Негодните за друго плодове се измиват, почистват се загнилите и червясали места, без да се отстраняват сърцевината и семкитеим, не се белят. Нарязват се на тънки резенчета или се настъргват на ситно ренде. Заливат се с предварително преварена топла вода, докато се покрият напълно. На всеки литър вода се прибавя по 100 гр. пчелен мед и по 10 г. хлебна мая и 20 г. сух черен хляб за ускоряване на ферментацията.
Съдът се оставя на тъмно при температура 25-30 градуса в незатворен съд.Само се покрива с платно, за да не влизан насекоми. Кашата се разбърсва с дървена лопатка и след 10 дни се прехвърля в торба от марля или тензух, в тава, като се притиска с дъска, за да се отцеди добре.
Отделеният сок се прецежда в бутилки с широко гърло, като към всеки литър се прибавят допълнително по 50-100 гр. мед до пълното им разтваряне.
Тази втора част на ферментацията е завършена, когато от течноста престанат да излизат мехурчета и се избистри напълно. Тогава с маркуч се изтегля полученият оцет и се налива в бутилки, които се парафинират. Съхранява се на хладно място.
Този вид оцет е с много приятен вкус и има добри лечебни качества. Употребявя се при разширени вени, понижаване на кръвното налягане, при ухапване от различни насекоми и различни кожни изриви и лишеи.
Докато домашният оцет ферментира, може да квърши сезона на туршиите.Затова-побързайте! Но и да закъснеете, нищо не губите! Идва другата година! А и през цялата година ще имате един прекрасен свой продукт на трапезата, в който сте абсолютно сигурни, че не е "менте".
ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ С МЕД
Модератор: Gojyto
Публикувай отговор
1 мнение
• Страница 1 от 1
Публикувай отговор
1 мнение
• Страница 1 от 1
Обратно към “Апикулинария / Apiculinary”
Иди на
- Новини Мнения Предложения / News Opinions Proposals
- ↳ Новини / News
- ↳ Предложения / Proposals
- ↳ Мнения / Opinions
- ↳ Потребители на пчелни продукти / Apian merchandises users
- ↳ Правила за писане в пчеларския форум
- Пчелите / Bees
- ↳ Размножаване и селекция / Reproduction and selection
- ↳ Болести и неприятели / Diseases and foes
- ↳ Медоносна растителност / Honey vegetation
- ↳ Биология на пчелите / Biology of bees
- ↳ Екология / Ecology
- ↳ Пръскане с пестициди и хербициди
- Пчелни продукти / Bee products
- ↳ Мед / Honey
- ↳ Восък / Beeswax
- ↳ Прополис (клей) / Propolis
- ↳ Прашец / Bee Pollen
- ↳ Пчелно млечице / Roya
- ↳ Пчелна отрова / Bee poison
- Апитерапия, Апикулинария, Апикозметика / Apiculinary, Apitherapy, Apicosmetics
- ↳ Апикулинария / Apiculinary
- ↳ Апитерапия / Apitherapy
- ↳ Апикозметика / Apicosmetics
- Инвентар / Inventory
- ↳ Жилища на пчелите / Beehives
- ↳ Подвижно пчеларство / Mobility apiculture
- ↳ Пчеларски инвентар и постройки / Bee inventory and buildings
- ↳ Търговци, производители и магазини / Tradesmen, producers and shops
- Ентомофилни растения / Plants for pollination
- ↳ Ентомофилни растения / Plants for pollination
- ↳ Насекоми опрашвачи / Insects on pollination
- ↳ Кой да заплати на пчеларите за опрашването? / Who to pay to the beekeepers for pollination?
- Биологично пчеларство / Biological beekeeping
- ↳ Райони / Coasts
- ↳ Образование / Лицензиране / License
- Търговия /Trade
- ↳ Купува - продава / It buys- it sells
- ↳ Внос - износ / Import - export
- ↳ Цени / Prices
- Закони и нормативни актове / Statutes and prescriptive acts
- ↳ Закон за пчеларството / Beekeeping law
- Кредити и субсидии / Credits and grants
- ↳ Кредити от държавата / Credits and grants
- ↳ Проекти и финансиране от Сапард / Projects and finance from Sapard
- Пчеларството по света / The beekeeping of the world
- ↳ Пчеларството в Европейския съюз / The beekeeping in the European Union (EU)
- ↳ Пчеларски организации в България
- Работа / Job
- ↳ Работа / Job