Купихме си една тенекия мед-захаросан и реших да го разтопя на ниска температура и да го разсипя в буркани. В 4 буркана заедно с меда сложих и резенчета от дюли и ябълки. Какво беше учудването ми, когато след няколко дни видях, че около 2/3 от буркана е с озахарен мед, а отгоре в захарен сироп плуват парченцата плодове. На какво се дължи това?
Виждала съм мед с орехи или с грозде. Грешка ли е да се слагат ябълки?
Консервиращи свойства на меда
Re: Консервиращи свойства на меда
Абе нищо му няма на меда нали пак ще се изяде.n_petrova написа:Купихме си една тенекия мед-захаросан и реших да го разтопя на ниска температура и да го разсипя в буркани. В 4 буркана заедно с меда сложих и резенчета от дюли и ябълки. Какво беше учудването ми, когато след няколко дни видях, че около 2/3 от буркана е с озахарен мед, а отгоре в захарен сироп плуват парченцата плодове. На какво се дължи това?
Виждала съм мед с орехи или с грозде. Грешка ли е да се слагат ябълки?
Re: Консервиращи свойства на меда
Ябълките, както и другите пресни плодове имат високо съдържание на вода, която впоследствие преминава в меда и го разрежда. В зависимост от количеството и температурата на съхранение зависи дали меда ще прокисне.n_petrova написа:Купихме си една тенекия мед-захаросан и реших да го разтопя на ниска температура и да го разсипя в буркани. В 4 буркана заедно с меда сложих и резенчета от дюли и ябълки. Какво беше учудването ми, когато след няколко дни видях, че около 2/3 от буркана е с озахарен мед, а отгоре в захарен сироп плуват парченцата плодове. На какво се дължи това?
Виждала съм мед с орехи или с грозде. Грешка ли е да се слагат ябълки?
Re: Консервиращи свойства на меда
Консервиращите свойства на меда са известни още от древността.Има легенда,че тялото на Александър Македонски било намазано с мед и така било транспортирано през пустините на Азия.
Re: Консервиращи свойства на меда
nikeca_k написа:Консервиращите свойства на меда са известни още от древността.Има легенда,че тялото на Александър Македонски било намазано с мед и така било транспортирано през пустините на Азия.
Определено го е съхранило до някяква степен, а питаш ли се дали посе някой е ял от медът.
Re: Консервиращи свойства на меда
В Египетските пирамиди открили мед на няколко хиляди години. Все още е ставал за ядене Чудя се за колко ли лева ще ми продадат един килограм от този мед ако поискам да си купя
Re: Консервиращи свойства на меда
Мед с орехи и сушени плодове е нещо прекрасно.Лошото е, че бързо се изяжда.В меда се слагат сухи "добавки" за да не се оводнява меда и да не вземе да вкисне.
Другото хубаво за слагане в мед е тахан. Лесно и бързо се яде."Глезотийки"!Хуубави нещица...
Другото хубаво за слагане в мед е тахан. Лесно и бързо се яде."Глезотийки"!Хуубави нещица...
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!