ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Модератор: toko652003
-
- Мнения: 40
- Регистриран на: Чет Юни 26, 2008 10:44 am
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Стара е има пукнатина около 1-2 метра и посредата на пукнатината ома дъпка от нея излизат пчелите нужна си е стълба защото дипката е ма височина 3-4 метра ако някои има опит ще съм бшагодарен д а помогне в залавянето
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
По принцип старите къщи са правени със дебели зидове (37см и повече ) и вместо стоманобетонни плочи са правени с гредоред..Ако са се настанили в стената най-вероятно има зазидана ниша или прозорец или комин а може и тайник.В този случай е необходимо да извадиш десетина тухли и ще достигнеш далаците.Но ако пчелите са се настанили в гредореда тук нещата са по сложни.Погледни над пукатината дали къщата не завършва с комин.
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
В сьбота вадих старо семеиство от такава кьща.Беше между гредите на стаята и покрива.От кьм покрива почнах.Отковавам дьска вадя пити и пуша с пушалката.Пчелите излизат на вьнка на стената.Ако не беше за един нов пчелар мераклия - нямаше да го вадя.Много потене на ниския покрив,прах ,мед и инат.Но удоволствието от бляська в очите на новия пчелар е страшно.На времето и мен така ме направиха пчелар.Та ако си упорит ще го извадиш.УСПЕХ .
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Не намерих тема за инвертиране на сироп и понеже не е чак толкова важно, но все пак искам да споделя опит, то пиша тук.
Има описани доста начини за инвертирането на сиропа вкл. в библиотеката на Динко. Описани са различни "агенти" съдържащи инвертаза, както има и други които никой не споменава. От описаните най-известни са 3 :
-мед
-киселина
-сладкарска инвертаза с различни вариации (в това число руския Пчелит)
От неописаните най-лесно достъпния е човешката слюнка, която както и тази на пчелите и на много други живи същества(осите също) съдържа ензима инвертаза.
Все пак аз, а предполагам и всички останали, няма да ползваме слюнка за инвертиране на захар. Най-добрия начин си остава търговската инвертаза. В София сравнително лесно и евтино може да се купи за левче на грам.
Рецептата е 7 кг. захар с 3 кг. вода и 2 грама инвертаза, температура между 35 и 40 градуса и редовно бъркане.
Предлагат се няколко решения за поддържане на температурата. От по-простите такива начина с крушка под съд с инвертиращата се захар е приложим, но още по-просто и лесно се оказа използването на обикновен нагревател за аквариум.
Има голямо разнообразие от такива нагреватели с мощност от около 50 до 100 или 150 вата, които освен нагревател имат и вграден термостат за следене на температурата плюс възможност да се зададе желаната температура за поддържане с макс около 32-33 градуса. С един вестник отгоре и близо до парно или печка, вътрешната температура е около 36 градуса което е оптималното решение. Моят нагревател е от 7 лева , 100 вата (имам и от 50) и върши идеална работа. Аз лично съм го ползвал и в много студено време в съда със заложеното вино, за да не спада температурата под необходимият минимум за ферментацията на гроздето.
Аз разтворих в едно неизмито и с малко акациев мед на дъното тенеке 15 кила захар, 5 грама инвертаза, 5 кила гореща вода. Бъркане докато се разтвори по-голяма част от захарта и да може да се сложи нагревателя за аквариум. Става за 2-3 дни.
Резултата изглежда добър, но стои въпросът как да се провери доколко е инвертирана захарта а не просто разтворена.
Един лесен начин е с рефрактомер какъвто нямам. Доколкото знам захарозата върти светлината на около 60 градуса, глюкозата и фруктозата бяха едното на около 53 другото на около -90 градуса. И понеже една молекула захар се цепи на 1 глюкоза и 1 фруктоза то средното е на около -20. Ако с рефрактомера се измери близко (заради влиянието на водата няма да е същото) до -20 число всичко е ок. Ако е близко до 60 то имаме просто разтворена захар а не инвертирана такава.
Другият начин е с използване на меден сулфат и още солни разтвори. В този разтвор се слагаха 5 милилитра от тествания сироп и ако почервенее - имаме инвертна захар, ако посинее то няма инвертиране а само разтвор на захар.
Мисля че името на разтвора който може да се ползва е Фелингова проба (http://de.wikipedia.org/wiki/Fehling-Probe)
Ако има някой химик и може да детайлизира непълните ми спомени по въпроса би било чудесно. Все пак няма да е лошо човек да може да провери дори за закупен готов инвертиран сироп дали е наистина такъв.
Има описани доста начини за инвертирането на сиропа вкл. в библиотеката на Динко. Описани са различни "агенти" съдържащи инвертаза, както има и други които никой не споменава. От описаните най-известни са 3 :
-мед
-киселина
-сладкарска инвертаза с различни вариации (в това число руския Пчелит)
От неописаните най-лесно достъпния е човешката слюнка, която както и тази на пчелите и на много други живи същества(осите също) съдържа ензима инвертаза.
Все пак аз, а предполагам и всички останали, няма да ползваме слюнка за инвертиране на захар. Най-добрия начин си остава търговската инвертаза. В София сравнително лесно и евтино може да се купи за левче на грам.
Рецептата е 7 кг. захар с 3 кг. вода и 2 грама инвертаза, температура между 35 и 40 градуса и редовно бъркане.
Предлагат се няколко решения за поддържане на температурата. От по-простите такива начина с крушка под съд с инвертиращата се захар е приложим, но още по-просто и лесно се оказа използването на обикновен нагревател за аквариум.
Има голямо разнообразие от такива нагреватели с мощност от около 50 до 100 или 150 вата, които освен нагревател имат и вграден термостат за следене на температурата плюс възможност да се зададе желаната температура за поддържане с макс около 32-33 градуса. С един вестник отгоре и близо до парно или печка, вътрешната температура е около 36 градуса което е оптималното решение. Моят нагревател е от 7 лева , 100 вата (имам и от 50) и върши идеална работа. Аз лично съм го ползвал и в много студено време в съда със заложеното вино, за да не спада температурата под необходимият минимум за ферментацията на гроздето.
Аз разтворих в едно неизмито и с малко акациев мед на дъното тенеке 15 кила захар, 5 грама инвертаза, 5 кила гореща вода. Бъркане докато се разтвори по-голяма част от захарта и да може да се сложи нагревателя за аквариум. Става за 2-3 дни.
Резултата изглежда добър, но стои въпросът как да се провери доколко е инвертирана захарта а не просто разтворена.
Един лесен начин е с рефрактомер какъвто нямам. Доколкото знам захарозата върти светлината на около 60 градуса, глюкозата и фруктозата бяха едното на около 53 другото на около -90 градуса. И понеже една молекула захар се цепи на 1 глюкоза и 1 фруктоза то средното е на около -20. Ако с рефрактомера се измери близко (заради влиянието на водата няма да е същото) до -20 число всичко е ок. Ако е близко до 60 то имаме просто разтворена захар а не инвертирана такава.
Другият начин е с използване на меден сулфат и още солни разтвори. В този разтвор се слагаха 5 милилитра от тествания сироп и ако почервенее - имаме инвертна захар, ако посинее то няма инвертиране а само разтвор на захар.
Мисля че името на разтвора който може да се ползва е Фелингова проба (http://de.wikipedia.org/wiki/Fehling-Probe)
Ако има някой химик и може да детайлизира непълните ми спомени по въпроса би било чудесно. Все пак няма да е лошо човек да може да провери дори за закупен готов инвертиран сироп дали е наистина такъв.
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Ха
Намери се човешки обяснен Метода на Фелинг:
Когато в присъствие на редуциращи захари (например като глюкоза или фруктоза, но не и захароза или скорбяла) се нагрее алкален разтвор на медни йони, двувалентната мед се редуцира до едновалентна. В резултат на това се образува жълто-червена утайка от купрооксид (Cu2O).
Разтвори на Фелинг – разтвор А (7g CuSO4 в 100 mL дестилирана вода) и разтвор В (34 g калиево-натриев тартарат и 12g NaOH в 100 mL дестилирана вода).
Намери се човешки обяснен Метода на Фелинг:
Когато в присъствие на редуциращи захари (например като глюкоза или фруктоза, но не и захароза или скорбяла) се нагрее алкален разтвор на медни йони, двувалентната мед се редуцира до едновалентна. В резултат на това се образува жълто-червена утайка от купрооксид (Cu2O).
Разтвори на Фелинг – разтвор А (7g CuSO4 в 100 mL дестилирана вода) и разтвор В (34 g калиево-натриев тартарат и 12g NaOH в 100 mL дестилирана вода).
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Имало някакви хладилни чанти с нагревател, които биха могли да се ползват за разни цели, включително инвертиране. Ако си купя някога, ще я пробвам и да инвертирам в нея.
Иначе съм инвертирала и аз със същата инвертаза във фурната и не знам до колко успешно.
Но факт е, че пчелите иззимуваха добре след подхранването.
А за слюнката - наистина съдържа ензими. Но мисля, че основно амилаза. Но това - само от обща култура, без да съм специалист.
Иначе съм инвертирала и аз със същата инвертаза във фурната и не знам до колко успешно.
Но факт е, че пчелите иззимуваха добре след подхранването.
А за слюнката - наистина съдържа ензими. Но мисля, че основно амилаза. Но това - само от обща култура, без да съм специалист.
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Честита Нова Година на всички!
Гаранция съдържа инвертаза. Това е първата полза която имам от обучението на щерката в странство. Нали учи биохимия и като стана дума за купуване на инвертаза тя каза - "Ми имаш си в слюнката".
Честно казано не му трябва на човек да е биохимик за да го стопли и сам. Все пак ние също се нуждаем да разградим захарозата до усвоима от организма глюкоза.
Едно забавно средношколско четиво показва наличието на амилаза и инвертаза в слюнка : http://www.scienceinschool.org/print/312 . Намерих го като търсех рецепта за Фелинговата проба.
Гаранция съдържа инвертаза. Това е първата полза която имам от обучението на щерката в странство. Нали учи биохимия и като стана дума за купуване на инвертаза тя каза - "Ми имаш си в слюнката".
Честно казано не му трябва на човек да е биохимик за да го стопли и сам. Все пак ние също се нуждаем да разградим захарозата до усвоима от организма глюкоза.
Едно забавно средношколско четиво показва наличието на амилаза и инвертаза в слюнка : http://www.scienceinschool.org/print/312 . Намерих го като търсех рецепта за Фелинговата проба.
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Благодаря за разяснението, Вальо. Полезно е.
Предполагам, че дъщеря ти ще може да ти подскаже и лесен начин за установяване на степен на инвертиране.
Предполагам, че дъщеря ти ще може да ти подскаже и лесен начин за установяване на степен на инвертиране.
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Количество слюнка? Време на въздействие? Температура на процеса?
Тия три отговора ще определят ефективността на тоя метод на инвертиране.
Тия три отговора ще определят ефективността на тоя метод на инвертиране.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Стана смешно, но не исках да кажа да инвертираме със слюнка. Дори да имаме голямо количество слюнка едва ли би могло да стане успешно инвертиране, защото бихме добавили и много бактерии, които не се знае накъде ще поведат процесите.
Имах предвид да се инвертира с купешката инвертаза и после да замерваме степента на инвертиране по някакъв лесен начин.
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Майка написа:
Стана смешно, но не исках да кажа да инвертираме със слюнка. Дори да имаме голямо количество слюнка едва ли би могло да стане успешно инвертиране, защото бихме добавили и много бактерии, които не се знае накъде ще поведат процесите.
Имах предвид да се инвертира с купешката инвертаза и после да замерваме степента на инвертиране по някакъв лесен начин.
В предишния пост (първия по въпроса) бях писъл за меренето :
- Подходящ рефрактометър. Според капацитета (още незавършилата щерка ) непроверени данни : Захарозата пречупва светълината на около 60гр. а изтопите и глюкоза и фруктоза едното на около 50 другото на около -90. Понеже в захарозата има по 1 молекула от тях, то за една молекула захароза получаваме 2 нови - една глюкоза и една фруктоза и понеже били еднакво тежки то средноаритметичното пречупване е -20 градуса : (-90+50)/2 = -20. Т.е. в идеалния случай уредът ще отчете около -20 градуса .
Доколкото разбирам от интернет май подходящият рефрактометър е "Рефрактометър АBBE" но той е егати цените...
- проба на Фелинг - за нея писах. Ако в приготвената Фелингова проба добавим от инвертираната захар и утайката стане червена - имаме успех. Ако утайката е синя не сме инвертирали захарозата и трябва да продължим да плюем в съдинката;) .
- пичовете от Пчелит продават някакви тестери, но е много скъпо предполагам да си купува само тестери човек чак от Русия. Все пак щом те ги имат може би и тук някъде могат да се намерят.
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
И аз стигнах до разтворите на Фелинг, когато бях на вълна инвертиране, но ми се видя сложно.
Ако има тестери, това би било лесното решение.
Ако има тестери, това би било лесното решение.
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Тестерите на руснаците са както тест лентичките за кръвна захар.Реагират на глюкоза, доколкото помня.И руските не дават точен количествен резултат.Самите руснаци по форумите коментират , че трудно се определя колко качествено е инвертирането. Моя опит с руските лентички само потвърди мнението на колегите в Русия.
(А за слюнката се бях подготвил с кило лимони. Но за бактериите ще се наложи и често изплакване на устата с алкохолец. Шегувам се! )
(А за слюнката се бях подготвил с кило лимони. Но за бактериите ще се наложи и често изплакване на устата с алкохолец. Шегувам се! )
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
Здравейте, драги пчелари
Ние сме малък екип от Варна, който ще представя проблема за изчезването на пчелите на Националното състезание по екология и природни науки, та сме съставили кратка анкета, целяща да се установят факторите, които влияят върху пчелните популации в България В тази връзка Ви молим за съдействие, като отделите няколко минутки, за да я попълните, и ако можете - да я разпространите из Ваши колеги, за да бъдат резултатите максимално точни
Ето я и анкетата:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... g/viewform
Благодарим Ви предварително за отделеното внимание!
Ние сме малък екип от Варна, който ще представя проблема за изчезването на пчелите на Националното състезание по екология и природни науки, та сме съставили кратка анкета, целяща да се установят факторите, които влияят върху пчелните популации в България В тази връзка Ви молим за съдействие, като отделите няколко минутки, за да я попълните, и ако можете - да я разпространите из Ваши колеги, за да бъдат резултатите максимално точни
Ето я и анкетата:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... g/viewform
Благодарим Ви предварително за отделеното внимание!
Re: ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ за които не намирате подфорум.
mikibg най важното приложение на пчелите е опрашването на ентомофилните растения
Без него няма да има плододаване.
Трябва да го включите във въпросите.
Не го омаловажавайте както правят управляващите в България
за богатите има за бедните няма
Без него няма да има плододаване.
Трябва да го включите във въпросите.
Не го омаловажавайте както правят управляващите в България
за богатите има за бедните няма