Ще има ли данъци за пчеларите ???

Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Ще има ли данъци за пчеларите ???

Мнение от Dinko »

Физическите лица ще плащат 10% данък от 2008 г.

През 2008 г. да бъде въведено пропорционално
данъчно облагане на доходите на физическите лица,
реши правителството. Това съобщи правителствената информационна служба.

Ще има единна ставка от 10% без необлагаем минимум
за всички видове доходи, без значение на размера им,
предвиждат измененията в Закона за данъците върху
доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/.
Очаква се с въвеждането на единна ставка и с
намаляването на осигурителните вноски с 3 процента от 1 октомври т. г.
"на светло" да излязат значителна част от изплащаните доходи.

Ставката от 10% ще е единна за всички данъкоплатци
и за всички видове доходи, с изключение на доходите
от стопанска дейност на едноличните търговци /ЕТ/,
за които предвижданата ставка е 15 на сто. По-високият й размер
е поради това, че ЕТ не разпределят дивидент. БТА
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Което означава, че земеделските производители също че плащат данъци. Признават се 40% за разходи и върху останалата "печалба" 10% данък. Ако господата могат да произведат мед и да го реализират с 60% печалба, да заповядат. Ще им подаря половината си кошери Да работят и да печелят. Да ама няма да дойдат. Те много добре знаят, че тук далавера няма и разходите са много повече. Само че от големите риби нищо не могат да вземат, та затова с разни врътки удрят точно тези, които нямат, но са беззащитни. Егати и държавата.А от друга страна регистрирания земеделски производител освен това плаща и осигуровки и ако работи и на друго място още повече. Та пак ни ограбиха труда. После пак ще отчитат че средната възраст на заетите в земеделието била над 59 години и че младите хора не искат да се занимават със земеделие. Ами те младите заминаха по Европа, щото там като наемни работници вадят с пъти повече отколкото тук като фермери. В цяла Европа земеделието се субсидира, а тук се чудят какъв читал да ни сложат.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

Какво предложи правителството
Георги Ангелов

В момента доходите се облагат с три данъчни ставки – 20, 22 и 24%, като първите 200 лева от месечния доход не се облагат с данък. Очевидно, въвеждането на плосък данък от 10% представлява повече от двойно намаление на данъчната тежест и би трябвало да облагодетелства всички данъкоплатци. Така и щеше да стане – ако министърът на финансите не беше добавил някои „детайли“ към предложението.

Първият „детайл“ е премахването на необлагаемия минимум. Това действие на практика увеличава данъчното бреме за хората с нетни доходи под 290-300 лева на месец, въпреки въвеждането на плосък данък. Въпреки че след 2-3 години едва ли ще има и един човек, който да получава доход под 300 лева на месец, в момента все още има доста такива хора (поне според официалната статистика).

Второто допълнение към плоския данък е увеличаването на акцизите – върху горивата, цигарите, електричеството. Това е ръст на данъчното бреме, който индиректно се отразява на повечето граждани. Акцизът върху цигарите се отразява само върху пушачите, но акцизите върху горивата и електричеството се отразяват на всички стоки, защото при повечето от тях се използва електричество и транспорт.

Третата добавка - правителството реши да премахне някои необходимо признати разходи (а после частично се отказа от тази идея). Необходимо признатите разходи са вид необлагаем доход, специфичен най-вече за свободните професии – адвокати, архитекти, писатели, журналисти, изобретатели и пр.

Четвърто, правителството обмисля и други идеи за ръст на данъчното бреме – възстановяване на данъка върху наследството /който беше премахнат преди 3 години/, както и увеличаване на здравната вноска от сегашните 6% на 8% или дори на 10%.
Георги Ангелов
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

Петиция за намаление облагането на труда

До: Сергей Станишев, министър-председател



Копие до:

Пламен Орешарски, министър на финансите

Симеон Сакскобургготски, лидер на НДСВ

Ахмед Доган, лидер на ДПС





Уважаеми господин Станишев,

Преди 10 години трите преки данъка – данък печалба, данък върху доходите и осигуровките – бяха на едно ниво, малко над 40%. Днес, благодарение на неколкократни намаления и на една смела стъпка на вашето правителство, данъкът върху печалбата вече е на сравнително ниското ниво от 10%. За съжаление, през последните години се обръщаше далеч по-малко внимание на намалението на облагането на труда с данък и осигуровки и поради това то остава значително по-високо.

Данъкът върху доходите в България има три ставки – 20%, 22% и 24% и е най-висок в региона. В Румъния има плосък данък върху доходите от 16%, в Сърбия данъкът също е плосък – 14%, в Македония ставката е плоска и е 12%, като през следващата година ще стане 10%. В Гърция ставките са по-високи, но необлагаемият минимум е около 1000 евро на месец.

Нещо повече, нивото на осигурителната тежест в България също е твърде високо. Осигуровките – дори след намалението от 6 пункта през 2006 година – остават на ниво от 36.7%, което ги прави най-високия данък в България. За сравнение, в Ирландия – икономическият тигър на Европа – осигуровките са между 8.5% и 16.75% в зависимост от дохода. С други думи, в България осигурителната тежест е между 2 и 5 пъти по-висока от Ирландия.

Според Евростат данъчно-осигурителната тежест върху работещите с ниски заплати в България е 36%. Облагането на по-високоплатените, предприемчивите и средната класа е още по-високо и достига до 45%. Толкова високо данъчно облагане се отразява силно негативно на икономиката, заетостта и доходите на работещите, а в резултат на това страда и събираемостта на приходите в държавния бюджет.

Всичко това показва, че намалението на данъчно-осигурителното бреме е наложително. Освен, че е наложително, обаче, то е и реално изпълнимо и възможно без съществени рискове за стабилността на бюджета.

Така например, както беше посочено по-горе, ставката на данъка върху печалбата беше намалена 4 пъти от над 40% до 10%. Въпреки голямото намаление, приходите от този данък като дял от брутния вътрешен продукт са намалели съвсем минимално. Същото се случи и с намалението на осигуровките през 2006 година – загубата на приходи за държавния бюджет беше значително по-малка отколкото се планираше, а в същото време заетостта нарасна значително, отбелязано бе и ускоряване на икономическото развитие, което от своя страна доведе до повече приходи в бюджета. Не на последно място, наличието на бюджетни излишъци през последните години е благоприятен фактор за намаление на данъчното бреме.

Без съмнение, както данъкът върху печалбата беше намален до 10% без никакви проблеми за държавния бюджет, така и данъкът върху доходите и осигуровките могат да бъдат намалени до същото ниско ниво. В резултат на по-ниското облагане на труда разполагаемите доходи на българските граждани ще се увеличат значително, ще нараснат стимулите за труд, предприемчивост, повишаване на образованието и откриване на работни места, а икономическият растеж ще се ускори.



Автори:

Георги Ангелов – старши икономист в Институт „Отворено общество”

Светла Костадинова – изпълнителен директор на Института за пазарна икономика
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

Няма ли земеделските производители да са освободени от данък за произведената си непреработена продукция, както досега?
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Още закона е в проект. Като го гласуват ще стане ясно дали ще ни ударят теслата.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
ФЕРАРИСТ
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Апр 07, 2006 3:58 pm
Местоположение: Ямбол, Ст. Загора
Обратна връзка:

Мнение от ФЕРАРИСТ »

Ние на тоя етап не сме изобщо притеснени - закона в сегашната си част позволява твърде много вратички, и никакъв данък не могат да ни вземат, освен тоя който пчеларя сам им даде.......Никой не може да докаже колко съме изкарали, колко сме продали и прочее.......
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

Не е съвсем така ако продаваш на едро.
При такава продажба търговците си записват твоите данни и с подаване на годишната си данъчна декларация задължително подават и декларация за лицата на, които са изплащали доходи по извън трудови правоотношения. Втази декларация се описват всички платени суми на физически лица. Данъчните си вкарват данните в системата и откриват физическите лица дали са подали годишна данъчна декларация. От тук нататък започват неприятностите. Веднъж те глобяват за това, че не си подал декларация и втори път /ако не си земеделски производител/ за това, че не си си изчислил и внесъл данъка, а да не говорим за осигоровките.
ФЕРАРИСТ
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Апр 07, 2006 3:58 pm
Местоположение: Ямбол, Ст. Загора
Обратна връзка:

Мнение от ФЕРАРИСТ »

DAN написа:Не е съвсем така ако продаваш на едро.
При такава продажба търговците си записват твоите данни и с подаване на годишната си данъчна декларация задължително подават и декларация за лицата на, които са изплащали доходи по извън трудови правоотношения. Втази декларация се описват всички платени суми на физически лица. Данъчните си вкарват данните в системата и откриват физическите лица дали са подали годишна данъчна декларация. От тук нататък започват неприятностите. Веднъж те глобяват за това, че не си подал декларация и втори път /ако не си земеделски производител/ за това, че не си си изчислил и внесъл данъка, а да не говорим за осигоровките.
Айде стига сега - няма действие в света на което да няма противодействие.......и на едро да даваш, и на огромно да даваш, пак има вратички......предполагам че имаш баба, дядо, баща майка или каквото и да е там пенсионер, той го дава меда на така наречения прекупвач, той пише неговото име, доколкото знам пенсионерите не декларират огромните си доходи......опс.....той(тя) не е земеделски производител......това не е нещо което прекупвача го интересува......подчертавам - ПРЕКУПВАЧА, а не данъчния......
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

Пенсионерите също са физически лица.
Това означава че 10 % плосък данък ги хваща.
Ще има единна ставка от 10% без необлагаем минимум
за всички видове доходи, без значение на размера им.
Този данък ще удари най бедните.
ФЕРАРИСТ
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Апр 07, 2006 3:58 pm
Местоположение: Ямбол, Ст. Загора
Обратна връзка:

Мнение от ФЕРАРИСТ »

Ми тогава най - простото решение(предпологам че има и други, но не съм се интересувал), е да не се дава мед на тия хиени......
sashko64
Мнения: 3
Регистриран на: Сря Мар 30, 2011 6:23 pm

Re: Баща ми е пчелар и е пенсионер и пак го обложиха с данак

Мнение от sashko64 »

ФЕРАРИСТ написа:
DAN написа:Не е съвсем така ако продаваш на едро.
При такава продажба търговците си записват твоите данни и с подаване на годишната си данъчна декларация задължително подават и декларация за лицата на, които са изплащали доходи по извън трудови правоотношения. Втази декларация се описват всички платени суми на физически лица. Данъчните си вкарват данните в системата и откриват физическите лица дали са подали годишна данъчна декларация. От тук нататък започват неприятностите. Веднъж те глобяват за това, че не си подал декларация и втори път /ако не си земеделски производител/ за това, че не си си изчислил и внесъл данъка, а да не говорим за осигоровките.
Айде стига сега - няма действие в света на което да няма противодействие.......и на едро да даваш, и на огромно да даваш, пак има вратички......предполагам че имаш баба, дядо, баща майка или каквото и да е там пенсионер, той го дава меда на така наречения прекупвач, той пише неговото име, доколкото знам пенсионерите не декларират огромните си доходи......опс.....той(тя) не е земеделски производител......това не е нещо което прекупвача го интересува......подчертавам - ПРЕКУПВАЧА, а не данъчния......
Аватар
ba4o_ivan1976
Мнения: 633
Регистриран на: Сря Май 06, 2009 8:17 am
Местоположение: чилина
Обратна връзка:

Re: Баща ми е пчелар и е пенсионер и пак го обложиха с данак

Мнение от ba4o_ivan1976 »

sashko64 написа:
ФЕРАРИСТ написа:
DAN написа:Не е съвсем така ако продаваш на едро.
При такава продажба търговците си записват твоите данни и с подаване на годишната си данъчна декларация задължително подават и декларация за лицата на, които са изплащали доходи по извън трудови правоотношения. Втази декларация се описват всички платени суми на физически лица. Данъчните си вкарват данните в системата и откриват физическите лица дали са подали годишна данъчна декларация. От тук нататък започват неприятностите. Веднъж те глобяват за това, че не си подал декларация и втори път /ако не си земеделски производител/ за това, че не си си изчислил и внесъл данъка, а да не говорим за осигоровките.
Айде стига сега - няма действие в света на което да няма противодействие.......и на едро да даваш, и на огромно да даваш, пак има вратички......предполагам че имаш баба, дядо, баща майка или каквото и да е там пенсионер, той го дава меда на така наречения прекупвач, той пише неговото име, доколкото знам пенсионерите не декларират огромните си доходи......опс.....той(тя) не е земеделски производител......това не е нещо което прекупвача го интересува......подчертавам - ПРЕКУПВАЧА, а не данъчния......
Колеги темата е от 2007г
http://ba4o.mylivepage.com/ Изборът, а не случайността определя съдбата на човек.
dimich87
Мнения: 149
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 10:58 pm

Re: Баща ми е пчелар и е пенсионер и пак го обложиха с данак

Мнение от dimich87 »

sashko64 написа:
ФЕРАРИСТ написа:
DAN написа:Не е съвсем така ако продаваш на едро.
При такава продажба търговците си записват твоите данни и с подаване на годишната си данъчна декларация задължително подават и декларация за лицата на, които са изплащали доходи по извън трудови правоотношения. Втази декларация се описват всички платени суми на физически лица. Данъчните си вкарват данните в системата и откриват физическите лица дали са подали годишна данъчна декларация. От тук нататък започват неприятностите. Веднъж те глобяват за това, че не си подал декларация и втори път /ако не си земеделски производител/ за това, че не си си изчислил и внесъл данъка, а да не говорим за осигоровките.
Айде стига сега - няма действие в света на което да няма противодействие.......и на едро да даваш, и на огромно да даваш, пак има вратички......предполагам че имаш баба, дядо, баща майка или каквото и да е там пенсионер, той го дава меда на така наречения прекупвач, той пише неговото име, доколкото знам пенсионерите не декларират огромните си доходи......опс.....той(тя) не е земеделски производител......това не е нещо което прекупвача го интересува......подчертавам - ПРЕКУПВАЧА, а не данъчния......
Един познат пенсионер миналата година дал мед за около 5000лв на фирма от софия. И преди седмица получил честитка от данъчните за внасяне на 10% здравна осигоровка върху сумата и за 10% данък доходи на физически лица.
nikoko
Мнения: 334
Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
Местоположение: Пловдив, Коко
Обратна връзка:

Re: Ще има ли данъци за пчеларите ???

Мнение от nikoko »

Цеко Сифоня написа:А така! Колеги започвам да си мисля дали изобщо има смисъл да произвеждам мед в количество или да започна да продавам само отводки.Май главоболията там ще са по-малки!
То и отводки не можеш да продаваш ако не си лицензиран.
Публикувай отговор

Обратно към “Кредити от държавата / Credits and grants”