Подхранване на пчели с восък

Information, articles and everything for beebread.
Публикувай отговор
pamir
Мнения: 38
Регистриран на: Пон Юли 12, 2010 10:12 am

Подхранване на пчели с восък

Мнение от pamir »

Здравейте, смятам да сложа плодникови рамки с восъчни основи за градеж. От друга страна, имам доста парчета от стари разрушени пити, в които има малко мед и перга.

Възможно ли е пчелите да преработят този восък, или да го използват за градене, ако го сложа в хранилката заедно с меда? Дали това ще ги подпомогне по-лесно да изградят питите?
valaz
Мнения: 526
Регистриран на: Пон Апр 09, 2007 9:48 pm
Местоположение: София

Re: Подхранване на пчели с восък

Мнение от valaz »

Съгласно пчеларската наука, този восък не може да бъде използван от пчелите. Ако ти откриеш такъв метод, той ще е откритие в тази област.
pamir
Мнения: 38
Регистриран на: Пон Юли 12, 2010 10:12 am

Re: Подхранване на пчели с восък

Мнение от pamir »

valaz написа:Съгласно пчеларската наука, този восък не може да бъде използван от пчелите. Ако ти откриеш такъв метод, той ще е откритие в тази област.
В такъв случай няма никакъв смисъл от поставяне на восък в хранилките така ли? А ако изтискам само меда и пергата от старите пити и го сложа в хранилките ще ги стимулира ли да градят?
Аватар
Boro
Мнения: 583
Регистриран на: Вто Фев 24, 2009 8:10 pm
Местоположение: Ловеч / Вълчитрън

Re: Подхранване на пчели с восък

Мнение от Boro »

Аз така си преработвам разпечатките но не си цапам хранилките. Добре изцедени ги слагам в голям съд най-вече тава или легенче в празен магазин върху 2 бр. летвички над плодника. След няколко дни всичкият мед е обран а восъка е станал целият на дупки като швейцарско сирене. Стържа го със шпатула и е 100% чист восък. Това е и един вид подхранване,но чак за градеж на основи едва ли.
Изображение Изображение
Всички се раждат и всички умират, но малцина разбират защо живеят
Публикувай отговор

Обратно към “Восък / Beeswax”