Нападение на кълвачи

Модератор: Scutellator

stan
Мнения: 214
Регистриран на: Пет Фев 13, 2009 1:20 pm
Местоположение: Севлиево - 4 ЛР
Обратна връзка:

Нападение на кълвач

Мнение от stan »

Здравейте,
Днес забелязах на един от кошерите във високата му част издълбано парче с големината на монета
Предполагам че това е кълвач. За щастие не личеше да е прокопал цялата дебелина на дъската, но не се знае....
Някой има ли идея за хуманно отърване от тези птички?
Демокрацията престава да съществува, когато вземате от тези който искат да работят и давате на тези който не искат.
Т. Джеферсън
Аватар
Boro
Мнения: 583
Регистриран на: Вто Фев 24, 2009 8:10 pm
Местоположение: Ловеч / Вълчитрън

Re: Нападение на кълвач

Мнение от Boro »

Кълвача е защитен вид. Храни се предимно с вредни насекоми,мравки и техните ларви, паяци, както и с плодове и семена. Предпочита букови гори с много изсъхнала дървесина и прогнили клонове, както и елхови и ясенови гори с изгнили дънери. Дълбае предимно заболяло дърво и ако кошера ти е стар или с олющена боя го огледай за дървеници. Има ли по него дупчици е ясна работата.Аз си купих такива сандъци,чисто нови без да е гледана пчела в него,но бяха стояли в една плевня и бяха проядени на места от въпросните гадове.Купих монтажно лепило "PIRON" (2,50 лв. тубичката) и шпакловах целите страни.После боядисах с боя на водна основа и станаха нови.Така и ти можеш да направиш.Сваляш с горелка старата боя,шпакловаш и боядисваш.Предполагам това ще те спаси.
Успех и пиши после за резултата.

P.S.Забравих да кажа,че след като изсъхне шпакловката зачистваш внимателно със ситна шкурка.Става гладко като стъкло.Така си ремотирам старите сандъци и всички пукнатини по тях.
Изображение Изображение
Всички се раждат и всички умират, но малцина разбират защо живеят
buci59
Мнения: 591
Регистриран на: Пет Яну 30, 2009 10:21 am
Местоположение: Силистра 50 бр. ЛР
Обратна връзка:

Re: Нападение на кълвач

Мнение от buci59 »

Миналата година пуснах в употреба няколко нови кошера а изтеглих от употреба старите за ремонт.Кълвачите повредиха част от тях,така,че не съм съгласен в твърдението,че налитат само на заболяло дърво или стари кошери.И освен,че повреждат кошерите ни си и похапват от пчеличките ни.Така,че "хуманният " начин е този.
DSC01899.JPG
1.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
данко пейчев
Мнения: 190
Регистриран на: Сря Сеп 03, 2008 6:36 pm
Местоположение: Добрич-90 бр.ЛР и дб

Нападение на кълвачи

Мнение от данко пейчев »

Днес ходих на пчелина и установих два пробити кошера от кълвачи.Как трябва да се борим срещу тях.Незнам дали е под защита но и кошерите струват пари.
да правим каквото трябва,да става каквото ще.
Аватар
mmm.1979
Мнения: 301
Регистриран на: Пон Яну 19, 2009 9:44 pm
Местоположение: ПОПОВО
Обратна връзка:

Re: Нападение на кълвачи

Мнение от mmm.1979 »

данко пейчев написа:Днес ходих на пчелина и установих два пробити кошера от кълвачи.Как трябва да се борим срещу тях.Незнам дали е под защита но и кошерите струват пари.
И аз в сряда ходих до пчелина и ми направи впечетление че по снега покрай кошерите имаше много следи от птица и по прелките бяха оцвъкали /акали :lol: / но нямах време да огледам кошерите дали нямат дупки от кълвачи .Незнам каква друга птица може да е била по това време освен кълвача.Утре отново ще ходя и ще наблюдавам .Спасението от кълвача е пушката :lol:
Не подценявай този, който прави крачка назад, защото може и да се засилва... http://mmm1979.mylivepage.ru/
Emil
Мнения: 5
Регистриран на: Чет Фев 26, 2009 10:06 pm
Местоположение: Горно Абланово обл. Русе

Re: Нападение на кълвачи

Мнение от Emil »

Миналата година имах проблем с кълвачи, закачих парцали на някои кошери да ги плашат.На няколко места вързах рибарска корда с кукички на които закачих умрели пчели. Така се махнаха за няколко дни.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: Нападение на кълвачи

Мнение от drone »

Защитата от кълвачите може да бъде само пасивна. Тоест завиване на страните на целия кошер с материя, в един брой на сп. Пчелин имаше статия точно по въпроса от един сърбин май беше. Друг по-лесен вариант е отвличащата маневра с окачване на голямо парче прясно одрана свинска кожа на разстояние над 100 м. от кошерите на някое дърво ,където кълвачите отиват с охота да я кълват и остават на мира кошерите. На пушка хич не разчитайте, щото кълвача е непостоянен при набезите и ще чакате много време докато дойде и я сте там , я не. Е ,ако все пак става дума за някакъв особен наглец, какъвто беше случая в един друг форум / там дълбаеше дупки в термоизолацията на нова кооперация , криеше се вътре в тях и си беше голям проблем/ , естествено ще го гръмнете. Препоръчвам като най- евтин варианта с кожата.
И аз му разбирам
Мнения: 60
Регистриран на: Нед Яну 10, 2010 6:35 pm

Re: Нападение на кълвачи

Мнение от И аз му разбирам »

Друг вариант стара и непотребна лента от видеокасета се завързва над кошерите така тя блести и издава свистене при вятър може да и се сложи на нея дискове или алуминиева плака парчета да блестят
p4elar
Мнения: 188
Регистриран на: Вто Авг 29, 2006 2:11 pm
Местоположение: Генерал Тошево Добричко

Re: Нападение на кълвачи

Мнение от p4elar »

И на мен тази гадинка кълвача тази година е решила да ми създава проблеми.Един кошер вече почти го е изял от задната страна :lol: Аз запълвам дупките с С200 и дървени стърготини, той почва после до шпаклованото на ново да пробива.Не ми се гърми ама май няма да има оттърване иначе.Но това за дисковете не го знаех, може да опитам и хуманно отношение :lol:
valyo
Мнения: 722
Регистриран на: Пон Юли 20, 2009 1:21 pm
Местоположение: София.
Обратна връзка:

Re: Нападение на кълвачи

Мнение от valyo »

p4elar написа:И на мен тази гадинка кълвача тази година е решила да ми създава проблеми.Един кошер вече почти го е изял от задната страна :lol: Аз запълвам дупките с С200 и дървени стърготини, той почва после до шпаклованото на ново да пробива.Не ми се гърми ама май няма да има оттърване иначе.Но това за дисковете не го знаех, може да опитам и хуманно отношение :lol:
Радоев пише, че свинска кожа провесена на разтояние от пчелина, привлича кълвачите и те оставят на мира кошерите. Ама от къде свинска кожа да пробвам. Ние прасетата ги ядем с кожите ...:)
Дилян
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Авг 10, 2009 2:45 pm
Местоположение: Враца

Re: Нападение на кълвачи

Мнение от Дилян »

Здравейте,
и мен тази зима ме натиснаха кълвачите, пробиха над 15 съндъка(нови на една зима) на едно и също място. Кълвачите са доста голями от познатите ми, зелени с червено по главата. След като увих плодниците с алуминиево кухненско фолио, което отразява светлината и при най-малкия полъх на вятъра шумоли, набезите спряха. Но забелязах че продължават да идват и да правят плитки дупки в почвата. Ето и малко снимки.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
genata_fi
Мнения: 861
Регистриран на: Вто Май 20, 2008 10:20 am
Местоположение: София, Годеч - 7 ЛР, Евгени Филимонов
Обратна връзка:

Re: Нападение на кълвачи

Мнение от genata_fi »

Хитреци, търсят най-тънката част, затова никакви вдлъбнатини по кошера да не се правят. И при мен е същото положението на 2 кошера са се пробвали точно на вдлъбнатините - ръкохватките. Проблема е, че безпокоят и дразнят пчелите точно когато са на кълбо.
iconikolov
Мнения: 22
Регистриран на: Чет Мар 10, 2011 7:10 pm
Местоположение: Нови пазар

Re: Нападение на кълвачи

Мнение от iconikolov »

Здравейте, и при мен се беше случило преди няколко години кълвачи ми бяха пробили кошерите точно на горната прелка. Такива хубави дупке бяха направили. Добре, че ги видях на време и мишоците не можаха да направят бели.
Реших проблема по следния начин - заковах ламаринки(тънки алуминиеви, лъскави) на всички кошери около горните прелки, като оставих разтояние колкото да минават пчелите когато са отворени.
От тогава не съм имал проблеми с кълвачите.
vania
Мнения: 11
Регистриран на: Вто Авг 04, 2009 9:33 pm

Re: Нападение на кълвачи

Мнение от vania »

колеги много лесно ще се спасите от кълвачите като на клони около кошерите завържете дискети вятъра ги върти те бляскат и кълвачите бягат по този начин спасих моите кошери
данко пейчев
Мнения: 190
Регистриран на: Сря Сеп 03, 2008 6:36 pm
Местоположение: Добрич-90 бр.ЛР и дб

Re: Нападение на кълвачи

Мнение от данко пейчев »

Отново набези на кълвачи, вече десетина имам надупкани, дори и полистиролните дупчат.Някой нови методи против тях.
да правим каквото трябва,да става каквото ще.
Публикувай отговор

Обратно към “Болести и неприятели / Diseases and foes”