Настаняване на пчелин върху общинска земя

Публикувай отговор
Борето
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Дек 18, 2008 1:42 pm

Настаняване на пчелин върху общинска земя

Мнение от Борето »

Здрвейте, колеги.

Някой знае ли какво означава думата прокар, и защо неможе да се настани пчелно семейство в близост до дере.

Ситуацията ми е следната:
Аз съм регистриран пчелар според „Закона за пчеларството”с постоянното местонахождение на пчелина - дворът ми в село Радойново, община Средец. Започнах като любител с две пчелни семейства, но към настоящия момент имам 20 кошера с пчелни семейства. Тъй като реших да се разширявам заявих молба до общината за отдаване на терен за настаняване на пчелни семейства. Посочих им теренът, който се намира на брега на дере в което тече река. Реката е на повече от 60 (шестдесет) метра от избраното от мен място. От общината ми отхвърлиха молбата с аргумент, че теренът който съм избрал е в близост до гореспоменатото дере, а деретата се водят „прокари” и немогат да бъдат отдавани за каквито и да е нужди. Интересен обаче е фактът че по надолу в дерето на около 20 метра от реката има ракиен казан. Може да се каже че знам наизуст закона за пчеларството и дори пречетох закона за горите няколко пъти. така и не разбрах защо немога да получа теренът за който ви говоря.

Благодаря Ви
ivan raynov
Мнения: 285
Регистриран на: Чет Яну 11, 2007 1:28 pm
Местоположение: русе 30бр. ЛР
Обратна връзка:

Re: Настаняване на пчелин върху общинска земя

Мнение от ivan raynov »

Здравейте! заинтригуваме този термин прокари.от google стана ясно -нещо като пътека за селскостопански животни та отиват на паша и да се връщат от там.но освен това казана според мен е много близко и ще берете ядове, а до рекичка малка е идеално . успех!
batrosko
Мнения: 114
Регистриран на: Пет Сеп 05, 2008 10:20 am

Re: Настаняване на пчелин върху общинска земя

Мнение от batrosko »

Прокар-чукар-камънак
batrosko
Мнения: 114
Регистриран на: Пет Сеп 05, 2008 10:20 am

Re: Настаняване на пчелин върху общинска земя

Мнение от batrosko »

чл. 68 (7) Прокарите за селскостопански животни до местата за паша и водопоите се определят в плана по ал. 1. - Закон за горите.
чл. 108 (6) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2003 г.) Пътищата за прокар и водопой на селскостопански животни, минаващи през забранени за паша участъци, се определят с лесоустройствените проекти, планове и програми. - Правилник за прилагане на закона за горите.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: Настаняване на пчелин върху общинска земя

Мнение от drone »

Какво му трябва общинска земя да взема? Утре- вдругиден ще им дойде на акъла да го изпъдят, ако нещо на кмета му текне нещо наум. Да си купи в близост до избраното място 1-2 декара нива или ливада от някой собственик. Пък ако не става ,да иде до горското и да види къде е горският фонд в близост. От тях много по-лесно ще вземе гора за целта.Особено , ако пусне нещо на шефа ! :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Закон за пчеларството / Beekeeping law”