Какво е необходимо за да си продавам меда?
-
- Обратна връзка:
Какво е необходимо за да си продавам меда?
Здравейте, ако някой знае, моля да помогне.
Какво е необходимо за да си продавам меда на пазара или в магазин?
Не съм земеделски производител, нямам фирма.
Имам ли право да си продавам продукцията и какви документи трябва да представя?
Какво е необходимо за да си продавам меда на пазара или в магазин?
Не съм земеделски производител, нямам фирма.
Имам ли право да си продавам продукцията и какви документи трябва да представя?
Re: Какво е необходимо за да си продавам меда?
За пазара нищо не ви трябва.
За магазина сертификат за качество.
Виж тук :
viewtopic.php?f=18&t=2852
Виж тук :
Динко, този отговор ми звучи така: всичко може, само гледай да не те хванат.Dinko написа:За пазара нищо не ви трябва.
Виж тук :
Може, ама има ли право, пита колежката, предполагам дали има законно право?
Абе, тая Наредба никой ли не я е..., бе, колеги?
- ba4o_ivan1976
- Обратна връзка:
Бравос мама!!!
Майка написа:
Абе, тая Наредба никой ли не я е..., бе, колеги?
http://ba4o.mylivepage.com/ Изборът, а не случайността определя съдбата на човек.
Майка този отговор ми звучи така:
Ако си честен производител на мед - тормоз и данъци.
Ако си престъпник или крадец - няма данъци.
С доходи до 300 лева на месец трябва да са освободени от данъци.
Да облагат милионерите .
Ако си честен производител на мед - тормоз и данъци.
Ако си престъпник или крадец - няма данъци.
С доходи до 300 лева на месец трябва да са освободени от данъци.
Да облагат милионерите .
Здравейте,
до миналата година никой не е минавал да проверява. Аз от тази година имам излишни количества и покрай зеленчуциткоито продаваме реших да пробвам с някой бъркан мед. От юли обаче почнаха всяка седмица да минават от ДВСК. Първия път ме питаха на кого е този мед. Обясних им че е мой. И те почнаха да ми искат документит (земеделска карта, анализ на меда, регистрация на пчелина и етикети) Обясних им че от миналата година се занимавам предимно за себеси и тази година имах малко повечко.
Тея ми викат пребирай го тогава и да не сме те видяли повече преди да си извадиш документите.
От тогава през делничните дни го вадя след 5 часа и през почивните дни.
За 20-30кг мед не мисля че си заслужава да си вадя документи. Аз до сега за 2 месеца съм продал 10кг мед.
Имам един колека който на това разчита предимно и си извади документите. Продава меда с 1лв по-евтино от мене и не виждам за какво не го дава на едро.
На 7лв/кг букет го дава. Пълни го в малки бурканчета, купува ги, купува и нови капачки. А сега имало някакъв който изкупувал на 5,20лв/кг букета.
до миналата година никой не е минавал да проверява. Аз от тази година имам излишни количества и покрай зеленчуциткоито продаваме реших да пробвам с някой бъркан мед. От юли обаче почнаха всяка седмица да минават от ДВСК. Първия път ме питаха на кого е този мед. Обясних им че е мой. И те почнаха да ми искат документит (земеделска карта, анализ на меда, регистрация на пчелина и етикети) Обясних им че от миналата година се занимавам предимно за себеси и тази година имах малко повечко.
Тея ми викат пребирай го тогава и да не сме те видяли повече преди да си извадиш документите.
От тогава през делничните дни го вадя след 5 часа и през почивните дни.
За 20-30кг мед не мисля че си заслужава да си вадя документи. Аз до сега за 2 месеца съм продал 10кг мед.
Имам един колека който на това разчита предимно и си извади документите. Продава меда с 1лв по-евтино от мене и не виждам за какво не го дава на едро.
На 7лв/кг букет го дава. Пълни го в малки бурканчета, купува ги, купува и нови капачки. А сега имало някакъв който изкупувал на 5,20лв/кг букета.
Надявам се, колежката се е ориентирала в отговорите ни за това, че медът е апокрифна стока, а пчеларите - хора извън закона, уязвими и потенциални платци на глоби.
- teraforming
- Обратна връзка:
За да се продаде меда най-важно е да има кой да го купи и с какво да го купи. Останалото е по добре да не се интересуваме, защото на практика се оказва, че който има пари си има и сартификати. Всеки "мед" в хипермаркетите на етикета има ферман с щампи , а няма вътре мед. А някои дето се блъскат на слънцето при 40-50 градуса нямат никакви сертификати , но имат мед.
Като си сложим розовите очила, действителността става по-розова, а и с някоя и друга философска мисъл и като, че ли по-лесно се живее.
Така сме преживели сума ти робства, приспособявайки се, гърчейки се.
А аз какво като имам мед, и какво като съм се изгърбила да го произведа. Няма да го сваря на ракия, защото не пия, нито ще го направя на медовина по същата причина. Няма и да го продам.
Ще взема да се къпя с мед като Клеопатра - гърбава , но пък с гладка кожа
Така сме преживели сума ти робства, приспособявайки се, гърчейки се.
И какво като в меда от супермаркетите няма мед. Хората свикват с този боклук и си го търсят.teraforming написа:За да се продаде меда най-важно е да има кой да го купи и с какво да го купи. Останалото е по добре да не се интересуваме, защото на практика се оказва, че който има пари си има и сартификати. Всеки "мед" в хипермаркетите на етикета има ферман с щампи , а няма вътре мед. А някои дето се блъскат на слънцето при 40-50 градуса нямат никакви сертификати , но имат мед.
А аз какво като имам мед, и какво като съм се изгърбила да го произведа. Няма да го сваря на ракия, защото не пия, нито ще го направя на медовина по същата причина. Няма и да го продам.
Ще взема да се къпя с мед като Клеопатра - гърбава , но пък с гладка кожа
-
- Обратна връзка:
Искам да ви благодаря на всички за отговорите.
Доколкото разбирам трябва да има
- регистрация на пчелина
- проба на меда
- етикет
- някаква декларация по образец, която се попълва от пчеларя
Има ли нещо друго?
Трябва ли да имам касов апарат и да издавам касови бележки?
Какъв е този дневник?
Лицата, извършващи директни доставки на пчелен мед, водят дневник, който съдържа:
1. добитото количество пчелен мед по партиди;
2. реализираното за директна доставка количество мед по партиди и място на доставката;
3. предаденото количество пчелен мед по партиди на преработвателно предприятие чрез приемно-предавателния протокол;
4. количество пчелен мед, използвано за подхранване на пчелните семейства.
Ако съм земеделски производител имам ли право да продавам всичкия си мед на дребно, а не само 40% както е според Наредбата за директни продажби на земеделска продукция?
Доколкото разбирам трябва да има
- регистрация на пчелина
- проба на меда
- етикет
- някаква декларация по образец, която се попълва от пчеларя
Има ли нещо друго?
Трябва ли да имам касов апарат и да издавам касови бележки?
Какъв е този дневник?
Лицата, извършващи директни доставки на пчелен мед, водят дневник, който съдържа:
1. добитото количество пчелен мед по партиди;
2. реализираното за директна доставка количество мед по партиди и място на доставката;
3. предаденото количество пчелен мед по партиди на преработвателно предприятие чрез приемно-предавателния протокол;
4. количество пчелен мед, използвано за подхранване на пчелните семейства.
Ако съм земеделски производител имам ли право да продавам всичкия си мед на дребно, а не само 40% както е според Наредбата за директни продажби на земеделска продукция?
-
- Обратна връзка:
Предполагам, че може да поискат документи, къде са останалите 60%, продадени на едро.Зарко написа:Максимум 40% от добива можеш да продаваш на дребно. Друг е въпроса кой и как ще разбере колко си произвел.
Не разбирам каква е логиката, ако имам право да продам 40% от меда, защо да не мога да продам всичките 100%. Качеството е еднакво. Като какъв трябва да се регистрирам за да имам право да продам всичкия си мед на дребно?
Така като гледам, излиза, че дори да се опиташ да си законен, няма много смисъл.
- toko652003
- Обратна връзка:
На въпроса бих отговорил само с една дума.
Качество.Останалото са подробности.
Качество.Останалото са подробности.
toko6520035927(Skype)
-
- Обратна връзка:
Съгласно наредба 26 трябва да имаш регистрация по тази наредба. Идват правят ти проверка на помещенията в които вадиш меда и започва терора - трябва да имаш преработвателен цех за да можеш да продаваш тези 40% според някои тълкователи от Агенциите по храните. Самата наредба е така написана, че могат да те клатят както си поискат и ако решат могат луда калинка да те направят.Добре, че самите те не са в час и за сега минаваме само с етикет и анализ.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/
Цеко Сифоня написа:Та по темата...Днес на пазара в Раковски плъзнаха акарите мамицата им .Застават двама на сергията оглеждат бурканите,обръщат ги...-кво бе рекох ще купувате ли или само ще гледате?-Трябва да имаш сертификат викат не може така да продаваш-теглих им една българска и си седнах в колата че е студеничко навън.И после колегите ми казват какво си говорили-"абе на тоя що не му взема един буркан мед!!Добре че не го чух!Па после още двама ,само че по-учтиви ,господине трябва да имате еди кви си документи...иначе ще викаме полиция...и ще налагаме санкции-Ба си да се чувствам престъпник за това което съм изкарал с честен труд и да деля нещо от нищото което съм произвел с лапачи, да им плащам пари даром ,щото такъв бил закона видиш ли и си длъжен да работиш колко си щеш ама и търтеите трябва да лапат на корем.Бита карта е пчеларството и въпрос на време е докога ще се занимаваме с това.