Участие в изложение

Модератор: toko652003

Публикувай отговор
Емилия
Мнения: 24
Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 6:17 pm

Участие в изложение

Мнение от Емилия »

Здраейте,
днес в сайта попаднах на малко стара, но интересна дискусия за цените на меда. там прочетох, че има смисъл да се ходи по изложения и там се продава добре меда. Интересува ме някой ходил ли е и какви са му впечатленията? Колко кг може да се продадат на едно такова изложение?
благодаря
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Участие в изложение

Мнение от dimitarbonev »

Всичко е много относително. Изложенията са хубаво нещо, особено когато се създаде традиция. За да бъде едно изложение да е успешно има много фактори. Място, време, сезон, нагласа на купувачите, покупателни възможности,брой на участниците, големина на населеното място, реклама и т.н. Веднъж може да продадеш 50кг, а друг път 250. Ако времето е лошо купувачите няма да са толкова, колкото при хубаво време. Ако в населеното място хората не са научени да консумират мед резултата също няма да е добър. Ако хората нямат финансови възможности това също се отразява зле както и на продажбите, така и на цената. Е има и изключения, като например последното изложение в София, което според участниците е било пълен провал. Интересното е, че в магазините буркан мед струва 8-9 та дори и 10лв за 900гр и там никой не казва, че е скъпо, а на изложението всеки си мисли че изложителите са дошли от зор и ще им продадат мед на ниска цена. Практиката показва, че има и изложители дето са готови да направят дъмпинг на цената само и само да продадат колкото може повече, Това обаче в повечето случаи е грешна стратегия и с отрицателен ефект не само за този които го прави но и за околните. Първо психиката на купувача е такава, че щом продава по-евтино, значи не му е чиста работата. Второ така разбива постигнатата цена на базара и пазара въобще. При това положение се проваля възможността да се получи по-достойна цена на пчеларския труд и възможността да се догони инфлацията. А точно изложенията са мястото, където пчеларя може гордо да се потупа по гърдите с качествения мед който е произвел и да си създаде редовни клиенти, които оценяват по достойнство труда на пчеларя и качеството на пчелните продукти. Тук е мястото, където купувача може да научи много за пчелните продукти.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: Участие в изложение

Мнение от drone »

За да ходи пчелар да продава по изложенията трябва да има сериозна подготовка за стоката която продава. Подготовката си е сериозна работа- иска се хубави буркани, капачки, етикети , маси , аранжировки, рекламни задевки, дрехи, усмивки, добро настроение и много оптимизъм. И въпреки всичко може да не е успешно. Бонев е прав, че има много фактори. Но това е правилния път за добри продажби на добри цени .
Емилия
Мнения: 24
Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 6:17 pm

Re: Участие в изложение

Мнение от Емилия »

Благодаря за съветите, наистина ще е необходима подготовка и може нищо да не се получи, но мисля, че ако искам да се развивам в тази област и да разчитам на пчеларството ще трябва да се опита.Иначе да чакам някой да дойде да купи меда или да го продавам само на познати означава да зе занимавам с пчеларство между другото. Моите намерения са да се пренасоча от досадното счетоводство (от 23 години работя като счетоводител и гл. счет.) към нещо по- разнообразно и интересно, пък нищо че доходите ми няма да са същите. Естествено няма 100% да разчитам на това, но няма да ми е само хоби (дано не оплескам нещата).
Попитах за изложенията, защото имам впечатления от друг вид изложения, които се провеждат в БГ, например в момента има такова в НДК за занаятчии и хората са много доволни, дори фирми, които зареждат цялата страна участват там и казват, че има смисъл. Реализират доста добри печалби от изложенията.
Успехи
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения / Opinions”