Продажба директно на пазара
Продажба директно на пазара
Здравейте ,имам няколко въпроса който не ми станаха напълно ясни.
Имам триисетина кошера и искам да си продавам продукцията си директно на пазара и по интернет магазин.Понеже всички виждате търговците на едро каква цена дават.Та въпросът ми е какви сертификати трябва да се извадят и от къде,трябва ли да съм регестритан като земеделски производител.
Имам триисетина кошера и искам да си продавам продукцията си директно на пазара и по интернет магазин.Понеже всички виждате търговците на едро каква цена дават.Та въпросът ми е какви сертификати трябва да се извадят и от къде,трябва ли да съм регестритан като земеделски производител.
Re: Продажба директно на пазара
Да прав си че са малко кошерите,но тази година толкова от догодина мисля да ги овеличавам доста повече,понеже все още съм донякъде и начинаещ.Благодаря ти за отговора май няма да стане това което мислех
-
- Обратна връзка:
Лошо няма опитай все пак, трябва да си земеделски производител и анализ на меда също ти трябва. За пазара имам предвид , за интернет магазин незнам как стоят нещата, но предполагам е същото. Успех!vladi_90 написа:Здравейте ,имам няколко въпроса който не ми станаха напълно ясни.
-
- Обратна връзка:
Той пита, ние му отговаряме, той преценява! Това е, ако не му изнася обръща друга страница!Цеко Сифоня написа:Хм .ами той ако даде толкова пари колега Деспотов какво ще му остане ?Може човека да разчита да се прехранва от пчеларство?
-
@Влади, погледни тук http://pchelar.com/files/Naredba.pdf
Аз го разбирам като може да продаваш и без да си земеделски производител.
Евала за инициативата, пазарът е голям и има място за всички. Успех !
Цеко ти пчелар ли си или прекупвач на мед който чете пчеларските форуми?/sori!/Цеко Сифоня написа:Колега да не ме разбереш погрешно ама с 30 кошера нищо няма да направиш камо ли да пробиеш пазар,то тука има колеги с по 300 де си реализират продукцията без тия главоболия де искаш да си ги създадеш сам-то и ние искаме всичко да ни е по ноти но скоро нема да стане.Няма никаква полза от това де си ги замислил-това е само мое мнение не на околните -ясно е че не дават много пари прекупвачите но е по-добре от нищо-пък ти си търси цена за труда.. а иначе какво ти пречи да си продаваш меда без да се харчиш излишно по институции на магазинчета с минимална отстъпка за магазинера-аз също го правя.То затова е и тоя форум -като имаш продукция ако е в повече ,напиши си обявата все ще се намери кой да го изкупи-тая година меда е малко и искай добра цена!, а и все някой от колегите ще ти даде координати.Говоря от личен опит.За дирекно-забрави!vladi_90 написа:Здравейте ,иам няколко въпроса които не ми станаха напълно ясни.
-
- Обратна връзка:
infiern0rojo написа:@Влади, погледни тук http://pchelar.com/files/Naredba.pdf
Искам да попитам къде се прави този химичен анализ на меда и колко струва?
-
- Обратна връзка:
Сега да си дойдем на думата. Съгласно новия закон за стоковите борси и тържищата за да продаваш директно на градските пазари и зеленчуковите тържища ще трябва не само да си земеделски производител, но и ЕТ да имаш и касов апарат свързан с НАП. И всичко това за да можеш да си продаваш само до 40% от продукцията.
Лаборатории за анализ към БАБХ има във всеки областен град, но не правят всички изследвания, софийската прави всичко. Има и акредитирани частни лаборатории, но при тях е още по-скъпо.
Лаборатории за анализ към БАБХ има във всеки областен град, но не правят всички изследвания, софийската прави всичко. Има и акредитирани частни лаборатории, но при тях е още по-скъпо.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Продажбата на малки количества пчелен мед(което касае нас), съгласно наредба 26, не изисква регистрация като ЗП, ЕТ, ООД и др.Тази наредба, макар и несъвършена, дава възможност на малките производители на животински продукти, както регистрирани като ЗП, така и НЕРЕГИСТРИРАНИ, да си продават част от продукцията.Никъде в Наредбата няма изискване за регистрация като ЗП.Има изискване за вписване в регистъра на Агенцията по храните и само толкова.За да те впишат има определени изисквания, посочени в наредбата.Разбира се, пчелина трябва да е регистриран по наредба 27.Няма никакви изисквания за касов апарат, свързан или не с НАП.Направих си труда да погледна този списък и там освен регистрирани ЗП има нерегистрирани като ЗП- име, адрес и номер на пчелина.
Преди няколко месеца ходих в Агенцията в града за да разбера какво точно искат и изобщо няма изискване за регистрация като ЗП.
Тази наредба не се отнася за юридически лица, ЕТ например.Ако си ЕТ, можеш да си продаваш цялото количество мед, че и да прекупуваш дори.Като ЕТ разбира се си длъжен да имаш касов апарат.
Така стоят нещата!
Преди няколко месеца ходих в Агенцията в града за да разбера какво точно искат и изобщо няма изискване за регистрация като ЗП.
Тази наредба не се отнася за юридически лица, ЕТ например.Ако си ЕТ, можеш да си продаваш цялото количество мед, че и да прекупуваш дори.Като ЕТ разбира се си длъжен да имаш касов апарат.
Така стоят нещата!
-
- Обратна връзка:
Да бе, да. Един от документите, които изискват за регистрация по наредбата е този за ЗП. Условията са същите и при ЕТ. Единствения начин да можеш да продаваш цялото си количество мед е да мине през преработвателно предприятие. Касовия апарат няма нищо общо с наредбата.
-
За непреработена земеделска продукция НЕ СЕ ИЗИСКВА касов апарат,
а това дали си РЕГИСТРИРАН ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ касае как ще
си попълниш данъчната декларация и нищо друго! Ти си избираш как да
се облагаш с данък, при участие в програми обаче е задължително да
си регистриран ЗП. Колеги, прави ми впечетление изключителната поня-
кога некомпетентност...Всеки си говори каквото си иска...така чул, ама
така му били казали,това било изискване... и т.н. Тук имат вина разби-
расе и така наречените -"компетентни органи"....Колкото служби -толко-
ва мнения. Не смесвайте -стокови тържища и борси, с малък зеленчуков
общински пазар където си купувате връзка лук или бурканче мед!
а това дали си РЕГИСТРИРАН ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ касае как ще
си попълниш данъчната декларация и нищо друго! Ти си избираш как да
се облагаш с данък, при участие в програми обаче е задължително да
си регистриран ЗП. Колеги, прави ми впечетление изключителната поня-
кога некомпетентност...Всеки си говори каквото си иска...така чул, ама
така му били казали,това било изискване... и т.н. Тук имат вина разби-
расе и така наречените -"компетентни органи"....Колкото служби -толко-
ва мнения. Не смесвайте -стокови тържища и борси, с малък зеленчуков
общински пазар където си купувате връзка лук или бурканче мед!
Нашите тук са общински пазари.
Към настоящия момент ДКСБТ е издала 3 лицензии за извършване на дейност като стокова борса, удостоверения за регистрирацията на 225 брокера на стокова борса, на 64 стокови тържища и на 10 пазара на производителите.
http://www.dksbt.bg/?a=firstpage
Брокерите са много добре подготвени професионалисти, познаващи не само борсовите правила и механизми на тържищната търговия, но и пазарната конюнктура за търгуваните стоки. Критерий за тяхната работа е бързото осигуряване на качествени услуги и максимални изгоди за своите клиенти, тъй като от това зависи и собственото им заплащане.
http://sce-bg.com/
Към настоящия момент ДКСБТ е издала 3 лицензии за извършване на дейност като стокова борса, удостоверения за регистрирацията на 225 брокера на стокова борса, на 64 стокови тържища и на 10 пазара на производителите.
http://www.dksbt.bg/?a=firstpage
Брокерите са много добре подготвени професионалисти, познаващи не само борсовите правила и механизми на тържищната търговия, но и пазарната конюнктура за търгуваните стоки. Критерий за тяхната работа е бързото осигуряване на качествени услуги и максимални изгоди за своите клиенти, тъй като от това зависи и собственото им заплащане.
http://sce-bg.com/
Пак казвам, ходих в агенцията по храните-изискванията са пчелина да е регистриран, да има съответно заверена ветеринарна книжка, да имаш книга в която описваш добива по партиди, количеството продаден мед на крайни клиенти(разрешен според наредбата), предадения на едро и използвания за подхранване.Също трябва да се обяви помещение в което меда се разфасова, което да отговаря на санитарните изисквания.
Ще го напиша и още веднъж- гледах регистъра, има ЗП, има ЕТ, но има и физически лица.
Ако си ЕТ или ООД никой не може да те задължи да си продаваш меда на прекупвачи, в този случай филма е друг - можеш да купуваш мед от колеги, да го разфасоваш и да го продаваш, дори на вериги магазини, което не може да правиш като регистриран по наредба 26.
Ще го напиша и още веднъж- гледах регистъра, има ЗП, има ЕТ, но има и физически лица.
Ако си ЕТ или ООД никой не може да те задължи да си продаваш меда на прекупвачи, в този случай филма е друг - можеш да купуваш мед от колеги, да го разфасоваш и да го продаваш, дори на вериги магазини, което не може да правиш като регистриран по наредба 26.
-
- Обратна връзка:
Имаш грешка. Земеделския производител е физическо лице. ЕТ, ООД, и т.н. са юридически лица. Наредбата се отнася за всички независимо дали са физически или юридически лица. А за да можеш да прекупуваш и препродавш мед да трябва да си юридическо лице, но освен това трябва да имаш и документ, къде е преработен меда. Или направо казано трябва да е преработен съгласно изискванията на наредба 9 - в преработвателно предприятие. Много са объркани нещата и това е основно, заради това, че институциите, които отговарят за това са меко казано некомпетентни и всеки си тълкува наредбите така както му е угодно. Проблема е, че заради некомпетентността на държавен служител може да го отнесе и този който няма вина, щото друг държавен служител ще ти го натресе.
Наредба 9 гласи, че някой през 9 дерета ще ни прекарат,
за да ни докажат че нямаме право да си продаваме меда
Няма такова нещо
До сега и не съм чул длъжностно лице да го каже,
или да каже къде го пише ?
Че тогава да пишем до Страсбург да уволнят чиновника.
за да ни докажат че нямаме право да си продаваме меда
Няма такова нещо
До сега и не съм чул длъжностно лице да го каже,
или да каже къде го пише ?
Че тогава да пишем до Страсбург да уволнят чиновника.