питане за начина на кристализиране на меда
питане за начина на кристализиране на меда
Не мога да си обясня, на какво се дължи разликата в начина на кристализиране на меда през различните години.Целогодишно кошерите ми стоят на едно и също място. Изваденият през 2006 и 2007 година мед кристализира с едри кристали с течен мед между тях и отгоре, с наситено жълт цвят. Същия бе меда и на други пчелари в района. Меда от 2008 год. бе с много ситни кристали, 100% кристализирал, светло жълт цвят. Последния много се хареса на мои познати, изкупиха ми го на дребно изцяло.
През 2007 год. за първи път посяха слънчоглед в близост до пчелина ми, а 2008г. сяха само пшеница. Пишете какъв е цвета, вкуса и начина на кристализиране на слънчогледовия мед. Тази година вероятно пак са посяли слънчоглед. Климата през различните години също се различава. Кошерите, питите и центрофугата са едни и същи. Преобладава ливаднната растителност, по-малко овощни дръвчета - джанки, сливи и ябълки.
През 2007 год. за първи път посяха слънчоглед в близост до пчелина ми, а 2008г. сяха само пшеница. Пишете какъв е цвета, вкуса и начина на кристализиране на слънчогледовия мед. Тази година вероятно пак са посяли слънчоглед. Климата през различните години също се различава. Кошерите, питите и центрофугата са едни и същи. Преобладава ливаднната растителност, по-малко овощни дръвчета - джанки, сливи и ябълки.
-
- Мнения: 1741
- Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Re: питане за начина на кристализиране на меда
По принцип слънчогледовия мед има едра, груба кристализация. Кристализира бързо и има наситен жълт цвят. Вероятно през 2007г меда е бил преобладаващо от слънчоглед. През 2008 година меда е бил ливаден. Обикновено ливадния мед кристализира ситно и има приятен вкус и аромат, за разлика от слънчогледовия, който леко дъха на олио.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/
Re: питане за начина на кристализиране на меда
Тази година в района на пчелина имаше много слънчоглед. Засега меда от ДБ кошерите няма дори наченки на кристализация. Меда от кошерите по Венер е наполовина кристализирал, с по-едри кристали и има по-различен вкус.
-
- Мнения: 289
- Регистриран на: Нед Авг 03, 2008 3:27 pm
- Местоположение: Русе, 280 бр. ДБ
- Обратна връзка:
Re: питане за начина на кристализиране на меда
Този мед е от липа и много странно кристализира.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Re: питане за начина на кристализиране на меда
Този начин на кристализация се описва като кристализация на 2 фракции. В долната част се образуват кристалите, а горната остава течна и с голямо съдържание на вода. Така кристализирал, в меда може скоро да започнат ферментационни процеси заради високото водно съдържание в горната част.
Това също е дефект на кристализацията. По книжките пише, че всички дефекти на кристализацията се избягват с контролирана кристализация. Т. е. медът да се съхранява при определена температура, която е най-подходяща /мисля, че беше 12 - 14 градуса/.
Това също е дефект на кристализацията. По книжките пише, че всички дефекти на кристализацията се избягват с контролирана кристализация. Т. е. медът да се съхранява при определена температура, която е най-подходяща /мисля, че беше 12 - 14 градуса/.
-
- Мнения: 861
- Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
- Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
- Обратна връзка:
Re: питане за начина на кристализиране на меда
Юрката отговори точно и ясно на въпроса, не е нужно да се бъзикаме един друг. Разбира се, че са различни системи.ba4o_ivan1976 написа:кви са кошерите на венер-няква спецялна система лиvalaz написа:Тази година в района на пчелина имаше много слънчоглед. Засега меда от ДБ кошерите няма дори наченки на кристализация. Меда от кошерите по Венер е наполовина кристализирал, с по-едри кристали и има по-различен вкус.
Тази година има случаи в райони, където преобладават ДБ кошери и не са дали почти никакъв стоков мед, а само един пчелар в района, който работи по системата на Венер е извадил стоков мед. Който е чел за тази система е наясно, защо е така.
Re: питане за начина на кристализиране на меда
Меда е от две фракции от овощките и акация е течен той не кристализира, а останалото може да е от сланчоглед или ливадна паша. Аз имам същтия проблем, но меда никога няма да се вкисне. От търговска гледна точка няма добър вид, затова не пални всичко в буркани. Най добре в по големи съдове и след кристализация се отделя лесно. Успех.
-
- Мнения: 334
- Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
- Местоположение: Пловдив, Коко
- Обратна връзка:
Re: питане за начина на кристализиране на меда
ПОДКРЕПЯМ ИЗЦЯЛО КАЗАНОТО. Меда не е некачествен.spar написа:Меда е от две фракции от овощките и акация е течен той не кристализира, а останалото може да е от сланчоглед или ливадна паша. Аз имам същтия проблем, но меда никога няма да се вкисне. От търговска гледна точка няма добър вид, затова не пални всичко в буркани. Най добре в по големи съдове и след кристализация се отделя лесно. Успех.
Re: питане за начина на кристализиране на меда
Ако ми позволите и аз да допълня нещо:
Течната фракция в буркана е мед с по-голямо съдържание на фруктоза. Вероятно колежката е допълнила буркана с друг вид мед. И при мен се случва.
През това лято меда от слънчогледа кристализира за около седмица, а този от кориандъра все още е течен.
Течната фракция в буркана е мед с по-голямо съдържание на фруктоза. Вероятно колежката е допълнила буркана с друг вид мед. И при мен се случва.
През това лято меда от слънчогледа кристализира за около седмица, а този от кориандъра все още е течен.
-
- Мнения: 289
- Регистриран на: Нед Авг 03, 2008 3:27 pm
- Местоположение: Русе, 280 бр. ДБ
- Обратна връзка:
Re: питане за начина на кристализиране на меда
Не съм допълвала буркана с друг мед.Имах една непълна тенекия и напълних меда от нея в буркани.Вчера сложих един от бурканите на водна баня да се разтопи меда и така ще го продавам,че иначе не го харесват.Кънев написа:Ако ми позволите и аз да допълня нещо:
Течната фракция в буркана е мед с по-голямо съдържание на фруктоза. Вероятно колежката е допълнила буркана с друг вид мед. И при мен се случва.
През това лято меда от слънчогледа кристализира за около седмица, а този от кориандъра все още е течен.
Re: питане за начина на кристализиране на меда
При мен през 2007г меда от слънчоглед стана такъв-на две фракции, но течната бе по-малко. Тазгодишния от ДБ е все още напълно течен, дори и слънчогледовия.
Re: питане за начина на кристализиране на меда
Направих си труда да разгледам руския пчеларски форум. И там се обсъжда този проблем. Между всички мнения има и такива които ми се сториха интересни.Кънев написа:
Ако ми позволите и аз да допълня нещо:
Течната фракция в буркана е мед с по-голямо съдържание на фруктоза. Вероятно колежката е допълнила буркана с друг вид мед. И при мен се случва.
През това лято меда от слънчогледа кристализира за около седмица, а този от кориандъра все още е течен.
Не съм допълвала буркана с друг мед.Имах една непълна тенекия и напълних меда от нея в буркани.Вчера сложих един от бурканите на водна баня да се разтопи меда и така ще го продавам,че иначе не го харесват.
В общи линии нещата се представят така:
Расслоението на меда е еестествен процес, един от показателите за натуралност. Расслоението зависи от много фактори, основните от които са
- от какви медоносни растения е събран.
- промяна в температурата на съхранение.
- остатъчната влажност на меда.
Пчелният мед основно се състои от два прости въглеводорода – глюкоза и фруктоза, имащи различна температура на кристализация. При съхранение на вече кристализиралия мед при температури 21 – 25 градуса фруктозата преминава отново в течно състояние. Така, че течната фракция на повърхността на меда е чиста фруктоза. Установено е с химичен анализ….
Такъв мед е абсолютно пригоден за консумация. И т. н.
Друго мнение:
Пчелният мед се разслоява от топлината при остатъчна влажност от 20,8 % до 22 %. При по-висока влажност се вкисва. Центрофугирането на не пълно запечатани пити предполага разслояване на меда.(Заради различната влажност и ако не се разбърка). Ако центрофугираните пити са напълно запечатани меда в тенекията е еднороден. Имах такива проблеми докато не си купих влагомер и всичко ми стана ясно. Ако след едноседмично съхранение меда най-отгоре в тенекията е с влажност 20,5% разслоение няма да има.
И трето мнение – цитат от книга:
Влагата от околната среда се поглъща от меда отначало бързо, а с приближаване на равновесното състояние – все по-бавно. При съдържание на 17,4% вода некристализиралият мед се намира в равновесно състояние с въздуха с влажност 58%. При по-голяма влажност на въздуха медът ще поглъща влага, при по-малка от 20% влажност ще отдава влага.
Хигроскопичността на меда е толкова по-голяма колкото е по високо съдържанието на фруктоза в него.
Нито едно от тези мнения не е мое, но съм склонен да ги приема.
И както се казва благодаря Ви за търпението.
-
- Мнения: 289
- Регистриран на: Нед Авг 03, 2008 3:27 pm
- Местоположение: Русе, 280 бр. ДБ
- Обратна връзка:
Re: питане за начина на кристализиране на меда
Кънев,благодаря за инфото.Общо взето българите са много слаби консуматори на мед и са много неуки,с извинение,относно меда и пчелните продукти.Имам клиенти,които не искат кристализирал мед,че бил от захар,иди че им обяснявай.Други,които си мислят,че прополисът е бил изпражненията на пчелите и още много подобни глупости.А ако взема да обяснявам и за неправилната кристализация на меда,няма да ми остане свободно време.Затова го стопих този и сега ми е мирна главата.
-
- Мнения: 334
- Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
- Местоположение: Пловдив, Коко
- Обратна връзка:
Re: питане за начина на кристализиране на меда
Както сте ги научили suzi . Аз смятам обратното. Моят съгражданин яде много мед, знае за кристализацията, за прашеца и прополиса, за пчелното млечице , а и вече за търтиевото такова. Не само, че трябва да се обяснвва, но и много да се обяснява, с мисълта, че клиента винаги има право.syzi написа:Кънев,благодаря за инфото.Общо взето българите са много слаби консуматори на мед и са много неуки,с извинение,относно меда и пчелните продукти.Имам клиенти,които не искат кристализирал мед,че бил от захар,иди че им обяснявай.Други,които си мислят,че прополисът е бил изпражненията на пчелите и още много подобни глупости.А ако взема да обяснявам и за неправилната кристализация на меда,няма да ми остане свободно време.Затова го стопих този и сега ми е мирна главата.
Не топи, а обясняваи и ако не вазприемат.... пак обясняваи. Само така ще имаш успехи и то не веднага -- година, две , три.
Re: питане за начина на кристализиране на меда
Топете меда и го давайте те4ен.Хората го консумират по бързо и следователно 6те купуват пове4е.Това го казвам от ли4ен опит.Знам 4е е трудно да се топи и е много игра4ка,но няма на4ин....ина4е трябва да го даваме на едро.