Ами не храним през зимата. ... щото нямаме черешови масиви.ivandespotov написа: Така де, така! И кво правим като не сме в Ивайловград или Петрич??? Светни ме щот незнам!
Зимно хранене. Добиви.
Re: Зимно хранене. Добиви.
Сливи нямате ли? Кайсии?Прасковки?
Това е една такава тема-все едно да кажеш че си видял извънземно.Но никой няма да ти повярва,въпреки че са убедени че съществуват.kolobus написа: Сливи нямате ли? Кайсии?Прасковки?
-
Почти до Коледа пчелите бяха в разпуснато кълбо, нали? Е, в това състояние какво правят - консумират повече храна. Един колега от форума с почуда сподели, че е открил семейство, загинало от глад. В случая, вероятно, запасите са били скромни, но важното е да следим какво става в природата и да взимаме мерки навреме, а не да се успокояваме, че в кошерите има достатъчно мед. Може и на 10 рамки да има много мед, щом пчелите не могат да достигнат до него, това е без значение. Ако следващите дни свие студ и ниските температури се задържат до края на февруари, пчелите ще достигнат до горните летви и там ще загинат. Но ако има питка (медена или захарна), ще оцелеят. Това е смисълът на поставянето на питка през януари - не за подбуждане на семейството, а за спасяването му при неблагоприятни условия. Трудоемко е, да,но всеки сам избира как да постъпи.kolobus написа:Учудващо защо ,тази година и зима има толкова много сигнали на загинали семейства?!Според мен зимата е изключително добра по отношение на суровост.Толкова късни облитания и възможности ,рядко са на наше разположение.Посочвам този факт за да ви дам ясна представа ,защо се практикува постоянно или почти постоянно хранене на семействата.
Вие измествате темата!!
Колегата derventliev говори за целенасочено подхранване през цялата зима!!!
И казва, че го е срам да каже по колко мед вади за да не си помислим, че ни лъже(т.е. количеството изваден мед е прекалено голямо).
Едно е да подхраним с „някоя и друга питка” в случай, че може и да не им стигне храната, и съвсем друго целенасочено да подхранваме през цялата зима
И името на темата „Зимно хранене. Добиви” – също трябва нещо да ви говори.
Отделен е въпроса дали споделяте или не такова подхранване, но поне не замърсявайте темата.
А после се чудете защо колегата derventliev от 1 годна го няма във форума.
А иначе си приказвайте – има теми за раздумка!!!
Благодаря.
Колегата derventliev говори за целенасочено подхранване през цялата зима!!!
И казва, че го е срам да каже по колко мед вади за да не си помислим, че ни лъже(т.е. количеството изваден мед е прекалено голямо).
Едно е да подхраним с „някоя и друга питка” в случай, че може и да не им стигне храната, и съвсем друго целенасочено да подхранваме през цялата зима
И името на темата „Зимно хранене. Добиви” – също трябва нещо да ви говори.
Отделен е въпроса дали споделяте или не такова подхранване, но поне не замърсявайте темата.
А после се чудете защо колегата derventliev от 1 годна го няма във форума.
А иначе си приказвайте – има теми за раздумка!!!
Благодаря.
- toko652003
- Обратна връзка:
apolo_bg така както го описвате излиза, че се прелива от пусто в празно. Какъв е смисъла да се изтощават по този начин пчелите?
Природата не даде ли, когато и колкото да храните все е тая.
Природата не даде ли, когато и колкото да храните все е тая.
toko6520035927(Skype)
-
Грешка от земята до небето.
да правим каквото трябва,да става каквото ще.
- toko652003
- Обратна връзка:
derventliev написа:Здравейте колеги,
Едва ли ще научите нещо повече от това което знаете но виждам, че в този форум има и начинаещи пчелари. Моят опит е скромен, пчелинът ми също. Имам 40 семейства, които отглеждам в ЛР-кошери. През 2009 г. извадих 2740 кг. През 2010 г. - 2109 кг. Заслугата за тези добиви е преди всичко на пчелите и на земеделските производители които засяват големи площи с медодайни култури ( кориандър и слънчоглед). Аз помагам на семействата със зимното подхранване. Тази зима започнах да подхранвам на 24.12.2010 г. Храня само с мед, по 400 г. в полиетиленови пликове. Това правя през 10 - 12 дни, без оглед на това дали темературата е ниска и има или няма сняг. Храня почти до края на март. По този начин всяко семейство получава между 4,5 и 6 кг. мед "отвън". Това количество е достатъчно, семейството да се развива, дори мед в питите изобщо да не е имало. Има колеги които зазимяват с много мед в пити. Това нищо не означава. Пчелите ползват мед от рамките които кълбото заема, останалите рамки в корпуса са напълно излишни поне до 10-15 март. С храненето което правя, още в началото на април семействата имат предостатъчно пило, а в началото на май са готови да "опоскат" всякаква паша.
Практикувам и с двумайчини семейства.
Съгласен съм с всичко написано , но това си е жива хамалогия. НО Не съм съгласен , че тия семейства ХРАНЕНИ с пликовете ще са кой знае колко по развити от тия с питите с мед.Единствения + за мен е на Фона на многото минуси е че над кълбото ще има винаги мед.
toko6520035927(Skype)
- ba4o_ivan1976
- Обратна връзка:
2003 при нас пилото започна краят на февруари и в началото на март и пчелните семейства се развиха много добле и дадоха много мед!
http://ba4o.mylivepage.com/ Изборът, а не случайността определя съдбата на човек.
Подбудителното зимно подхранване може да е от полза за отглеждане на пило при наличие на достатъчно белтъчна храна-прашец или заместители и възможност за облитане. Ако не е изпълнено първото изискване-пчелите се изтощават преждевременно, а при невъзможност за облитане-нозематоза или други болести. Аз започвам подхранване с питки втората половина на февруари, когато има, макар и слаб принос на прашец.
По скоро да питаме колко на брой са двумайчините пък тя технологията на хранене...toko652003 написа:)derventliev написа:Здравейте колеги,
Едва ли ще научите нещо повече от това което знаете но виждам, че в този форум има и начинаещи пчелари. Моят опит е скромен, пчелинът ми също. Имам 40 семейства, които отглеждам в ЛР-кошери. През 2009 г. извадих 2740 кг. През 2010 г. - 2109 кг. Заслугата за тези добиви е преди всичко на пчелите и на земеделските производители които засяват големи площи с медодайни култури ( кориандър и слънчоглед). Аз помагам на семействата със зимното подхранване. Тази зима започнах да подхранвам на 24.12.2010 г. Храня само с мед, по 400 г. в полиетиленови пликове. Това правя през 10 - 12 дни, без оглед на това дали темературата е ниска и има или няма сняг. Храня почти до края на март. По този начин всяко семейство получава между 4,5 и 6 кг. мед "отвън". Това количество е достатъчно, семейството да се развива, дори мед в питите изобщо да не е имало. Има колеги които зазимяват с много мед в пити. Това нищо не означава. Пчелите ползват мед от рамките които кълбото заема, останалите рамки в корпуса са напълно излишни поне до 10-15 март. С храненето което правя, още в началото на април семействата имат предостатъчно пило, а в началото на май са готови да "опоскат" всякаква паша.
Практикувам и с двумайчини семейства.
Съгласен съм с всичко написано , но това си е жива хамалогия. НО Не съм съгласен , че тия семейства ХРАНЕНИ с пликовете ще са кой знае колко по развити от тия с питите с мед.Единствения + за мен е на Фона на многото минуси е че над кълбото ще има винаги мед.
- toko652003
- Обратна връзка:
Използването на двумайчините семейства според мен е за малко на брой кошери.
Иначе за добивите съм съгласен, че са добри,но са за сметка на повече манипулации.
Иначе за добивите съм съгласен, че са добри,но са за сметка на повече манипулации.
toko6520035927(Skype)
toko652003 ти изобщо ли не храниш?
- toko652003
- Обратна връзка:
Не не храня, а само
помагам с мед единствено на тия, които имат нужда и това се случва около 15 март.Подбудително със сироп, когато има трайни температури над 15 градуса.
Но последните 3-4 години сиропа го икономисвам, защото април имат достатъчно рапица.
помагам с мед единствено на тия, които имат нужда и това се случва около 15 март.Подбудително със сироп, когато има трайни температури над 15 градуса.
Но последните 3-4 години сиропа го икономисвам, защото април имат достатъчно рапица.
toko6520035927(Skype)
Колеги пчелари
Аз също мислех, че зимното подхранване е нещо крайно нежелателно и много вредно за пчелните семейства.
След като обаче видях снимки от кошерите на колегата derventliev – определено много се замислих.
Не може нещо, което е „вредно” да доведе до такова мощно развитие през пролетта и лятото на така подхранвани пчелни семейства.
И какво правим сега?
Аз за себе си отделих 4 семейства и започнах да прилагам метода на колегата. Дали ще има успех – питайте ме на пролет.
Когато имаш доста семейства можеш да си позволиш и да „объркаш” 4 – нали.
Не мисля, че е удобно повече да коментирам и целта ми не е била да ставам адвокат на колегата.
В предишния си пост аз просто негодувам от факта, че винаги се появяват „колеги”, които да надграждат и изместват темата с разни глупости.
За тези от вас, на които обаче им е станало интересно в последните броеве на в."Пчела и кошер" има публикувано по тази тема и то е общодостъпно.
Успехи
Аз също мислех, че зимното подхранване е нещо крайно нежелателно и много вредно за пчелните семейства.
След като обаче видях снимки от кошерите на колегата derventliev – определено много се замислих.
Не може нещо, което е „вредно” да доведе до такова мощно развитие през пролетта и лятото на така подхранвани пчелни семейства.
И какво правим сега?
Аз за себе си отделих 4 семейства и започнах да прилагам метода на колегата. Дали ще има успех – питайте ме на пролет.
Когато имаш доста семейства можеш да си позволиш и да „объркаш” 4 – нали.
Не мисля, че е удобно повече да коментирам и целта ми не е била да ставам адвокат на колегата.
В предишния си пост аз просто негодувам от факта, че винаги се появяват „колеги”, които да надграждат и изместват темата с разни глупости.
За тези от вас, на които обаче им е станало интересно в последните броеве на в."Пчела и кошер" има публикувано по тази тема и то е общодостъпно.
Успехи