Знае ли някой дали пръскат рапицата като цъфне ....?
Re: Знае ли някой дали пръскат рапицата като цъфне ....?
Тоя арендатор си мисли,че житото му ще бъде все така зелено.Ами юли месец,като се напече хубаво,аааааааа?
При мен е планирано утре да пръскат рапицата по време на цъфтежа с препарат ПИКТОР. В уведомителното писмо пише, че ще пръскат посевна пшеница, но от разговор по обявените телефони ни уведомиха устно, че ще пръскат рапицата. Като гледам времето, едва ли ще могат. Вероятно ще ни изненадат с това по-нататък, в някой по-слънчев и топъл ден, когато пчелите ни са в летеж. След известно време на размисъл по проблема, изпратих жалба до РСРЗ.
На 9.05. сутринта ни информираха по телефона, че до края на цъфтежа на рапицата, пръскане няма да има. Ура!
На 9.05. сутринта ни информираха по телефона, че до края на цъфтежа на рапицата, пръскане няма да има. Ура!
При мен днес и утре ще пръскат рапицата,информираха ме за това на 11.05.Аз затворих пчелите вечерта, оставих ги на полуотворено мрежесто дъно,напълно затворен вход,корпусите са с кръгли отвори 25мм с тези пласмасовите шайби/незнам как ги наричате/там ги оставих на дупчиците, и им налях по една хранилка сироп.Та въпроса ми е :колко време могат да изкарат така и да ги почерпя ли и тази вечер със сироп?
Изобщо,ама изобщо не одобравям такова затваряне - това пчелите имам чувството,че изпадат във некъв продължителен шок ...... ама като нема друг начин,щом си решил тикай в хранилката да има до ръбче и дръж до края на пръскането.
п.п.но пак казвам,това не е никакъв начин,аз така съм си унищожавал семейства - от тогава насетне,никога не съм го правил този номер и никога нема да го направя,да пръскат,да мрът,да става каквото ще,дали ще ги опръскат или ще ги държа затворени няколко дена,разлика голяма няма.
п.п.но пак казвам,това не е никакъв начин,аз така съм си унищожавал семейства - от тогава насетне,никога не съм го правил този номер и никога нема да го направя,да пръскат,да мрът,да става каквото ще,дали ще ги опръскат или ще ги държа затворени няколко дена,разлика голяма няма.
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
не може и двата дни да пръскат .обявяват повече дни за да се застраховат. отивате на летището в района си няколко пчелари и следите обстановката с какво ще пръскат от колко до колко часа час два след като свършат отваряй пчелите цял ден е рисковано както колегата писа.късметdu6ev1 написа:При мен днес и утре ще пръскат рапицата,информираха ме за това на 11.05.Аз затворих пчелите вечерта, оставих ги на полуотворено мрежесто дъно,напълно затворен вход,корпусите са с кръгли отвори 25мм с тези пласмасовите шайби/незнам как ги наричате/там ги оставих на дупчиците, и им налях по една хранилка сироп.Та въпроса ми е :колко време могат да изкарат така и да ги почерпя ли и тази вечер със сироп?
Нямат право да пръскат рапицата по време на цъфтеж! Виж чл. 33 от Закона за пчеларството и Наредба 15 от 8 април 2004г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни , дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Настоявайте за спазването на закона, отстоявайте си правата!
- ba4o_ivan1976
- Обратна връзка:
Ела да видиш в неделя на 15.05.2011г как се пръска рапица с НУРАЛЕ!valaz написа:Нямат право да пръскат рапицата по време на цъфтеж! Виж чл. 33 от Закона за пчеларството и Наредба 15 от 8 април 2004г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни , дезинфекционни и дезинсекционни дейности. Настоявайте за спазването на закона, отстоявайте си правата!
Като пръскането започва в 10 часа сутринта и ще продъжи до около 16 часа в село КОНАК общ.Попово!!!
http://ba4o.mylivepage.com/ Изборът, а не случайността определя съдбата на човек.
-
- Обратна връзка:
И аз имам едно такова питане . Течната тор каквото и да значи това опасно ли е за пчелите ? Съжалявам не знам кое му точното име ....
Няма никаква опасност. Фунгицидите също не са опасни за пчелите.evgeniyorgov написа:И аз имам едно такова питане . Течната тор каквото и да значи това опасно ли е за пчелите ? Съжалявам не знам кое му точното име ....
-
- Обратна връзка:
Благодаря за инфотоico_dok написа:Няма никаква опасност. Фунгицидите също не са опасни за пчелите.evgeniyorgov написа:И аз имам едно такова питане . Течната тор каквото и да значи това опасно ли е за пчелите ? Съжалявам не знам кое му точното име ....
Не зная кой с какво пръска, но ще ви дам следните факти:
1. На 22.04. сложих магазините на два кошера и реших да отида до нивата с рапица, която е на 500м. от кошерите. Имаше по някой бръмбар по цветчетата и прехвърчаха пчелички.
2. На 27.04. се прибирам от София и първо спирам до същата нива. Виждат се следите от трактора, който е пръскал, бръмбари няма, ама няма и една пчела
3. Вчера 30.04. след обяд си работя из двора и понаглеждам кошерите и по едно време що да видя - на всички прелки виждам по 10-20 умрели пчели, някои с ярко жълт прашец но крачетата.
В обсега на пчелите са общо три ниви с рапица, как да се разбере кой е пръскал?!?! Няма край тази идиотия!!!!! Днес ще отида да видя какво става и се моля на Господ да не намеря по една лопата пчели пред кошерите!!!!
Имам телефона на единия от няколкото арендатори, но вчера не искаше да го вдигне
Забравих да кажа - пчелите пак побесняха, дали е случайно, какво ще кажете?!?!
1. На 22.04. сложих магазините на два кошера и реших да отида до нивата с рапица, която е на 500м. от кошерите. Имаше по някой бръмбар по цветчетата и прехвърчаха пчелички.
2. На 27.04. се прибирам от София и първо спирам до същата нива. Виждат се следите от трактора, който е пръскал, бръмбари няма, ама няма и една пчела
3. Вчера 30.04. след обяд си работя из двора и понаглеждам кошерите и по едно време що да видя - на всички прелки виждам по 10-20 умрели пчели, някои с ярко жълт прашец но крачетата.
В обсега на пчелите са общо три ниви с рапица, как да се разбере кой е пръскал?!?! Няма край тази идиотия!!!!! Днес ще отида да видя какво става и се моля на Господ да не намеря по една лопата пчели пред кошерите!!!!
Имам телефона на единия от няколкото арендатори, но вчера не искаше да го вдигне
Забравих да кажа - пчелите пак побесняха, дали е случайно, какво ще кажете?!?!
Арендатор който пръска с отрова е длъжен да уведоми
кмета и пчеларите ПИСМЕННО по закон.
Рапицата трябва да се пръска няколко дена преди цъфтежа,
а не когато цъфне
Лично ги образовай на тази тема.
кмета и пчеларите ПИСМЕННО по закон.
Рапицата трябва да се пръска няколко дена преди цъфтежа,
а не когато цъфне
Лично ги образовай на тази тема.
все по лошо става .почнаха да пръскат рапицата с наземна техника -може би са им забранили с самолет -за което много се съмнявам пръскат цял ден без предупреждение по време на цъфтеж .къде са хората и организациите които да ни защитават?ако се сещате случаят в с. средина се повтори по същият сценарий.в цялото село пчелите са мор.и никой няма за да ги защити .и тъй няма и иначе защо не спрем всички да плащаме членски внос .ъедин стар човек ми казва -на нас кото не ни беше добре взехме пушките и отидохме в балкана вие кво чакате ? но явно трябва да вземем кибритите та да се сетят и за нас.всеи по трудно става с пчеларството -все повече хора се двуомят да продължават или не.в закона пише це по време на цъфтеж се пръска по изключение с заповед на еди кой си за толкова години не съм имал случай да не се пръска по време на цъфтеж. как може да се съюзим и да постигаме нашите цели не знам всеки гледа да ни изклати търговци арендатори правителство -от кого може да очакваме помощ?
- teraforming
- Обратна връзка:
-
- Обратна връзка:
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/