Некомпетентни експерти,или лоши програми?

Модератор: Margarita Dikova

Публикувай отговор
plam400
Мнения: 155
Регистриран на: Пон Апр 06, 2009 5:47 pm
Местоположение: Добрич

Некомпетентни експерти,или лоши програми?

Мнение от plam400 »

Нарушения при провеждането на процедурите, ниска усвояемост на средствата, неправомерно раздване на премии и немарливо отношение към работата във фонд "Земеделие" (ДФЗ) е констатирал одит на Сметната палата за периода 1 януари 2008 - 30 юни 2009 г.През това време са усвоени под 9% от средствата по програмата за развитие на селските райони, съобщи на пресконференция ръководителката на фонда Калина Илиева.Проверката установила, че на чиновниците са били необходими по 237 дни, за да обработят един проект.Най-фрапантна била ситуацията в отдел "Рибарство и аквакултури", където един експерт е проверявал по половин проект годишно.
При все това е получавал по 20 хил. лв. премии за работа по еврофондовете. Сроковете за обработка на документите са спазени само в 25% от проверените досиета.От октомври насам са уволнени 18 служители на ведомството, защото извършвали частна консултантска дейност, одобрявали проекти на свои роднини, без да декларират конфликт на интереси, или пък изплащали проекти с доказани нередности.
От Сметната палата (Bulnao.Government.bg) регистрирали злоупотреби при провеждането на процедурите по Закона за обществените поръчки. В проверения период те са правени без конкретни изисквания към икономическото и финансовото състояние на участниците.
Резултатите от одита показват и пълна липса на контрол по харчовете за издръжката на ДФЗ.
Само през декември 2008 г. например са били изплатени над 2 млн. лв. допълнителни възнаграждения - без заповед на изпълнителния директор и без да се спазват вътрешните правила, информира Илиева.За година и половина предишното ръководство е похарчило 300 хил. лв. за хотелски услуги. Данните за тези нарушения са предадени на прокуратурата.
Публикувай отговор

Обратно към “Пчеларството в Европейския съюз / The beekeeping in the European Union (EU)”