ГМО - генно модифицирани храни вече и в България

10 ПРАВИЛА ЗА КУПУВАНЕ НА ПЧЕЛЕН МЕД

Модератор: Майка

Публикувай отговор
славов
Мнения: 119
Регистриран на: Пон Яну 04, 2010 8:24 pm
Местоположение: нова загора

ГМО - генно модифицирани храни вече и в България

Мнение от славов »

генно модифицирани организми

днес на първо четене бе приет закон разрешаващ в България да се използват генно модифицирани храни:тютюн,маслодайна роза,пшеница и не зная колко още.....
лошо...лошо...чака ни съдбата на американските пчелари...ще загинат по мое мнение доста пчелни семейства и не зная още колко хиляди или милиони хора .
iwan4o
Мнения: 23
Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 11:36 am

Re: генно модифицирани храни вече и в България

Мнение от iwan4o »

Все още има малък шанс.
Не винаги най-краткия път е най-късия.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: генно модифицирани храни вече и в България

Мнение от Dinko »

Лекари официално потвърдиха първа човешка смърт заради ГМО

Лекари от болницата Карлос III потвърдиха наскоро първия истински случай на човешка смърт, причинена от поглъщане на генетично модифицирани храни. Хуан Педро Рамос е починал от анафилаксия след консумиране на наскоро разработени домати, съдържащи рибни гени, които са предизвикали бурна и смъртоносна алергична реакция.

Това изненадващо изявление дойде след аутопсията на 31-годишният испанец, който почина в Мадрид в началото на януари. Здравето на Рамос рязко се влошило, след като той претърпял необяснима алергична реакция и всички лекарства, използвани за спасяването му от анафилаксия, се оказали напълно неефективни. Екипът от експерти твърди, че никой от лекарите не е могъл да определи, че именно генетично модифицирани домати, погълнати от жертвата по време на обяд, са причина за алергичната реакция, предизвикала смъртта му.

Рамос работел като чиновник в склад на 7 януари, когато започнал да се чувства зле веднага след обяд. Започнали да се явяват симптоми, включително остър сърбящ обрив, сериозен оток на гърлото и рязко спадане на кръвното налягане. Мъжът, който знаел, че има алергия, бързо се инжектирал с противоалергично лекарство, но състоянието му продължило да се влошава.

Младежът бил закаран в болницата от колегите си, но медицинският персонал не бил в състояние да установи причината за алергичната му реакция – нито едно от обичайните лечения не помагало. Рамос бил обявен за починал малко повече от час след пристигането в болницата.

Медицинските експерти и съдебните експерти в болницата карлос III трябвало да проведат много тестове и анализи, преди да могат да определят точно какво е причинило смъртта на Рамос. Отначало те установили, че става дума за алергична реакция към морска храна. Това било учудващо, тъй като на обяд той бил ял сандвич с бекон, маруля и домати. Лекарите били много озадачени, когато открили, че доматите, огълнати от Рамос, съдържали алергени, типични за рибата. Нещо повече, те съдържали и „някои резистентни на антибиотици гени“, които са попречили на белите кръвни клетки в тялото на Рамос да спасят живота му.

„В началото си мислехме, че е имало някаква форма на заразяване на храната му чрез контакт с риба или морски дарове по време на подготовката“, обясни д-р Рафаел Перес-Сантамарина. „Едва когато тествахме доматите, установихме, че съдържат някои алергени, които обикновено се намират в морските дарове. Направихме много различни анализи и всички те потвърдиха, че доматът наистина е източник на алергените, които убиха господин Рамос“.

Много досегашни експерименти с ГМО са оказвали развитие на ужасни тумори и смърт при плъхове и други лабораторни животни. Но случаят с Рамос е известна човешка смърт, настъпила заради ГМО. Това противоречи на повечето официални изследвания на ГМО, които заключавта, че ГМО културите са напълно безопасни за ядене.

http://www.greentech.bg/
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ГМО - генно модифицирани храни вече и в България

Мнение от Dinko »

Природата ни е благословила с мед и чесън

"Природата в България ни е благословила с пчелен мед, лук и чесън. Това са продукти, които не могат да имат ГМО. Това са естествените ни лекове, с които сме надарени по тези земи, и ако ги имаме постоянно на трапезата, нямаме нужда от лекарства. Яжте чесън и мед и ще бъдете здрави - няма да ви поваля вирус през зимата", категоричен е д-р Владимир Бояджиев. Докторът лекува населението на селата в родопската община Баните вече 35 г.

"Практиката ми сред родопчани доказва постоянно, че са по-здрави и дълголетни, защото не пият хапчета, а наблягат на билки, горски плодове, мед и много движение. Така са живели техните баби и дядовци - с мед, черен хляб, горски плодове и рядко месо. И сега имам възрастни хора, които просто не боледуват, не ги хваща нито вирус, нито бактерия ги поваля. Ако имат настинка - карат я на крак и изобщо не й обръщат внимание, камо ли да пият хапче", разказва селското джипи.

Прекарали заболяване съветва да не прескачат поне по лъжица пчелен мед на ден, за да подготвят организма за зимните месеци. "Като цяло пчелния мед е дар, който имаме в България. И целогодишно, както лукът и чесънът, ако бъде на трапезата ни - нямаме никаква нужда да вземаме подсилващи препарати и химии под формата на витамини. Една лъжица мед сутрин дава защита на организма.

http://www.trud.bg/
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: ГМО - генно модифицирани храни вече и в България

Мнение от Dinko »

Пестициди убиват пчелите ни, заявиха от асоциация "Биопродукти"

Ядем вафли и кренвирши с ГМО. В тях соята е основен продукт, а 100% от соята, която се внася в България идва от Латинска Америка, където цялата реколта от културата е ГМО. За това алармира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ) и на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ).

По думите й в пилетата, продавани в търговската мрежа у нас, също има ГМО, тъй като те са хранени със соя, внесена от Мексико и Аржентина. Според нея и координаторът кампании на ФОСЗ Борислав Сандов приетият наскоро от кабинета нов закон за храните в частта, свързана с ГМО, е огромна крачка назад. "Проблемна е промяната, отнасяща се до отпадането на изискването, когато храна съдържа ГМО над допустимата прагова норма надписът "Съдържа ГМО" да се изписват на опаковката с размер не по-малък от 25% от опаковката. С измененията значително се снижи и глобата за продажбата на продукт, в който има ГМО, но това не е посочено на етикета - от 35 хил. лв. на 6 хил. лв. Така нарушителите спокойно ще си плащат санкциите и няма да спазват закона", каза Борислав Сандов. По думите му имаме сериозно основание за притеснение за това, което слагаме в чинията си, както и за реколтата, и за пчелите, заради приетата в началото на 2016 г. дерогация за ограничена употреба на неоникотиноидните пестициди.

"Те не се използват само в Смолян, Кърджали, Благоевград, Кюстендил и София", посочи Сандов. Симеонова допълни, че през януари ЕК ще реши дали да забрани употребата на тези пестициди и затова от БАБ ще проведат срещи с еврокомисари, за да получат подкрепата им за тази забрана. БАБ, ФОСЗ, Грийнпийс България и Сдружение за биологично пчеларство стартират кампания "#SaveTheBees". "У нас смъртността на пчелите е най-висока в районите с едро земеделие - Добруджа, Плевен, Враца, Монтана и Тракия", каза Симеонова.

http://www.standartnews.com/
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители на пчелни продукти / Apian merchandises users”