Съгласен съм с всичко написано , но това си е жива хамалогия. НО Не съм съгласен , че тия семейства ХРАНЕНИ с пликовете ще са кой знае колко по развити от тия с питите с мед. Единствения + за мен е на Фона на многото минуси е че над кълбото ще има винаги мед.
Хемалогия колеги е да се налага за отрицателно време да отварям голям брой семейства(под голям разбирам над 100бр.), , да преглеждам пита по пита за заложени маточници и да ги разрушавам – това е хамалогия.Използването на двумайчините семейства според мен е за малко на брой кошери.
Иначе за добивите съм съгласен, че са добри,но са за сметка на повече манипулации.
Всякакви методи, които могат да ми помогнат да избегна такава хамалогия ще са добре дошли за мен, защото си е много по-малка хамалогия.
Точно тук двумайчиното семейство много помага, защото ангажира „роевите пчели” да отглеждат пило, а не да се роят.
Целенасоченото хранене на семействата през зимата предполагам ги поддържа в много по-активно състояние и те много по-рано започват да отглеждат пило. Аз нямам опит по този въпрос и само мога да предполагам.
Разбира се, че пелите се изтощават и то много, но ако изтощавайки се, те могат да отгледат едно пълноценно пролетно поколение пчели??
Не бива да отхвърляме и очерняме предложен метод, само защото ние нямаме информация за него – нали?!!