Варостоп

Модератор: Scutellator

bpanayotov
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Сеп 10, 2005 7:13 pm

Варостоп

Мнение от bpanayotov »

Закупух лекарствен продукт с/у акари - "Варостоп". Някой ползвал ли го е до сега и бихте ли ми казали вашето мнение - вредно ли е за пчелите? :?:
Гост

Re: Варостоп

Мнение от Гост »

bpanayotov написа:Закупух лекарствен продукт с/у акари - "Варостоп". Някой ползвал ли го е до сега и бихте ли ми казали вашето мнение - вредно ли е за пчелите? :?:
Pomaga seshtu "varoa" i to znachitelno. Ima ostatachno deistvie v vosaka i pri postoyanni tretiraniya samo s nego, akara stava rezistenten.
Гост

Мнение от Гост »

Pomaga seshtu "varoa" i to znachitelno. Ima ostatachno deistvie v vosaka i pri postoyanni tretiraniya samo s nego, akara stava rezistenten.
Аз съм ,новобранец.Поставих лентичките на 01.09 ,но не съм ги махнал
и както виждам май съм сбъркал????
rumen_enev
Мнения: 131
Регистриран на: Пон Ное 14, 2005 9:54 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от rumen_enev »

Цитат:
Pomaga seshtu "varoa" i to znachitelno. Ima ostatachno deistvie v vosaka i pri postoyanni tretiraniya samo s nego, akara stava rezistenten.

Аз съм ,новобранец.Поставих лентичките на 01.09 ,но не съм ги махнал
и както виждам май съм сбъркал???? :D
icoper
Мнения: 54
Регистриран на: Нед Фев 06, 2005 12:38 am
Местоположение: atina

Мнение от icoper »

една от наи големите грешки които се допускат е да се оставят за по дьлго време от предписаното на опаковката,поради простата причина че препарата убива 99,9% от акарите,и онези които останат живи стават резистентни като дават едно поколение от акари на пролет за които препаратат се оказва безполезен.Сьщо така е препорьчително третирането да става 2-пьти в годината,но с различни препарати,за намаляване на риска от появата на резистентност кам някои от тях. 8)
xxx
nasko82
Мнения: 44
Регистриран на: Нед Ное 20, 2005 5:52 pm
Местоположение: свиленград/софия

Мнение от nasko82 »

i az ne sam gi mahnal :cry: :cry: :cry:
a sega ve4e e kasno.ako naprolet gi praskam s onzi zelen preparat(zabravih mu imeto) 6te ima li efekt?
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

nasko82 написа:i az ne sam gi mahnal :cry: :cry: :cry:
a sega ve4e e kasno.ako naprolet gi praskam s onzi zelen preparat(zabravih mu imeto) 6te ima li efekt?
Просто не разбираш смисъла на предупреждението. Друг път ги махай, а на пролет пръскай с каквото искаш.
nasko82
Мнения: 44
Регистриран на: Нед Ное 20, 2005 5:52 pm
Местоположение: свиленград/софия

Мнение от nasko82 »

разбрах,разбрах...
rumen_enev
Мнения: 131
Регистриран на: Пон Ное 14, 2005 9:54 pm
Местоположение: Стара Загора

Мнение от rumen_enev »

OK,OK,OK :oops:
ani
Мнения: 36
Регистриран на: Пет Юни 10, 2005 11:56 pm

Мнение от ani »

Добре.А с какво друго,освен "Варостоп" третирате?Насочете ме.Дайте име на препарат и доза?!
Georgi Zhelev Georgiev
Мнения: 99
Регистриран на: Пон Дек 05, 2005 11:11 pm
Местоположение: Стара Загора / София
Обратна връзка:

Мнение от Georgi Zhelev Georgiev »

ani написа:Добре.А с какво друго,освен "Варостоп" третирате?Насочете ме.Дайте име на препарат и доза?!
Поради изключителното им разнообразие не е възможно да бъдат изброени всичките средства и начини за борба с това заболяване. Ще опишa накратко основните групи лекарства и методи за борба, като отбележa някои представители на съответната категория.
Първата голяма група са веществата от т. нар. "тежка химия". Това са ветеринарномедицински препарати, които могат да се прилагат по различни начини: опушване, напръскване, мъглуване, поръсване, накапване, подхранване или контактно действие чрез ивици.
При опушване активното вещество се съдържа в таблетки или ивици, които се запалват и се оставят да тлеят в кошера. Полученият пушек се разпространява в семейството и убива акарите при директен контакт. Освен че се използват сравнително трудно, препаратите от тази група имат и недостатъка, че поради използваните мастноразтворими активни субстанции във восъка остават големи количества остатъчни вещества. Представител на тази група е Folbex VA под формата на ивици с активна съставка бромпропилат.
При прилагането чрез напръскване препаратите действат директно върху пчелите под формата на воден разтвор или емулсия. Обикновено за тази цел се използват пръскачки. Всяка пита се изважда и се напръсква поотделно, което прави метода много трудоемък.
Освен това, поради използваните при третирането големи количества препарат, следи от него се намират в меда. Чрез напръскване може да се прилага млечната киселина, която е от групата на т. нар. "лека химия".
Мъглуването с лечебни средства става чрез специални аерозоли и устройства, посредством които емулсията от активното вещество се въвежда в семейството като мъгла, която се разпространява в целия кошер. Този начин на приложение има предимството, че се въвеждат малки количества от активното вещество като се запазва действието. При работа с някои активни вещества обаче е наложително носенето на лицева маска. По този метод се прилагат препарати с активно вещество амитраз, флувалинат и др.
В много препарати като носител на активното вещество се използва пудра захар или каменно брашно Прахът се поръсва по заетите междурамия с пчели, а те го разнасят из целия кошер. Използват се също и каменни или други брашна без химични добавки - в този случай действието се основава на това че акарите залепват и дишането им се затруднява, като в същото време се стимулира почиствателният инстинкт на пчелите. При този начин на приложение в килийките остава много инертен носител и се стига до замърсяване на кошера и питите.
При накапване върху пчелите в междурамията се накапва воден разтвор или емулсия на активната субстанция. Накапаните пчели биват "облизани" от другите и така лечебното вещество попада в хранителния кръговрат на семейството, като отделната пчела поема малка част от него. Активната съставка от погълнатата течност постъпва систематично в хемолимфата (кръвта) на пчелата, откъдето се приема от смучещите акари. Поради това си действие препаратите от тази група се наричат системни. Важно за приложението по този начин е семейството да е свободно от пило. В силно опаразитените семейства обаче въздействието на прилаганите по този начин препарати е слабо поради нарушената размяна на храна и много пчели могат да умрат, тъй като са поели свръхдоза от лекарството. Когато лечебния разтвор попадне върху питите или по дървените части на кошера има опасност от замърсяването им с остатъчни вещества. Към препаратите от тази група спадат: Перицин под формата на емулсия с активно вещество кумафос, Цекафикс също с активна съставка кумафос плюс синергист, Апитол с активно вещество цимазол.
Повечето препарати със системно действие могат да се смесват с храната при подхранване на пчелите, като се разпределят по същия начин в семейството, както при накапването. При тази форма на приложение обаче има голяма опасност от попадане на активното вещество в хранителните запаси и поради това този метод не се препоръчва.
Един от най-разпространените в момента начини за борба с вароатозата е използването на контактни ивици. Това са ивици от дърво или пластмаса, върху които е нанесено или интегрирано, дадено вещество, действащо като контактна отрова. Това се прави с цел да се запази по -дълго време действието на активната субстанция. Пчелите поемат веществото от повърхността на ивиците чрез телесни контакти и го разнасят в кошера, където акарите също влизат в контакт с него. Тъй като въздействието на този тип препарати се запазва в продължение на месеци (особено при активни вещества от групата на пиретроидите) новоизплюпените акари също се убиват т.е. при третирането с контактни ивици успешно се лекуват и семейства които имат пило. При продължителното лечение на семействата обаче почти не може да се избегне натрупването на остатъци от активното вещество, най -вече във восъка (повечето използвани вещества са мастноразтворими и се натрупват предимно във восъка). Също така редица изследвания показват, че в семейството продължително време се задържат дози, по-ниски от смъртоносните за акарите Вароа. Това води до реална опасност за развитие на устойчивост на акарите към активните вещества, макар такава у нас все още да не е установена. Препаратите от тази голяма група, намиращи приложение в България са с активна субстанция синтетичен пиретроид. Това са Байварол и Варостоп под формата на ленти с активна съставка флуметрин, Апистан с активно вещество флувалинат, Варотом, Варостат и др.
Втората голяма група средства използвани в борбата срещу вароатозата са веществата от т. нар. "лека химия". Тук спада приложението на органични киселини - мравчена, млечна и оксалова, както и използването на различни етерични масла - тимол, ментол, евкалиптол и др. Мравчената киселина се прилага чрез изпарение -предварително нанесена в течна форма върху попиващи течности материали или чрез директно изпарение посредством изпарители. Тук трябва да се отбележи че ефекта от третирането много зависи от външната температура, а също и от въздушната влажност - при ниски температури се изпарява малко киселина и ефектът е слаб, а при високи - настъпват увреждания на пилото и пчелите. Затова мравчената киселина се прилага само при температури 12-25°С, като винаги трябва да се работи със защитно облекло, поради силното й корозивно действие. Освен това органичните киселини променят миризмата на кошера и третираните семейства по - лесно стават обект на кражба. Написаното дотук важи и за другите киселини, напр. за млечната киселина, която се прилага чрез напръскване на питите при температури не по-ниски от 6°С. На базата на органичните киселини се продават и готови препарати, напр. Апи-лайф-вар, съдържащ мравчена млечна киселина и етерични масла, ИМР съдържащ мравчена киселина.
Основен недостатък на етеричните масла е силната им миризма, която се запазва за дълго в кошера. По това си действие те приличат на органичните киселини. За разлика от тях обаче повечето масла са относително безвредни за човека. Основно от тази група се използва тимола - или като чист тимолов прах, или като смес от тимол и пудра захар 1:1. Прилага се като се поръсва прахът по междурамията или чрез поставяне на 10 - 15 г тимол в торбичка на дъното на кошера за по - дълго време. Ефективността на тимола не е еднаква и зависи от температурата, силата на семейството и др. фактори. Понастоящем се изследват и други етерични масла за поносимост от пчелите. Те се прилагат чрез изпарение. На базата на тимола са създадени и различни препарати напр. APIGUARD.
Третата група средства за борба със заболяването е използването на различни физични методи. От тях единствения начин, който е подходящ за практиката е използването на топлина. Това третиране се основава на факта, че при високи температури акарите на Vаrrоа destructor стават неспокойни, отпускат се и падат от пчелите. Тук основния проблем е равномерното разпределение на топлината в пчелното семейство, тъй като в противен случай восъкът на питите се стапя. Затова се налага да се използва специален вентилиращ уред (термобокс). Успехът на лечението обаче е ограничен дори и при високи температури и продължително въздействие.
Четвъртата голяма група методи за борба със заболяването са широко използваните от много пчелари т.нар. биотехнологически методи. Най-разпространения начин е отнемане, разпечатване и унищожаване на търтеевото пило. Това се основава на принципа, че акарите предпочитат да се размножават в търтеевото пило и чрез унищожаването му се намалява в голяма степен и опаразитеността на семейството. Търтеевото пило се намалява по различни начини - чрез директното му разпечатване по участъците на питите, чрез даване на семейството на пита с търтееви килийки, за да заложи пило в нея и последващото и отнемане, а също и чрез използване на добре известната строителна рамка. В други страни (напр. Германия) намират приложение и други биотехнически способи, като т. нар. ограничаващ метод, основаващ се на ограничаването на яиценосната дейност на майката върху малък брой пити, които впоследствие се отнемат след запечатването. Важно е да се подчертае, че всички биотехнологически мерки дават резултат само при слаба инвазия от акари и чрез тях не може да се очаква да бъде излекувано силно опаразитено семейство.
Накрая трябва да споменем и т.нар. интегрирана борба срещу вароатозата. За разлика от всичко изброено дотук интегрираната борба не се основава само на едно средство или метод, а се цели да се сведе до минимум използването на химични вещества чрез умелото им комбиниране с биотехнически мерки. По същество интегрираният подход представлява комплексна програма за мероприятия през годината, като винаги се има предвид степента на опаразитеност на семействата. Предимството на този подход е, че така се избягва натрупването на лекарствени остатъци в меда и восъка, а недостатъкът е, че интегрираната борба е трудоемка и може да се провежда с успех само от опитни пчелари.
Дял в борбата срещу вароатозата безспорно има и селекционната и развъдната работа, чрез създаване на по-устойчиви към акарите семейства.
ani
Мнения: 36
Регистриран на: Пет Юни 10, 2005 11:56 pm

Мнение от ani »

Благодаря!Много обширна информация,която ще бъде полезна и на други.
Иван Киров
Мнения: 64
Регистриран на: Съб Фев 25, 2006 10:14 pm
Местоположение: Бяла ,Русенско

Мнение от Иван Киров »

Според Ст. н.ст. д-рБоян Първулов
Целогодишният контрол на вароатозата включва през:
- март - третиране с варостоп еднократно, Мравчена киселина или апипротект - 4 пъти през 4 - 7 дни;
- от април до август - използване на строителна рамка, а при по-голяма опаризитеност вследсвие на пропуски при третирането с 60% мравчена киселина неколкократно;
- август - основно третиране с варостоп ( или неколкократно с някой от другите препарати, както през март);
- октомври - при зазимяването напръскване еднократно с 3% оксалова или 15% млечна киселина.

По-вече подробности в-к "Пчела и кошер" от 22 март 2006 г.
Иван Киров
Мнения: 64
Регистриран на: Съб Фев 25, 2006 10:14 pm
Местоположение: Бяла ,Русенско

Мнение от Иван Киров »

В-к "Пчела и кошер" от 22 март 2006 г.
НСВС ЛЕКАРСТВО
ЕКОСТОП за борба с вариатозата
НОЗЕСТАТ РАЗТВОР за борба и профилактика срещу нозематозата

Тези нови лекарства са регистрирани през февруари 2006 г.
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

ani написа:Добре.А с какво друго,освен "Варостоп" третирате?Насочете ме.Дайте име на препарат и доза?!
"Перицин под формата на емулсия с активно вещество кумафос"
- не го препоръчвам. Намалява имунната система на пчелите и при неправилно пръскане е възможно освен да има остатъчни к-ва и да доведе до висока смъртност при пчелите.
При всички положения, трябва да се сменят препаратите варостоп, вароатом с мравчена или оксалова к-на /пролетно време/. Добре е да се ползва и строителна рамка, като форма на биологична борба/особенно в активния сезон/.
Добре е да се следи и опаразетеността и когато тя надхвърли определен процент /10% за мен / да се третира
Публикувай отговор

Обратно към “Болести и неприятели / Diseases and foes”