Основната причина за смъртността при пчелите е отравянето с пестициди, съобщи днес на среща с държавни и обществени структури в Разград областният координатор на Съюза на българските пчелари Даниела Челебиева.
Изследване на причините за смъртността за миналата година в Шуменска област е показало, че при 64% от случаите става въпрос за такова отравяне, при 29% - за заболявания при пчелите. 5% умират от глад и едва 2% - поради грешки на пчеларите, каза още тя.
Затова един от основните въпроси, който бе обсъден, бе контролът при пръскането с пестициди по време на цъфтеж. От Областната дирекция по безопасност на храните в Разград заявиха, че миналата година са проконтролирали 250 уведомителни писма за пръскане с разрешени пестициди на 104 000 дка рапица и не е имало нито една жалба от пчелари.
От Сдружението на зърнопроизводителите също обещаха съдействие при уведомяването на пчеларите за пръскания. В момента в Разградско са регистрирани 92 пчелари, докато миналата година са били 130.
Радио Шумен
Основната причина за смъртността при пчелите е отравянето с
-
Re: Основната причина за смъртността при пчелите е отравянет
Колеги споделете с какви препарати пръскате тревата около кошерите? Кога се пръскат и не застрашава ли пчелите?Миналата година имаше много кърлежи как се справяте с тези гадини? За да се вземат мерки по от рано.
Имам няколко въпроса към запознатите с нормативната база:
1. Чии са отговорностите по оповестяване на пчеларите за предстоящи пръскания?
2. Какъв е механизма за известяване и как точно работи той? Какви са сроковете?
3. Какви са санкциите за нарушителите по веригата?
http://www.tscommunication.com - GSM устройства за охрана и управление на отдалечени обекти.
http://www.tscommunication.com/index.ph ... cts&view=5 - Комплексна система за охрана на пчелини - BeeG 13
http://www.tscommunication.com/index.ph ... cts&view=5 - Комплексна система за охрана на пчелини - BeeG 13
-
като си регистриран земеделски производител,с регистриран пчелин общината изпраща писма уведомителни кога колегите зърнопроизводители ще третират има дати от...до...и с това писмо си връзват кюлотити а ти можеш да ги затвориш кошерите на 30 градуса през деня или да ги пуснеш на паша сам си преценяшtsc написа:Имам няколко въпроса към запознатите с нормативната база:
за санкции още не съм чувал
пчеларството е проста работа за умни хора
Не е задължително да си земеделски производител - щом пчелина ти е регистриран в общината, получаваш уведомително писмо.
п.п. отделен е въпроса, че няма никакъв смисъл от всичко това - пращат ти писмо със съдържание, че ще пръскат с еди кои си инсектициди, в еди кои си дни и часове, е и? какво от това? защо изобщо ми съобщават тази информация и аз не знам, но дали ще ми опръскат пчелите със или без моето знание, разлика няма.
п.п. отделен е въпроса, че няма никакъв смисъл от всичко това - пращат ти писмо със съдържание, че ще пръскат с еди кои си инсектициди, в еди кои си дни и часове, е и? какво от това? защо изобщо ми съобщават тази информация и аз не знам, но дали ще ми опръскат пчелите със или без моето знание, разлика няма.
"Най мързеливата система е най печеливша." - Димитър Павлов
В някои писма срока за пръскане е 1 седмица.
В писмото трябва да е написано с каква отрова
ще се пръска.
Искайте да са безвредни за пчелите.
Говорете с арендаторите и кмета.
ще се пръска.
Искайте да са безвредни за пчелите.
Говорете с арендаторите и кмета.