ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ С МЕД

Модератор: Gojyto

Публикувай отговор
avliga
Мнения: 106
Регистриран на: Чет Май 15, 2008 3:36 pm

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ С МЕД

Мнение от avliga »

Негодните за друго плодове се измиват, почистват се загнилите и червясали места, без да се отстраняват сърцевината и семкитеим, не се белят. Нарязват се на тънки резенчета или се настъргват на ситно ренде. Заливат се с предварително преварена топла вода, докато се покрият напълно. На всеки литър вода се прибавя по 100 гр. пчелен мед и по 10 г. хлебна мая и 20 г. сух черен хляб за ускоряване на ферментацията.
Съдът се оставя на тъмно при температура 25-30 градуса в незатворен съд.Само се покрива с платно, за да не влизан насекоми. Кашата се разбърсва с дървена лопатка и след 10 дни се прехвърля в торба от марля или тензух, в тава, като се притиска с дъска, за да се отцеди добре.
Отделеният сок се прецежда в бутилки с широко гърло, като към всеки литър се прибавят допълнително по 50-100 гр. мед до пълното им разтваряне.
Тази втора част на ферментацията е завършена, когато от течноста престанат да излизат мехурчета и се избистри напълно. Тогава с маркуч се изтегля полученият оцет и се налива в бутилки, които се парафинират. Съхранява се на хладно място.
Този вид оцет е с много приятен вкус и има добри лечебни качества. Употребявя се при разширени вени, понижаване на кръвното налягане, при ухапване от различни насекоми и различни кожни изриви и лишеи.
Докато домашният оцет ферментира, може да квърши сезона на туршиите.Затова-побързайте! Но и да закъснеете, нищо не губите! Идва другата година! А и през цялата година ще имате един прекрасен свой продукт на трапезата, в който сте абсолютно сигурни, че не е "менте".
Публикувай отговор

Обратно към “Апикулинария / Apiculinary”