не, не е достоверна литература.
Ето какво пише в досртоверната:
Наименованието "пчелен мед" се използва за сладък продукт, получен от медоносни пчели (Apis mellifera) от нектара на растенията или от секрети на живите части на растенията, или от екскретите на смучещите насекоми по растенията, които пчелите събират, трансформират чрез комбиниране със специфични вещества от организма си, отлагат, дехидратират, складират и съхраняват в пчелни килийки до съзряване.
(2) В зависимост от произхода на меда се използват следните наименования за отделните видове мед:
1. "нектарен пчелен мед" - за пчелен мед, получен от нектар на растения;
2. "манов пчелен мед" - за продукт, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията (Hemiptera) или от секрети на живи части от растенията.
Всичко останало е лоша реклама.
Ето виждам, сам се убеди, че т.н. "експресен мед" е фалшификат и не може да се продава с етикет на пчелен мед. Освен това цитираната литература - вестник, който публикува какво ли не, не е достоверна литература.
Ето какво пише в досртоверната:
Наименованието "пчелен мед" се използва за сладък продукт, получен от медоносни пчели (Apis mellifera) от нектара на растенията или от секрети на живите части на растенията, или от екскретите на смучещите насекоми по растенията, които пчелите събират, трансформират чрез комбиниране със специфични вещества от организма си, отлагат, дехидратират, складират и съхраняват в пчелни килийки до съзряване.
(2) В зависимост от произхода на меда се използват следните наименования за отделните видове мед:
1. "нектарен пчелен мед" - за пчелен мед, получен от нектар на растения;
2. "манов пчелен мед" - за продукт, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията (Hemiptera) или от секрети на живи части от растенията.
Всичко останало е лоша реклама.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/
-
- Мнения: 467
- Регистриран на: Сря Мар 05, 2008 5:32 pm
- Местоположение: Видин
- Обратна връзка:
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Килежке, защо пишеш в множествено число????? Или това е уважително обръщение?Майка написа:Ами, произвеждайте си тогава експресен мед. Но какво правите в този пчеларски форум.!? Ние, поне така си мисля, гледаме пчели, за да получаваме от тях пчелен мед получен от нектара на цветята, наричайки себе си пчелари.
Вие и такива като вас, въвели понятието експресен мед може би вече сте отделна гилдия, след като карате пчелите да произвеждат някакви сурогати, вкарвайки в кошерите какви ли не измишльотини и изкарвайки още по-големи измишльотини.
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Несъзнателно, предполагам, че е опит за дистанциране.
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Само един въпрос към "джока"-та ( за малко да напиша колегата джока, добре че се усетих навреме )
Joka, ти като продаваш такъв мед слагаш ли му етикает "Експресен" . Да е ясно на купувачите какво купуват? Ако те информирано си купуват бъркоча дето го хвалиш - ок, но ако "за тяхно добро" срамежливо мълчиш за експресния характер на този "мед" ги ЛЪЖЕШ.
Престъпно в рамките на ЕС при това.
Joka, ти като продаваш такъв мед слагаш ли му етикает "Експресен" . Да е ясно на купувачите какво купуват? Ако те информирано си купуват бъркоча дето го хвалиш - ок, но ако "за тяхно добро" срамежливо мълчиш за експресния характер на този "мед" ги ЛЪЖЕШ.
Престъпно в рамките на ЕС при това.
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Това, че съществува такъв "мед" в някои страни от Европа, не означава, че този продукт не е сурогат.
Има проблем с пашата, затова просто ще приемем, че медът, който ще вадим ще е много по-малко.
Или ще трябва да започнем масово залесяване с медоносна растителност, за да подобрим базата.
Експресният мед не е решение на проблема. Но може би за някои ще е?!
Има проблем с пашата, затова просто ще приемем, че медът, който ще вадим ще е много по-малко.
Или ще трябва да започнем масово залесяване с медоносна растителност, за да подобрим базата.
Експресният мед не е решение на проблема. Но може би за някои ще е?!
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Сурогат е колежке и още как!Относно медоноснаната растителност и залесяването с медоносни растения сте права!Съгласен съм напълно с вас.Когато обаче става дума за спасяване на нови семейства - скруполи към подхранването нямам.
По - важно е да оцелее семейството.Всички знаем ,че подхранването със захарен сироп изтощава пчелите ,но понякога природата не се съобразява с нас и се налага.
Абсолютно против съм обаче така наречения "експресен" мед.
По - важно е да оцелее семейството.Всички знаем ,че подхранването със захарен сироп изтощава пчелите ,но понякога природата не се съобразява с нас и се налага.
Абсолютно против съм обаче така наречения "експресен" мед.
-
- Мнения: 1741
- Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Не съм очквал, че точно Миро може да говори такива глупости и то пред камера.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския м
Изчетох темата, но не видях сигурен (полеви) метод за определяне на качеството на меда.
Наскоро ми попадна мед, който е доста сладък за моя вкус (и не само). Искам да го анализирам в домашни условия или в лаборатория. Кой показател би бил семафор за изкуствен/истински мед - глюкозата (тя е по-сладка от захарта)?
Как мога да разпозная дали даден мед е истински, т.е. не е добавяно директно захар, глюкоза или са захранвани преднамерено пчелите със захар? Докато търсех информация, видях че от 2кг захар се получава 1кг мед, което е рентабилно, дори и при продажба на едро.
Най-простото, за което се сетих е със захаромер (и приготвен разтвор на мед), но там няма как да различа дали захарите са от нектар или рафинирана захар. Мога само да съдя ако е над допустимите проценти захарност (която според долния линк е 82%?).
Чувал съм и за някакви готови тестове, които се продавали.
Според Уики - съдържанието на захари е 82% (5-8% захароза):
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... 0%B5%D0%B4
Сладкият вкус на меда, който има приблизително същата интензивност като този на захар, се дължи на монозахаридите фруктоза и глюкоза.
Пробвах два от тестовете описани в Уики, медът е със вече слаба кристализация, намазана филия с мед става бързо твърда, но между два пръста лепкаше?!
Засега мисля в лаборатория да го тествам, но се питах за по-евтин вариант дали има - там поне ще се установи ли дали е подправен меда? Четох някакъв въглероден метод (С13) с който може да се установи дали е автентичен, но едва ли тук правят такъв.
Какъв е принципа на този тест с молива?
ПП: Гледам, че има търговци, които продават по 6лв буркана, ще ми се да изтествам и някой такъв, съмнителни са ми
Наскоро ми попадна мед, който е доста сладък за моя вкус (и не само). Искам да го анализирам в домашни условия или в лаборатория. Кой показател би бил семафор за изкуствен/истински мед - глюкозата (тя е по-сладка от захарта)?
Как мога да разпозная дали даден мед е истински, т.е. не е добавяно директно захар, глюкоза или са захранвани преднамерено пчелите със захар? Докато търсех информация, видях че от 2кг захар се получава 1кг мед, което е рентабилно, дори и при продажба на едро.
Най-простото, за което се сетих е със захаромер (и приготвен разтвор на мед), но там няма как да различа дали захарите са от нектар или рафинирана захар. Мога само да съдя ако е над допустимите проценти захарност (която според долния линк е 82%?).
Чувал съм и за някакви готови тестове, които се продавали.
Според Уики - съдържанието на захари е 82% (5-8% захароза):
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1% ... 0%B5%D0%B4
Сладкият вкус на меда, който има приблизително същата интензивност като този на захар, се дължи на монозахаридите фруктоза и глюкоза.
Пробвах два от тестовете описани в Уики, медът е със вече слаба кристализация, намазана филия с мед става бързо твърда, но между два пръста лепкаше?!
Засега мисля в лаборатория да го тествам, но се питах за по-евтин вариант дали има - там поне ще се установи ли дали е подправен меда? Четох някакъв въглероден метод (С13) с който може да се установи дали е автентичен, но едва ли тук правят такъв.
Какъв е принципа на този тест с молива?
ПП: Гледам, че има търговци, които продават по 6лв буркана, ще ми се да изтествам и някой такъв, съмнителни са ми
-
- Мнения: 1741
- Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския м
Колкото и да ми е неприятно ще трябва да те разочаровам. Този анализ, който искаш да направиш няма как да стане в полеви условия.А и в повечето лаборатории, не предлагат такъв тест-за използани промишлени подсладители като захар, глюкоза, фруктоза и т.н. Мисля, че само централната лаборатория правеше такъв тест, но определено струва доста скъпо. Но има и друго нещо. При хранене със захар, на пчеларя няма как да му излязат сметките при едрова цена, която се предлага от търговците. То и без захар пак не му излизат.
Няма как да се установи дали меда е истински или подправен с бързи тестове, дори рискът да се получи грешен резултат е много голям. Така както може фалшификата да премине безупречно всякакъв тип полеви тестове, така може и истински 100% чист и висококачествен мед да се провали на някои от тези полеви тестове. А така може и беля на главата да си докараш. А лабораторен анализ по всичките показатели, е просто прекалено скъп (погледни тарифите на централната лаборатория и ще ти стане ясно)
Няма как да се установи дали меда е истински или подправен с бързи тестове, дори рискът да се получи грешен резултат е много голям. Така както може фалшификата да премине безупречно всякакъв тип полеви тестове, така може и истински 100% чист и висококачествен мед да се провали на някои от тези полеви тестове. А така може и беля на главата да си докараш. А лабораторен анализ по всичките показатели, е просто прекалено скъп (погледни тарифите на централната лаборатория и ще ти стане ясно)
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския м
Бонев е прав само в лаборатория и то централната в София - фалшификации с С4 захари чрез мас-спектрометър - 101,00 лв.