мед от рапица
Re: мед от рапица
Ловеч/Плевен рапицата още е актуална и така като гледам няма изгледи да я жънат скоро. В същото време акацията взе да белее и ще се застъпят двете култури.
Всички се раждат и всички умират, но малцина разбират защо живеят
Даже и ако е запечатан ,пак ли се разваля меда от рапица.
-
- Обратна връзка:
Ако е запечатан не можеш да центрофугираш, не се разваля,остава почти вечно на питата!anto1 написа:Даже и ако е запечатан ,пак ли се разваля меда от рапица.
До колко време, след като е запечатан кристализира във питите.
Вече започна да кристализира в питите въпреки че не е запечатан.
-
Колеги имам запитване ако сега се извади меда от рапица понеже рапицата ще цъфти още седмица дали няма пчелите пак да напълнят магазините и да се налага 2-ро вадене на рапицов мед? и дали пък ако се изчака още седмица няма да кристализира фатално
-
- Обратна връзка:
Рапицата ще цъфти още две седмици,но като им замирише на акация, я отсвирват.Затова я вади сега да има място за акацията.DimitarCher написа:Колеги имам запитване ако сега се извади меда от рапица понеже рапицата ще цъфти още седмица дали няма пчелите пак да напълнят магазините и да се налага 2-ро вадене на рапицов мед? и дали пък ако се изчака още седмица няма да кристализира фатално
Няма такова нещо ,при мене не е почнала да кристализира, даже и кадето е запечатано си тече .
-
- Обратна връзка:
Вади го за да не береш ядове!anto1 написа:Няма такова нещо ,при мене не е почнала да кристализира, даже и кадето е запечатано си тече .
Здравеите и Честит имен ден на всички именници!
Днес се опитах да вадя рапицов мед и просто ме надупчиха. Над 100 пчели ме ужилижа. Без време прекратих всякакви деиствия по пчелите. Маиките са мое производство и работя без було и пушалка но такова чудо не съм виждал. Такава агресия. Дали е от рапицата или от това че беше облачно незнам. Просто се чудя как ще извадя меда.
Днес се опитах да вадя рапицов мед и просто ме надупчиха. Над 100 пчели ме ужилижа. Без време прекратих всякакви деиствия по пчелите. Маиките са мое производство и работя без було и пушалка но такова чудо не съм виждал. Такава агресия. Дали е от рапицата или от това че беше облачно незнам. Просто се чудя как ще извадя меда.
първо честит имен ден на именниците, колеги внимателно чета коментарите ви но въпреки това не ми стана на ясно какво трябва да направя в смисъл тъкъв че трябва ли да чакам да започнат да запечатват или да го вадя прясен тъй като за пръв път ще вадя мед от рапица понеже до сега в моя раьон не е сято , вчера и направих бърз преглед и установих че магазините са задръстени от прясен мед но не са започнали да запечатват ,пчелар съм от 7-8 години но такава офанзива от страна на пчелите не бях виждал точно за седмица наблъскаха магазините/многокорпусни/ до дупка а пашата е в разгара си ,имах няколко резервни магазина и ги залажих под пълните но магазините са ми недостатъчно и още нещо да попитам за пръв път ми се налага поради спешната ситуация новозаложените корпуси ги разредих с една изградена пита и една обтелена празна рамка дали ще се излъжат да градят празнитерамки тъй като нямах на разположение основи пък забелязах че където намерят празно място изграждат далачета
Последно промяна от kachakov на Чет Май 06, 2010 8:58 pm, променено общо 1 път.
Много носят, но и много жилят. Такава агресия досега не бях виждал. Екипирвам се като космонавт. При всеки преглед пчелите буквално напускат кошера и се опитват да ме жилят. Дано да е от рапицата.
Вчера ходих да вадя мед от рапица и май избързах със ваденето, сега си мисля ,че ще се развали. Питите не бяха запечатани цялостно и където капеше не го вадих ,ще изчакам някой друг ден . Tука някой колеги твърдят, че ще кристализира, но не съм съгласен ,като гледам поне 2-3 седмици ще стои течен, моя преценка не ангажирам никого, но поне за другата година ще знам кога да го вадя .
на същото мнение съм ,в кошера се подържа определена температураanto1 написа:Вчера ходих да вадя мед от рапица и май избързах със ваденето, сега си мисля ,че ще се развали. Питите не бяха запечатани цялостно и където капеше не го вадих ,ще изчакам някой друг ден . Tука някой колеги твърдят, че ще кристализира, но не съм съгласен ,като гледам поне 2-3 седмици ще стои течен, моя преценка не ангажирам никого, но поне за другата година ще знам кога да го вадя .
ще въртя на 15 май
аз пък го извадих къде запечатан къде не . При мен пчелите са спокоини няма такава инвазия . Но за два дни в бурканите които напълних тои се промени . От рядък стана гъст и като че ли започна да кристализира на едри кристали . Важното е че освободих магазините за салкъма