Започва инспекция за световен пчеларски конгрес в София

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Започва инспекция за световен пчеларски конгрес в София

Мнение от Dinko »

6/7/2005 15:20
Държавни институции, представители на всички български пчеларски организации и неправителствения сектор се обединиха около кандидатурата на България за провеждане на най-мащабното събитие в историята на конгресния туризъм в страната.
Между 1000 и 4000 делегати и десетки хиляди посетители на пчеларското изложение АПИЕКСПО ще посетят София през 2009 г., ако бъде одобрена кандидатурата на Националния браншови пчеларски съюз (НБПС) за домакинство на световен пчеларски конгрес АПИМОНДИЯ ‘2009.

Българската кандидатура се подготвя от Местен организационен комитет (МОК), в който участват над 20 пчеларски организации, представители на синдикатите и бизнеса, конгресни организатори и туроператори. Кандидатурата е под патронажа на президента Георги Първанов и с подкрепата на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил.
Тази безпрецедентна подкрепа показва възможностите на българското пчеларство за обединение около интересите на бранша и нацията.

В тази връзка на посещение и инспекция в страната утре пристигат президентът на АПИМОНДИЯ Асгер Согаард Йоргенсен и главният й секретар Рикардо Янони-Себастианини.


http://www.dnesplus.com/publication.asp?pubid=92598
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Мнение от drone »

Извинявам се на мерклиите да организират Апимондия в България , ама те явно горките не са в час. Това е все едно да ти дадат Олимпийски игри. Как може една бедна държава, без силна браншова организация и без никаква помощ и субсидия към пчеларите ,безконтролна употреба на антибиотици , никаква профилактика към пчелите от страна на длъжните по закон ветеринари, с кражби повсеместни , отравяния и пълна безнаказаност на разбойниците и паразитите от всякакъв калибър да проявява подобни желания. Та това е върховна наглост и пълно безочие. А пък каква подкрепа очакват инициаторите от псевдоминистъра Нихат "Катил" /няма грешка/. Никой не очаква нещо позитивно от поредната подлога или бушон на Доган . Да си спомня някой къде се дяна великия министър Дикме. Този успешен министър с безбройни заслуги към родното земеделие за благодарност изобщо не го вписаха в изборните листи. Та на тези инициатори засега може да им се каже само едно - "Ой ,завалла" . Иначе домакинство на Апимондия е велика чест и признание на другите към избрания организатор.
Гого
Мнения: 34
Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 10:36 pm
Обратна връзка:

Мнение от Гого »

уахахаха така много добре казано.....
Гост

Мнение от Гост »

ЗА СВЕТОВНИЯ КОНГРЕС НА APIMONDIA-2009 И КАНДИДАТУРАТА НА БЪЛГАРИЯ
11-07-2005 г. Световната пчеларска организация APIMONDIA обединява научни и производителски организации, свързани с отглеждането на пчели, производството на мед и пчелни продукти, преработката и търговията с тях и използването им за храна, лечебни цели и в козметиката. Тя активно сътрудничи с международните организации в системата на ООН (ФАО) и участва в разработката на глобалните стандарти за безопасност и качество на храните.
История
APIMONDIA е основана през 1893 г. под името Международен комитет на конгресите по пчеларство. Първият й конгрес е проведен в Брюксел през 1897 г. Сегашното име на организацията е прието на 13-я й конгрес в Амстердам през 1949 г. Видни съвременни представители на пчеларското съсловие са британският принц Чарлз и кметът на Москва Юрий Лужков, който е изобретил своя система кошери.
В момента в APIMONDIA членуват 64 организации от 59 държави в Европа, Азия, Африка, Северна и Латинска Америка. Седалището на организацията е в Италия. Президент е Асгер Сьогард Йоргенсен, Дания. Главен секретар е Рикардо Йанони – Себастиани, Италия.
Организацията има 7 постоянни комисии, всяка от които поддържа по 2-5 работни групи. Научната й дейност се подпомага от специализираната й фондация FIITEA, основана от APIMONDIA в Румъния. FIITEA издава и специализираното научно издание Apiacta.
България е членувала в APIMONDIA от 1961 до 1990 г. Членството бе възстановено през февруари 2005 г. от Националния Браншови Пчеларски Съюз (НБПС).
Конгрес 2009 г.
Конгресите на APIMONDIA се провеждат всеки две години, като местоположението им се редува между страна в Европа и страна в някой от другите континенти. Броят на делегатите на конгресите е между 1 000 и 4 000, без да се броят придружителите, посетителите за един ден или лицата, които посещават само съпровождащото изложение APIEXPO.
През 2009 г. ще се проведе 41-ят конгрес на APIMONDIA. Решението за мястото на конгреса ще се вземе с тайно гласуване от делегатите на 39-я конгрес в Дъблин, Ирландия през август т.г. Страните кандидатки за домакин на 41 конгрес са Австрия, Аржентина, България, Испания и Франция.
За подготовка на кандидатурата НБПС покани всички български организации, свързани с пчеларството. Осем от тях, в т.ч. 2 университета, станаха учредители на комитета. Получена бе подкрепата на Президента на РБ и министерствата, чиято дейност има отношение към кандидатурата, както и на водещи неправителствени организации. Местният организационен комитет подготви и изпрати документацията, изисквана според правилата на APIMONDIA. Ако бъде приета кандидатурата на България, конгресът ще се проведе в НДК – София и ще бъде най-мащабното събитие, провеждано досега. Очакват се между 1000 и 4000 делегати и около 30 000 посетители на изложението.

Българското пчеларство
Пчеларството е традиционен поминък на славянското население по българските земи още преди създаването на България. Организираното пчеларство в страната датира от 1899 г.
През 1976-1989 г. България е в първата десятка в света по брой на пчелни семейства и производство на мед на глава от населението. През същия период се изгражда и научно-изследователския елит на българското пчеларство. През 2004 г. българското производство е 0,5% от световното, а стойността му е около 20 000 000 лв.
Българският мед е уникален със своите ароматни и вкусови качества и превъзхожда европейските стандарти по качествените си показатели. В момента в България има над 50 000 пчелари и 714 000 пчелни семейства, които произвеждат над 9 000 т мед годишно. От тях между 3 000 и 6 500 тона се изнасят, като основни потребители са Германия и други страни на ЕС.
Европейският съюз е нетен вносител на мед и има разработени програми за целево финансово подомагане на пчеларството. Основна пречка пред българския износ за ЕС е необходимостта от въвеждане на стандартите за качество и безопасност на храните. Както и в други отрасли, съществен конкурент на българската продукция е китайският мед, следван от производството на Аржентина и Мексико.
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”