Интересен кошер
Модератор: valvrv
-
Интересен кошер
Здравейте и много ми е приятно-Момчил се казвам и съм от Горна Оряховица.С пчеларство се занимавам от скоро и то покрай брат ми-не мога да кажа че съм запален,но горе долу съм на ясно.Имам едно запитване и ще се радвам ако някой може да ми помогне с инфо. Попадна ми един странен кошер и след доста ровене из нета не можах да намеря информация как точно да го експлоатирам . Трудно ми е да го опиша с думи-снимки нещо не мога да кача,мога да ги пратя по скайп или поща,ако някой прояви интерес.Мисля че няма да мога да се справя с обслужването му,за това мисля да го преправя на даданблатов(има възможност за това),или да го продам на някой който има интерес.Извинявам се ако съм пуснал темата в грешният раздел.Поздрави и надявам се някой да ме светне за какво става вапрос.
-
- Обратна връзка:
Re: Интересен кошер
Опиши подробно какъв е точно кошерът,колко е голям,колко рамков е.Дай по-пълна информация за него.Как иначе да ти помогнем.
-
ами кошера е около 2 пъти по широк от ДБ,на дъното има 6 прелки,плодника мисля че е за ДБ рамки,а над него има още 2 части като магазини(събират се малки магазинни рамки) но по широчина събират около 8 рамки.от двете страни на плодника -ляво и дясно се надграждат 4 части като разполовен магазин и всяка събира до около 5 магазинни рамки(ДБ).не знам дали ще ме разберете,защото ми е доста трудно да го обясня,за това мога да пратя снимки на поща или скайп
-
- Обратна връзка:
виж си ЛС
Кошера така както го описваш и лежак
Кошера така както го описваш и лежак
-
Нещо потобно на това предполагам :
http://www.beesource.com/resources/elem ... long-hive/
http://www.beesource.com/resources/elem ... long-hive/
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
-
ами има много общо с това което е на снимката,изпратил съм моите снимки и се надявам скоро колегите да ги качат
-
- Обратна връзка:
ето снимките на кошера на колегата
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- Обратна връзка:
-
- Обратна връзка:
-
Не вярвам тука в тоя форум някой да знае как се работи с тоя кошер . Най-добре е да питаш този дето го е направил , или поне откъдето си го взел . Иначе кошера е много красив .
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Този кошер ми прилича на кошера, който е използван от Йосип Белчич. Начина на работа е описан в книгата "Пчеларски тайни".
-
- Обратна връзка:
Белчич практикува пчеларстване в лежаци.Две семейства в един кошер,разделени с преградна дъска.Преди пашата,майките се ограничават с ХР в края на кошера,на по 5 рамки с отделни входове (както е този кошер).При изваждането на средната преграда(което при този кошер не зная как може да стане,защото виждам,че са фиксирани отделенията),семействата се обединяват като едно двумайчино.В средната част на кошера,м/у ХР се поставя пилото,което ще се излюпи преди пашата.Но се питам защо и над страничните отделения има магазини,ако там са отделени майките?Явно не е за този метод кошера.И дъното не се вижда на снимките-дълбоко ли е ,че има толкова отвори?batrosko написа:Този кошер ми прилича на кошера, който е използван от Йосип Белчич. Начина на работа е описан в книгата "Пчеларски тайни".
-
- Обратна връзка:
Колеги,ако не се лъжа,някъде из старите броеве на в-к ПЧЕЛИ имаше такъв кошер.Ако някой има времето да се порови,със сигурност ще намери тази статия.Успех.
-
Ами дъното е дълбоко около 15 см.Явно няма да мога да се справя с този кошер,защото нямам много свободно време да се занимавам с него за това ще се преправя на ДБ,колкото и да не ми се разваля това чудо.Ако някой прояви интерес бих го продал.Благодаря на колегите за отговорите и за снимките и пожелавам на всички весело посрещане на новата година
Имаш цяла зима на разположение да намериш методиката за работа с кошера. По рано от пролетта, не можеш да го ползваш. Ако въпреки това не ти се занимава с него, по-добре го запази такъв, какъвто си е. Възможно е някога да се открие музей на пчеларството в България, и той би бил един чудесен експонат!