Това е повече от чудесно.аааа35 написа:при мен няма пило ,оворих 6-7 кошера ,и запасите са добре
Дори много си отворил 1-2 щеше да е достатъчно.
Предполагам на много колеги страховете са попреминали щом са прочели за твоя преглед.
Това е повече от чудесно.аааа35 написа:при мен няма пило ,оворих 6-7 кошера ,и запасите са добре
Е неможе така да расъждаваме.Ти имаш 50 семейства,грижиш се добре за тях,на ти си с пчеларството.Ако човека има 2-3кошера и сега започва.Да ги остави да умрат ли?По-добре да ги запази,напролет да ги обедини слабите,а после да си прави отвотки,вместо да ги остави да умрат и да почне пак от начало.Това ще е и добър практически опит .Всяко спасено пчелно семейство е глътка въздух за майката природа(знаем ролята на пчелите),постижение за пчеларя(профисионалист/любител).toko652003 написа:Аз съм скептично строен спрямо подобни манипулации
зимно подхранване, спасяване и т.н за мен е загуба на време и нерви.
Пчеларската работа(зазимяването) започва още от началото на август , който не си е свършил работата тогава, сега каквото и да прави резултатите ще са плачевни.
В моента няма как да са пчелите без мед при правилно свършена работа, пък и топлото време им даде възможност да си примъкнат запасите около кълбото, ако пелите са отгоре и нямат мед то нещата за изтървани отдавна.
понеже кошерите ми са мк и дадан заради това отворих и от двата вида кошериtoko652003 написа:Това е повече от чудесно.аааа35 написа:при мен няма пило ,оворих 6-7 кошера ,и запасите са добре
Дори много си отворил 1-2 щеше да е достатъчно.
Предполагам на много колеги страховете са попреминали щом са прочели за твоя преглед.
Когато грешките са фатални практически е невъзможно да се направи нещо съществено по това време....Ако човека има 2-3кошера и сега започва.Да ги остави да умрат ли?По-добре да ги запази...
bobmastar написа:Имам 12 кошерчета от които 9 са отводки осемте аз съм ги правил пролетта а една купих (тя е най слаба между другото ) а 3 са рояци който купих от еленския балкан
Зазимих ги основно на 5-6 рамки с мед и пчели само рояците са на 8 рамки и имат по вече мед Аз не съм вадил нищо за мен оставих им всичкия мед които успяха да си съберат
Но се притеснявам че топлото ще ги активира да хапват по вечко
А и запасите не бяха кои знае какво 6-8 до 10 кг на кошер а и основно ме притеснява че аз имам 10 кг мед от един приятел за които съм сигурен че е от здрави пчелчки и тои няма да ми стигне.
Не си мислете че ще правя прегледи като през лятото
само ако не вали ще надзърна от горе за бързо.
Наплно съм съгласен с тази теза.Но кой може да каже каква ще е зимата,тепърва започва.Аз също съм против да се отварят кошерите прекалено често,особено след октомври.toko652003 написа: Когато зимата е мека средно по сила семейство може(проверено) да оцелле с 7-8 кг. мед дори и с по малко
естествено със задължително подхранване на пролет.
колеги 2007г. в края на дември прослушвах семйствата, и намерих една отвотка/плачеше/и аз я отворих беше на четири рамки когато я зазимих а сега беше станала шест но нянаше никъкъв мед.с две пойлки фруктоза изими и 2г по ред е едно от най добрите ми семейства.mmm.1979 написа:Колеги ако сте оставили поне 8-10 кг. мед то той ще им стигне до февруари- март.Понеже консумацията на мед на семействата през зимата е от 0.600 до 1.0кг в зависимост от силата на сем.Консумацията се увеличава през февруари с появата на пилото.Аз лично по слабите сем. за които се съмнявам ги подхранвам в началото на февруари около 5.02 -независимо от температурата.До тогава запасите колкото и да са им малко им стигат .На някой сем. слагам медени питки над гнездото на други в хранилките и не съм имал проблеми с загинали сем от глад.Така че няма да е добре сем .през този период да се отварят и подхранват- но всеки си знае най -добре