Калдъръмче

Модератор: korradi

Публикувай отговор
Аватар
Boro
Мнения: 583
Регистриран на: Вто Фев 24, 2009 8:10 pm
Местоположение: Ловеч / Вълчитрън

Калдъръмче

Мнение от Boro »

Изображение

Калдъръмчето , познато още като тученица с лат.наименование Portulaca grandiflora
Произхожда от Централна Америка, където устоява срещу горещините и сушата, благодарение на месестите си стъбла и листа. Любопитното е, че изисква слънчево и защитено от дъжд място и че понася силна горещина. Калдъръмчето или тученицата е нискостеблено растение, което се покрива с облаци ярки цветове: жълти, оранжеви, червени, цикламени и розови. Цъфти непрекъснато от май до октомври. Вирее на всякаква почва, но още по-добре на песъчливи места и между камъни и скали, което се подразбира и от името му.

Всеки пчелар се стреми да има повече пило в кошерите през август и септември. А щом има пило, е нужен и много прашец. Прашец трябва да складират пчелите и за зимен запас. А на полето всичко е изгоряло - и билки, и посеви.

Много е изписано за прашецодайните растения и като че ли вниманието е насочено повече към пролетното развитие на пчелните семейства. Мисля си, че това лято ни напомни, че трябва да мислим и за растения, които цъфтят през август и септември. Който има около пчелина си японска акация, знае какъв дар са нейните цветове за пчелите през август.

Всеки от нас може да включи скромното калдъръмче в проекта си за засяване в пчелина. И тъкмо сега е времето да се снабди със семенца и да го разпръсне. Безспорно предимство на камдъръмчето е, че неговите семенца презимуват и че то се самозасява на голямо разстояние, тъй като семенцата лесно се пренасят от вятъра. Важното е веднъж да хвърлите семена в пчелина, после без да полагате някакви грижи, ще гледате как плантацията се разраства и разраства. Ако не го засеете сега, това трябва да направите през март, тъй като от пролетното засяване до цъфтежа минават около 3 месеца.

Само от едно семенце избуява туфа с диаметър над 30 см, а цветовете в нея всеки ден са повече от 50. И така е всеки ден от май до октомври. От цветовете с големина до 8 см просветват като златни топчета тичинките. Цветовете на калдъръмчето се отварят само когато грее слънце. Но природата е велика с грижата си за оцеляване. През юли и август, когато температурите почти през всичките дни надхвърляха 30 градуса, калдъръмчето показа, че може да се защити от жаравата. Към обяд затваряше цветовете си, за да не проникват огнените лъчи в сърцето им. А на другата сутрин пак се разтваряха и приемаха неуморните пчелици.

Не е нужно нито да прекопавате, нито да торите, нито да поливате. Просто съберете семенца сега или си ги купете от пазара и ги разпръснете. С това приключват всичките ви грижи. От този момент калдъръмчето само поема грижата да се размножава и да оцелява. Направете този избор, за да се любувате на красивите му кадифени цветчета и на припряното жужене на пчелите върху тях.


Инфо:Засейте калдъръмчета
(МАРГАРИТА ДИКОВА България, София, e-mail: bgbee_apiary@abv.bg)
----------------------------------------
Описание: Представител на сем.Portulacaceae. Калдъръмчето е пренесено от Централна Америка, където устоява срещу горещините и сушата благодарение на месестите си стъбла и листа. Пак по същата причина то расте у нас из каменливите настилки, откъдето идва и наименованието му.

Грижи: Неговите корени не са много дълбоки, поради което може да се отглежда и в по-плитки съдове. То има и още една особеност — семената му се самозасяват, презимуват в почвата и през пролетта покълнват.

Препоръчително е да ги засеете в песъклива почва. Поливайте обилно и периодично наторявайте.
Място: Изисква топлина и отваря цветовете си само при слънце. Тези му свойства го правят още по-ценно за тераси с южно и западно изложение, където слънцето грее най-силно.
Изображение Изображение
Всички се раждат и всички умират, но малцина разбират защо живеят
Публикувай отговор

Обратно към “Медоносна растителност / Honey vegetation”