Пчели пият сока на черничевите плодове!!!
Пчели пият сока на черничевите плодове!!!
В двора на къщата ни на село имаме две вековни черници/от тези с едрите бели плодове/....През последните две седмици и двете дървета гъмжат от пчели които пият сока на узрелите черничеви плодове.....Известно ли ви е дали преработен в мед този сок би създал проблем при зимуването....и дали ще развали качеството на останалия стоков мед в магазините.....Много ми е интересно ако някой има наблюдения да ги сподели!!!
Re: Пчели пият сока на черничевите плодове!!!
Ще се получи разновидност на мановия мед. Не знам как ще се отрази на качеството на останалия мед, но едва ли ще е добре да зимуват на такъв мед.
Соларис,не отговори на конкретния ми въпрос.....Дали ще е опасно да ги зазимя на такъв мед?!
-
Аз съм имал случай , пчелите ми бяха до черничеви дървета и събираха сок , дори от опадалите плодове. Според дебелите книги трябваше да ги хване диария и да загинат - зимата беше здрава. Истината е , че нямаше проблем...Разбира се , те не зимуваха на мед САМО от плодове.
-
- Обратна връзка:
От две, пет, десет черници пчелите няма да съберат толкова стоков мед ,че да имаш притеснения.Те ще го исконсумират за няколко дни и за зимата въобще няма да остане!Все пак сме 23 юли! Нека събират не им се карай!!
Това което ще съберат от няколко дървета ще бъде изконсумирано за няколко дена.medar1967 написа:В двора на къщата ни на село имаме две вековни черници/от тези с едрите бели плодове/....През последните две седмици и двете дървета гъмжат от пчели които пият сока на узрелите черничеви плодове.....Известно ли ви е дали преработен в мед този сок би създал проблем при зимуването....и дали ще развали качеството на останалия стоков мед в магазините.....Много ми е интересно ако някой има наблюдения да ги сподели!!!
Няма проблеми. Нека събират като има Радвай се