търсят се кошери за опрашване на черешова градина

Публикувай отговор
Саки
Мнения: 11
Регистриран на: Нед Дек 18, 2005 8:23 pm

търсят се кошери за опрашване на черешова градина

Мнение от Саки »

Колеги, трябват около 50-60 пчелни семейства за опрашване на черешова градина.
Градината се намира на около 35 км югоизточно от Хасково в община Стамболово.
Хората предлагат собствен транспорт и цена 5 лв на семейство . Знам, че е малко но толкова могат да си позволят и ме помолиха да попитам. Ако все пак има заинтересовани може да ми пишете и на a.kafaliev@antiglobalism.org
Благодаря предварително
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: търсят се кошери за опрашване на черешова градина

Мнение от drone »

Най-добре е спешно да се завъртят по околните села и да си намерят кошери. Ама тая работа не се прави в последния момент и да се стискат за заплащането, при положение че чакат здрави пари от черешите. То и да намерят кошери ,не се знае дали собствениците им са практикували подвижно пчеларство с тях и дали са пригодени за бързо и сигурно затваряне и безопасно пренасяне. Нямате си представа колко се вдига добива на черешата от пчелоопрашването, направо да ти се завие свят. Аз карах моите преди 3 години на голям масив от 250 декара и то само 10 кошера.После разправяха ,че никога не са брали такова чудо -4-5 пъти от обичайния добив. Пък и пчелите напълниха по един магазин незапечатан . Но ползата за собственика на градината е огромна и следва да подходи професионално и сериозно към опрашването и то още през зимата да си уреди кошери, не сега преди цъфтежа. Всяка година на Агра-изложението в Пловдив се предлага опрашване от Бормалийски - гр. Хисар.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: търсят се кошери за опрашване на черешова градина

Мнение от dimitarbonev »

А не ти ли поискаха рента от меда :?: Щото на север от Пловдив мутрите искат. Нестига че им опрашват слънчогледа, ами ходят да рекетират пчеларите да им плащат. Аз затова съм обявил бойкот на ферерите. Докато не се научат на ред и отношение не заслужават опрашване. Ти им помагаш, те ти тровят пчелите. Ако платят достатъчно и докато не приключи цъфтежа не пръскат може и да се замисля. Иначе миналата пролет в края на цъфтежа на сливите един идиот напръска с нуреле и имаше сеч. Който мина покрай пчелина доста болезнено усети че Даньо е пръскал сливите.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Саки
Мнения: 11
Регистриран на: Нед Дек 18, 2005 8:23 pm

Re: търсят се кошери за опрашване на черешова градина

Мнение от Саки »

За такъв рекет не може да става дума при тези хора.От две години ходя в онзи район за риба и забелязах, че там е друга България. Няма да навлизам в подробности за да не отворя тема за дискусия, на която не и е тук мястото :) . Иначе масива е огромен - 560 дк , но е млад и тази година ще е евентуално първият по-сериозен добив, ако природата разреши.
Миналата ползваха кошери при условията , които изнесох по-горе, но тази година пчеларят не ги е предупредил , че не може да им ги предостави, тъй като участвал по някоя от програмите за подпомагане и не можел да ги мести. Аз ще им помогна с 10-тина семейства просто ей така - защото са ми познати . А ако някой има интерес нека прецени за себе си дали е изгодно.
За пръскането не вярвам да не ни предупредят ако ще има такова. Единствено остава дали 5 лв на семейство и предложения транспорт са достатъчни.

Поздрави и успешен сезон :P
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: търсят се кошери за опрашване на черешова градина

Мнение от drone »

На 7.04 закарах отново 10 кошера на черешова градина. Дадоха ми един чувал захар- 50 кг. и техен транспорт. Като гледах цвета, ще започне да цъфти събота-неделя/11-12.04/. Аз също правя услуга, щото трябва да се приучават да ни търсят за опрашване и да усетят реалните ползи от пчелите. В нашия район масово се засадиха и продължават да се садят череши, основно на малки площи от дребни частници , но има и на големи площи . Има няколко големи цеха за първична преработка около Пловдив и даже не смогват да изпълнят външните заявки.Градината е точно на един такъв собственик на цех , дето всяка година разширява плошите с череша. Думата ми е ,че за в бъдеще ще ставаме все по-търсени и лека полека опрашването като услуга да почне да става стандартна услуга с добра договорна цена.
Публикувай отговор

Обратно към “Кой да заплати на пчеларите за опрашването? / Who to pay to the beekeepers for pollination?”