Бяла акация

Модератор: korradi

Кънев
Мнения: 57
Регистриран на: Вто Яну 16, 2007 10:28 am

Бяла акация

Мнение от Кънев »

Искам да Ви разкажа за невероятния прираст на това дърво.
За втори път в двора на село, където са и пчелите ми израства от случайно попаднало семе бяла акация. Едното дръвче вече е на три години, тази пролет и миналата цъфтя, дебело е в основата си около 5 сантиметра. Другото забелязах тази пролет. Очевидно е поникнало миналата година. Пролетта беше високо около двайсет сантиметра и по тънко от молив. Запазих го, укрепих го с подпора и какво мислите? Това дръвче през лятото направо полудя. Знам че повечето от Вас няма да ми повярват, но в момента е високо около 4 метра, чудесно е разклонено и е дебело в основата си около 3-4 сантиметра. Само че има проблем – не може да остане там, а не знам дали след като го преместя зимата ще се прихване на новото място, след като е толкова голямо. Единствено мога да отбележа, че дръвчето е поливано обилно през лятото, защото беше в зеленчукова леха.
Извода за мен е че бялата акация се създава съвсем лесно.
c-a-c-
Мнения: 126
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 5:07 pm
Местоположение: Русе 50 дб

Re: Бяла акация

Мнение от c-a-c- »

Обожавам акацията :D Но мисля,че ако го местиш няма да прихване-няколко пъти съм изкоренявал и местил фиданки,но не става изглежда са много чувствителни :(
Аватар
Boro
Мнения: 583
Регистриран на: Вто Фев 24, 2009 8:10 pm
Местоположение: Ловеч / Вълчитрън

Re: Бяла акация

Мнение от Boro »

Колега Кънев,
влизаш в най-близката акациева гора и си вадиш издънки и млади дръвчета (от по метър да речем) колкото си искаш. После отново така редовно ги напояваш и догодина чакаш резултати.
Изображение Изображение
Всички се раждат и всички умират, но малцина разбират защо живеят
Yonko
Мнения: 121
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 6:13 pm
Местоположение: Русе 130ДБ

Re: Бяла акация

Мнение от Yonko »

Акацията се мести много лесно и се хваща без проблеми. При нея проблема е че трудно се отвъжда. Колкото и да я изкореняваш, непрекъснато избиват нови издънки. На моя пчелин около кошерите имам само акации, нарочно не искам овошки за да не ми падат плодове докато работя. Акацията става висока много бързо, намират се издънки почти навсякъде и не изисква никакви грижи. Дори фиданката да е крива или чепата, след 2-3 години се изправя сама.
Препоръчвам на всички да си залесят пчелините с акациеви дръвчета - правят чудесна рехава сянка през горещото лято.
ico_dok
Мнения: 162
Регистриран на: Пет Юли 31, 2009 11:39 am
Местоположение: Долни Дъбник

Re: Бяла акация

Мнение от ico_dok »

Колеги, за да е успешно преместването и въобще засаждането на каквото и да е дърво на ново място е необходимо да има съответствие между кореновата система и короната т. е. това което е над земятя да е по-малко от това което е под земята. Затова при пресаждане на дървета короната се съкращава (реже) силно, не се притеснявайте напролет ще тръгнат силни леторасти.
Най-подходящото време за тази дейност е сега след листопада и преди силните зимни студове - дава се възможност на корените да прорастнат в почвата, без да се развиват надземните части и напролет да започне нормална вегетация. Това казва науката, такъв е и хилядолетния емпиричен опит на хората.
Христо Христов
Мнения: 104
Регистриран на: Пон Окт 13, 2008 6:52 am

Re: Бяла акация

Мнение от Христо Христов »

ico_dok написа:Колеги, за да е успешно преместването и въобще засаждането на каквото и да е дърво на ново място е необходимо да има съответствие между кореновата система и короната т. е. това което е над земятя да е по-малко от това което е под земята. Затова при пресаждане на дървета короната се съкращава (реже) силно, не се притеснявайте напролет ще тръгнат силни леторасти.
Най-подходящото време за тази дейност е сега след листопада и преди силните зимни студове - дава се възможност на корените да прорастнат в почвата, без да се развиват надземните части и напролет да започне нормална вегетация. Това казва науката, такъв е и хилядолетния емпиричен опит на хората.
Точно тази есенция липсваше на написаното до сега за засаждането.Това е разковничето за успешно прихващане! :D
medar1967
Мнения: 304
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 10:31 am
Местоположение: Белоградчик

Re: Бяла акация

Мнение от medar1967 »

най-доброто залесяване с бяла акация става като се разкопае през късна есен гнездо впочвата и се засеят във всяко гнездо десетина хубави семена от акация... дълбочината на засяване е около 3-4 см,понеже от снега почвата ще улегне и напролет семето ще се окаже на оптималната дълбочина от 1-2 см....слагам повече семена за да е посигурно....когато поникнат ако е нужно прореждам ....семенната фиданка е по-бавно растяща в млада възраст но дървото забчива корен на мсто и не се наранява от пресаждания....по принцип семенните фиданки дават много по-жизнени дървета в бъдеще...
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: Бяла акация

Мнение от drone »

Миналата седмица набучих 25 броя акации по каналите за напояване. Вадени от чакъла в реката с перфектна коренова система -семеначета. За тази година - толкова.
genata_fi
Мнения: 861
Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
Обратна връзка:

Re: Бяла акация

Мнение от genata_fi »

Аз насадих 70 акации и 30 аморфи миналата неделя. Акациите са едногодишни около метър високи, аморфите 20 см. Насадих акациите на две места по 20 бр в група ,другите покрай пътя между ливадите. Бях малко притеснен заради хорската лошотия, но тази сутрин като разхождах кучето, проверих местата и всичко е наред за сега.
medar1967
Мнения: 304
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 10:31 am
Местоположение: Белоградчик

Re: Бяла акация

Мнение от medar1967 »

но пък дървесината му не е подходяща за изработване на кошери....много тежка и виторасла....
garo
Мнения: 187
Регистриран на: Нед Яну 11, 2009 8:23 pm
Местоположение: Пирдоп 40бр

Re: Бяла акация

Мнение от garo »

kolobus написа:Не познавам по-нежен аромат от този медонос.Може би паламидата,но тя е друго нещо.Трябва с всички средства да размножаваме това растение.Интересното при него е,че като поотрасне и закрепне примерно 8-10 год.със спокойствие можем да добиваме дървесина.А от корените му излизат достатъчно издънки във всички посоки.Това е един вид разсаждане.Не напразно Унгария толерира това растение и е станало държавна политика.Изгодата от него е невероятна.За мен той е най-добрия дървен материал.Кошерите ни ,ако бяха от него ,щеше да са вечни.Да не говорим за меда-истинския.
няма ли да са тежки
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: Бяла акация

Мнение от drone »

Който може да си направи дълбоки многофункционални дъна от акация няма да сбърка изобщо. Те ще го надживеят ,ако са направени качествено и с мерак. За съжаление, само пчелар -дърводелец може да си позволи това. Иначе ,ако сме нормално платежоспособни ,мисля че за тях би имало пазар.
medar1967
Мнения: 304
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 10:31 am
Местоположение: Белоградчик

Re: Бяла акация

Мнение от medar1967 »

Дървесината на акцията и по-точно нейното ядро мирише неприятно и не мисля че е удачно да се ползва за направа на съдове за съхраняване на мед...
търтейчо
Мнения: 22
Регистриран на: Съб Май 29, 2010 12:52 pm
Местоположение: 42.455486,25.698178

Re: Бяла акация

Мнение от търтейчо »

От една две седмици като пътувам забелязвам нещо при акацията, в началото реших че е аномалия и е от обилните дъждове но го видях и в район в който не е валяло от 3-4 месеца / Устрем - Тополовград/
Става дума за следното на бяла акация която е цъфтяла, вързала е вече шушулка и шушулката е кафява, има цъфнали, много малко, но цъфнали - нови цветове.
Имате ли наблюдения това аномалия в региона ли е или се дължи на нещо друго.
Днес пътувах към Брягово, Искра - Първомай.
И там имаше, по-малко, но и там имаше цъфтеж при бялата акация.
Ако някой е забелязал нещо по неговия край нека да сподели.
Става дума за втората половина на м. Юни!
При първа възможност ще направя снимки и ще ги кача /все забравям да взема фотоапарат/.
Hristo Kasabov
Мнения: 85
Регистриран на: Чет Мар 04, 2010 11:44 am

Re: Бяла акация

Мнение от Hristo Kasabov »

И аз видях тук-там цъфнала акация в Бургаско.
Публикувай отговор

Обратно към “Медоносна растителност / Honey vegetation”