ВСИЧКО ЗА АМЕРИКАНСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ ГНИЛЕЦ

Модератор: Scutellator

Публикувай отговор
Cvetan
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Май 04, 2005 9:46 pm
Местоположение: Montana

ВСИЧКО ЗА АМЕРИКАНСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ ГНИЛЕЦ

Мнение от Cvetan »

Привет колеги!
Аз съм начинаещ пчелар и се нуждая от кометентен съвет.
В съседство на къщата ми в провинцията имаше пчелин от 40 кошера. Същия загина от американски гнилец. Имам 2 кошера които се намират при мои приятел.
Въпросът ми е следния: ако си прибера кошерите съществува ли опасност до се заразят от унищожения пчелин?


ИзображениеИзображение
razbiv
Мнения: 27
Регистриран на: Сря Апр 13, 2005 2:34 pm
Местоположение: Шумен
Обратна връзка:

Мнение от razbiv »

В населени места кадето е имало американски гнилец винаги има опасност от заразяване на здравите семейства,особенно ако пчеларите на които са загиналите пчелите се окажат някакви мърлиовци и оставят заразени пити или кошери на места кадето пчелите от здравите семеиства могат да имат достап с тях.
Не казвам че ако си преместиш пчелите,със сигурност 6те се разболеят от американски гнилец,но не бива да се исклучва и този вариант.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Мнение от drone »

Ситуацията е малко особена. Питащия не споменава дали старите кошери са изнесени от мястото , дали си стоят , дали мястото на болния пчелин се обработва или е изоставено. :roll: По принцип заболяването гнилец съществува от милиони години и пчелите не са измрели все още. :idea: . Така , че е добре да се доуточнят обстоятелствата. Преди колко години са измрели ?
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

drone написа:Ситуацията е малко особена. Питащия не споменава дали старите кошери са изнесени от мястото , дали си стоят , дали мястото на болния пчелин се обработва или е изоставено. :roll: По принцип заболяването гнилец съществува от милиони години и пчелите не са измрели все още. :idea: . Така , че е добре да се доуточнят обстоятелствата. Преди колко години са измрели ?
Спори на ам. гнилец се запазват жизнеспособни 50 и повече години.
Което не значи, че на всяка цена може да се повтори това заболяване.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

ПРЕДПАЗВАНЕ НА ПЧЕЛИНА ОТ АМЕРИКАНСКИ ГНИЛЕЦ

Мнение от Dinko »

Проф. д-р Кънчо КЪНЧЕВ
Американският гнилец, най-опасната заразна болест за нашето пчеларство, при която заболелите пчелни семейства се унищожават и по закон възмездяват от държавния бюджет, ако не са застраховани от собственика в застрахователна институция.
Може ли пчеларят да предотврати внасянето на причинителя на заболяването в пчелина си при условие, че независимо от предвидените за неблагополучен в това отношение район карантинни ограничения, пчелите от пчелните му семейства не може да бъдат затворени в кошерите за неограничено време и винаги е възможно, поне в радиус от 1-2 км да ограбят някое отслабнало или умряло от американски гнилец пчелно семейство и да внесат заразата в собственото си гнездо. Такъв въпрос е многозначен, а отговорът - труден, понеже не всичко зависи от собственика на пчелните семейства. По-лесно е когато пчелните семейства са разположени в свободен от заболяването район, което е възможно само с общите усилия на пчеларите в региона и пряката ангажираност на ветеринарната служба в общите мерки за недопускане внасянето на инфекцията от други райони.
Какво е длъжен да прави собственикът на пчелните семейства, за да предотвратява внасянето на инфекциозния причинител в някои от пчелните си семейства и пчелина?
1. Да измива добре ръцете си преди и след работа с пчелите, като предварително (след прегледа) ги почиства от полепналия клей с натопено в спирт топче памук.
2. Да използва восъчни основи само от регламентиран производител, което гарантира, че са произведени от стерилизиран восък.
3. Да използва само нови или добре дезинфекцирани стари кошери и друг инвентар като преградни дъски, рамки, хранилки, четки и т.н.
4. Да не разполага пчелните си семейства в близост (до 2,5-3 км) до восъкопреработвателни и медопреработвателни предприятия.
5. Да не допуска подхранване на пчелните си семейства с пчелен мед с неизвестен произход (от пазара или от други пчелари).
6. Подвижно пчеларстване само в райони, свободни от американски гнилец и др. заболявания по пилото и пчелите.
7. Осигуряване на постоянна, макар и поддържаща паша, за да не се настройват пчелите към кражби. Постоянни мерки срещу кражбите между пчелите.
8. Закупуване на пчелни семейства, отводки и майки от регламентирани производители, предварително изследвани и от сигурно здрави пчелини.
9. Недопускане размяна на инвентар или разплоден материал с други колеги пчелари.
10. Недопускане настаняването в района на пчелни семейства на т.н. пришълци без документи за предварително ветеринарно осведетелстване и постоянен обмен на информация за такова настаняване.
11. При хващане и заселване на роеве с неизвестен произход. Същите да се настаняват в единия край на пчелина и да се преглеждат последни поне в продължение на 20-30 дни до изясняване на здравния им статус.
Съобразявайки се с тези профилактични мерки пчеларят действително може да опази пчелина си от американски гнилец пък и от други заразни заболявания.
pep-4o
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Фев 13, 2006 12:27 pm
Местоположение: Стара Загора

Помощ-гнилец-дезинфекция

Мнение от pep-4o »

Здравейте на всички форумци! Вчера си купих книжка "Въпроси и отговори по пчеларство" на Станчо Георгиев, и въпросът за дезинфекция за гнилеца, който ме интересуваше, накрая остана неизяснен. Ето как завършва въпросната книжка:

Преписвам дословно: (дано нямам много грешки, за к оето се извинявам предварително)
"Трябва не да се спазва инструкцията, а да се подбере начин без да се обгарят кошерите, без да се унищожават меда и восъка, без да бъде унищожена нито една възрастна пчеличка. Такова ефективно дезинфекционно средство е АТОМНИЯТ КИСЛОРОД (ин статус насценти), намиращ се във водородния прекис /27-30%/. Дезинфекционните му свойства са били познати преди повече от сто години на медиците под наименованието "кислородна вода 3%" за дезинфекциране на пресни рани. Такова средство открих и аз и съм много доволен от действието и ефективността му. Препоръчвам на пчеларите да го прилагат по рецептата, която съм оповестил.
Преди много години изнесох 22 от най-силните си пчелни семейства на лавандула в близкото село. В него е имало две семейства заразени с американски гнилец. Всичките ми 22 семейства заболяха от това коварно и упорито заболяване. Изпаднах в паника. Консултирах се с пчеларски специалисти. Не знаят нищо. Като държавни чиновници държат на инструкцията за борба срещу пчелите и пилото, която гласи "всички болни семейства от американсски гнилец да се изгарят заедно с кошера и цялата му вътрешност". По-късно инструкцията беше изменена като се изгаря само цялата вътрешност на кошера, а самия сандък да се обгаря с газова лампа. Не можех да се съглася да загубя цялото си състояние. освен обгарянето, дезинфекцията може да се извърши посредством бойни отровни вещества. На това не може да се подложи никой. Оставаше само да се намери вещество в течно състояние. Още като студеннт по медицина и по-късно в медицинската ми практика знаех за силно дезинфекционното действие на атомния кислород /О/. В медицинската практика той се прилага под формата на КИСЛОРОДНА ВОДА, която се прилагаше повече от 100 години в световната медицинска практика.
Консултирах се с моя приятел известния химик биохимик проф. Бакалов. Той ми напомни, че атомния кислород е едно от най-мощните дезинфекционни средства, на което не може да устои нито една бактерия и нито една спора. Препоръча ми го. В търговията той се предлага като ПЕРХИДРОЛ 27-31%. Напомни ми също, че ако го разредя така с вода няма да се отдели атомен кислород /ин статус насценти/. За да се получи това, трябва да се прибави катализатор, една от концентрираните органични киселини8оцетна, мравчена, оксалова/. Като химик ми написа и формулата, по която протича реакцията: вода Н2О+Н2О2 /Перхидрол + концентрирана органическа киселина/ получава се вода Н2О и атомен кислород О /ин статус насценти/.
Купих си необходимите реактиви и се залових за работа. Останалото ще намерите в брошурката."

Ето това. За брошурката. Такава нямаше в книжарницата. Въпросът ми е:
Полззвал ли е някой такъв вид дезинфекция, неговото мнение и начина по който се извършва самото дезинфекциране.

Предварително благодаря на отзовалите се!
valvrv
Мнения: 492
Регистриран на: Чет Дек 15, 2005 9:05 am
Местоположение: Димитровград

вижте какво са измислили хората

Мнение от valvrv »

бърз тест за откриване на американски и европейски гнилец.
Нещо подобно като теста за бременност с чертичките.Дано никога не ни се налага да го ползваме Теста за гнилеца имам в предвид:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
http://countryfields.ca/diagnosticAFB.html
Изображение
Изображение
apis1964
Мнения: 289
Регистриран на: Пон Фев 13, 2006 8:06 pm
Местоположение: гр.Габрово
Обратна връзка:

Мнение от apis1964 »

Ами тогава какво ще правят ветиринарите и проверителите? :lol:
ani
Мнения: 36
Регистриран на: Пет Юни 10, 2005 11:56 pm

Мнение от ani »

Има ли го в България и къде може да се намери? Хубаво е да си проверяваме сами пчелите! А знаете ли колко струва?
valvrv
Мнения: 492
Регистриран на: Чет Дек 15, 2005 9:05 am
Местоположение: Димитровград

Мнение от valvrv »

$16.95 мисля че го няма в България
ara
Мнения: 6
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 8:21 pm

СТАВА ЛИ САМО С ЧЕТЕНЕ?

Мнение от ara »

БИХ БИЛ БЛАГОДАРЕН ЗА СЪВЕТ, КОЙТО НЕ МОЖАХ ДА ОТКРИЯ В ДОСТА ГОЛЯМ КУП ПЧЕЛАРСКА ЛИТЕРАТУРА, ВКЛЮЧАЯ УЧЕБНИЦИ ОТПРЕДИ 50 ГОДИНИ.
ПРОБЛЕМА СЕ ПОЯВИ ПРЕДИ 5-6 ДНИ, ДНЕС СЕ ПОТВЪРДИ.
ПО ЗАПЕЧАТАНОТО ПИЛО СЕ ВИЖДАТ ПРОДРАНИ КАПАЧЕТА, НЯКОИ С МАЛКИ ДУПКИ, С УМРЕЛИ ЛИЧИНКИ, КОИТО НЕ СЕ ТОЧАТ КАТО ЗА АМЕРИКАНСКИ ГНИЛЕЦ. ПРЕДПОЛАГА СЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГНИЛЕЦ, КАКТО И ПИШЕ В КНИГИТЕ. НЕ ЧЕ Е ПО-ДОБРЕ.
ДА, НО НА СЪЩАТА ПИТА СЕ ВИЖДА И КАКАВИДА, БЯЛА НА ЦВЯТ, СЪЩО УМРЯЛА. ДО НЕЯ- ИЗЛЮПЕНА ВЕЧЕ ПЧЕЛА, КОЯТО ОБАЧЕ НЕ Е УСПЯЛА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ КИЛИЙКАТА -УМРЯЛА Е С ИЗВАДЕНО ХОБОТЧЕ.
ХРАНА ИМА, ПЧЕЛИ-МНОГО, НЯМА ПОДМОР ПРЕД КОШЕРА.
НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ТОВА?
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Мнение от ттитто »

прати проба в лаборатория! Те ще ти кажат какво е.
Иван Киров
Мнения: 64
Регистриран на: Съб Фев 25, 2006 10:14 pm
Местоположение: Бяла ,Русенско

Мнение от Иван Киров »

Дайте по-вече информация за лаборатории, където приемат да иследват пчели
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Мнение от ттитто »

Май сега само в София могат да се пращат. Но незнам точно къде. Преди е можело във всеки областен център. Но не съм сигурен.
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

ттитто написа:Май сега само в София могат да се пращат. Но незнам точно къде. Преди е можело във всеки областен център. Но не съм сигурен.
Проба се праща във ветеринарния институт до бензиностанцията Хаджията Груев .Изрязва се пита с размери 10на 10 см с явни нарушения в целоста на пилото. Важна е и миризмата която се усеща от питата. Ако мирише на туткал е АГ. , ако е на кисело е ЕГ.
вЪЗМОЖНО Е ДА Е ПАРАГНИЛЕЦ който е преходно заболяване. Но може и да няма нищо.
Публикувай отговор

Обратно към “Болести и неприятели / Diseases and foes”