Да се запознаем...
Re: Да се запознаем...
Здравейте, казвам се Младен Петров на 37г. от гр.Берковица. С пчели започнах да се занимавам от юни месец тази година, като закупих 2 бр. нови ЛР кошера и 2 отводки в тях. През лятото до есента успях да направя отводките вече като семейство на два корпуса и така ги зазимих. От пролетта ще направя от тях още две отводки и т.н. Ако върви работата мисля да увелича до 20 бр. Сега все още се уча, чета и гледам филми.
Здравейте,казвам се Николай Павлов от гр.Попово. Занимавам се с пчеларство от 2010 г. имам 14 кошера ДБ и още 10 празни готови за напълване през 2012
http://qnkaatanasova.snimka.bg/hobby/pchelarstvo.587885
http://qnkaatanasova.snimka.bg/hobby/pchelarstvo.587885
Евгени Демирев 53 год. от Стара Загора. От 2010 съм мухар. Като станат повече опита и кошерите, тогава ще се пиша за пчелар. Започнах с два ДБ. Сега са четири. Мисля да ги направя поне 20 през следащата и по-следващата година. Женен съм имам две деца - дъщеря на 25 и син на 22 год. Работя в телекомуникационна фирма. През свободното си време произвеждам малки вятърни генератори до 3 kW и планирам да се занимавам и с фотоволтаични панели.
Здравейте казвам се Евгени и нямам въобще представа от пчеларство.На 39г съм от Добрич,имам 11 празни кошера и мисля да ги напълня.
-
Почети,почети и тогава реши. Парите ще се намери кой да ти ги вземе. Който ги вземе поне да показва и да казва, да не е игоист пък може и аз да съм.
да правим каквото трябва,да става каквото ще.
Здравейте, казвам се Златко Атанасов и съм на 49год. от град Варна.Занимавам се с пчели от 2год. и имам вече 20 кошера с тенденция за увеличаване.
Желая ви успешна и доходна година.
Желая ви успешна и доходна година.
Здравейте! Казвам се Стефан Андонов. На 38 г. съм и съм военнослужещ в Шумен. Женен с дъщеря. По образование съм инженер геодезист. Пчелина ми е на 50 км. от Шумен и съм съботно-неделен пчелар,което не ми пречи много, защото живея с ритъма на пчелите. Засега семействата са 75 с тенденция да ги направя около 100. Когато човек знае какво прави го прави както трябва. През 1998 г.започнах с 2 отводки и след няколко обилколки на страната при многобройните реформи от 2010г. са около 70. За моя район най-добре е 12 р ДБ и затова всички са ми такива. Един приятел ми прави кошерите на сносна цена, затова не се мъча с изработка. В неделя ходих да ги подхранвам-пълня 3 пъти малките джобчета нахранилките с мед и 2 пъти сироп и са готови за овощните дръвчета. Добивите са ми средни между 30 и 60 кг., което за стационарен пчелин според мен е добре. Желая на всички високи добиви.
Здравейте,казвам се Анита Радева на 29години от Плевен.През 2010г. един рояк влезе в двора ни и решихме да го настаним.Така започна всичко и към момента имаме 30бр. 12рамкови ДБ. Работим с голямо желание и упоритост въпреки трудностите ,които срещаме като начинаещи.Желая ви успешна пчеларска година.
Здравейте,
Казвам се Любо. На 27 години съм и доста се запалих по пчеларството. Има естествено доста неща, които не са ми ясни, но в последствие ще науча надявам се. Скоро ще ми подарят пчелно семейство, но трябва да си набавя кошер в който да ги отглеждам. Понеже цените са адски високи за нови, моля за съвет какъв кошер да си набавя и мога ли втора ръка да търся. Като начало какъв кошер да търся - т.е. 10-12 рамков, с един или два магазина или мога и по-малък вариант. Не искам да ги отглеждам за бизнес или да печеля от тях. Просто ми е интересен начина им на живот и развитие. Медодобива е плюс на това, което ще ми предстои. Не съм много запознат, но имам познат пчелар, който се надявам да ми показва първите стъпки и първите пъти на отваряне и обгрижване на кошера ми с пчелички. Има ли магазин, сайт или някой от Вас, които сте по-вещи в това, да продава стар кошер, който не му трябва, дори да иска дърводелска намеса, ще оредя това. Ще ми е нужна доста вашата помощ за напред. Човека, който ще ми даде пчелите също ще ми помага предполагам, но е на друго място и предвижването му до мен ще е малко трудно. Благодаря предварително на всички отзовали се!
Казвам се Любо. На 27 години съм и доста се запалих по пчеларството. Има естествено доста неща, които не са ми ясни, но в последствие ще науча надявам се. Скоро ще ми подарят пчелно семейство, но трябва да си набавя кошер в който да ги отглеждам. Понеже цените са адски високи за нови, моля за съвет какъв кошер да си набавя и мога ли втора ръка да търся. Като начало какъв кошер да търся - т.е. 10-12 рамков, с един или два магазина или мога и по-малък вариант. Не искам да ги отглеждам за бизнес или да печеля от тях. Просто ми е интересен начина им на живот и развитие. Медодобива е плюс на това, което ще ми предстои. Не съм много запознат, но имам познат пчелар, който се надявам да ми показва първите стъпки и първите пъти на отваряне и обгрижване на кошера ми с пчелички. Има ли магазин, сайт или някой от Вас, които сте по-вещи в това, да продава стар кошер, който не му трябва, дори да иска дърводелска намеса, ще оредя това. Ще ми е нужна доста вашата помощ за напред. Човека, който ще ми даде пчелите също ще ми помага предполагам, но е на друго място и предвижването му до мен ще е малко трудно. Благодаря предварително на всички отзовали се!
Добре дошъл,бъдещ колега ,l.dinkow !
Кошерът, който ще ти трябва зависи от рамките на, които ще ти подарят семейството.
Стари кошери се купуват само с пчелите от човек на когото имаш доверие. Когато ги купуваш пак гледаш семействата или ползваш помощ на пчелар.Идеята на всичко това е да не попаднеш на болно семейство или заразен кошер и после да ти обяснят , че си го уморил защото нямаш опит. Лично аз бих си купил нов кошер и възможно най-бързо бих се отървал от старите рамки.Написаното до тук е по принцип и няма общо с твоя случай, защото не знам от къде си и кой ти подарява семейство само с питите.
Колко пити са? Ако сега са по-малко от 5 вероятността да го изтървеш до пролетта е голяма.
Щом си решил да научиш по-вече за пчелите , чети всичко във форумите. Дори да ти се струва глупост след време като се сблъскаш с проблем ще имаш от къде да почнеш мисленето по решението му.Потърси си и книжки.В някои случаи са по-удобни от компютъра.
Четене и внимателно наблюдение при работа са в основата на познанието.Това което сам научиш от опит трудно ще забравиш.
Успешно обучение!
Кошерът, който ще ти трябва зависи от рамките на, които ще ти подарят семейството.
Стари кошери се купуват само с пчелите от човек на когото имаш доверие. Когато ги купуваш пак гледаш семействата или ползваш помощ на пчелар.Идеята на всичко това е да не попаднеш на болно семейство или заразен кошер и после да ти обяснят , че си го уморил защото нямаш опит. Лично аз бих си купил нов кошер и възможно най-бързо бих се отървал от старите рамки.Написаното до тук е по принцип и няма общо с твоя случай, защото не знам от къде си и кой ти подарява семейство само с питите.
Колко пити са? Ако сега са по-малко от 5 вероятността да го изтървеш до пролетта е голяма.
Щом си решил да научиш по-вече за пчелите , чети всичко във форумите. Дори да ти се струва глупост след време като се сблъскаш с проблем ще имаш от къде да почнеш мисленето по решението му.Потърси си и книжки.В някои случаи са по-удобни от компютъра.
Четене и внимателно наблюдение при работа са в основата на познанието.Това което сам научиш от опит трудно ще забравиш.
Успешно обучение!
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
-
Здравейте, казвам се Иван Добрев, на 28 години, занимавам се с пчеларство от 10 години, имам 60 пчелни семейства. Пчеларствам в района на гр. Брезово. Кошерите ми са система ЛР. Посещавам редовно форума, от тук получавам много и полезна информация, за което благодаря на колегите, които споделят опита си.
Благодаря за съвета! Кошерите в които ги гледа са ДБ и дори каза, че ще ми даде, но не искам да нахалствам и искам поне едното да си набавя.зуница написа:Добре дошъл,бъдещ колега ,l.dinkow !
Успешно обучение!
Здравейте колеги,за много години!Казвам се Павел,от Бургас и се занимавам с пчеларство от 5години.Имам 20 кошера ЛР. Ще се радвам да обменяме опит.
-
Привет на всички!Емигрант съм в западна Европа от 2003 година.Последните години станаха доста трудни за емигрантите и съм решил да се прибирам.Откакто се помня в дома ми са гледани пчели от дядо ми, баща ми и после от мен.Имали сме по 10-15 ДБ кошера и сме се оправяли не лошо с тях.Мисля си пак да ги развъдя, но съм позабравил доста неща, така че форума ще ми е доста полезен, за което ви благодаря.Иначе съм от района между Плевен и Враца.
-
Здравейте!Казвам се Цветан и съм от град Левски.С пчеларство се занимавам от двайстина години с известни прекъсвания за около пет годдини,но крастата си е краста и пак започнах от нулата.В момента имам 10 кошера и подготвям да ги увеличавам догодина.Занимавам се също и с овощарство имам градина с 55 овошки и кошерите са там та две в едно.