Май голяма глупост направих...
-
Май голяма глупост направих...
...днес единия кошер ми беше нападнат,учудващо защото е 12 рамков силен не е някой отводка.Стесних почти напълно входа,трева ли не му слагах,парцал с нафта ли и кво ли не му правих и няма и няма гадовете крадът Накрая се ядосах викам си майчицата ше ви разплача аз на вас,взех горелката и всичко що фърчи стана бастър копчи
пчеларството е проста работа за умни хора
Re: Май голяма глупост направих...
Не е глупост-вероятно и ти имаш от онези гадове със жълтите тергити Краси-правилно си постъпил.Сега дори и тенекии да изкарвам за облизване(а го правя)кражба няма.Даже може да подкарат и другите ти кошери.
Вчера един колега изрева,че много силен кошер му е ликвидиран от кражба.Аз си мисля,че е имал проблем с майката.Ако всичко е било нормално и е нямало пукнатина или прокапал сироп от подхранване си мисля,че това много трудно би станало особено при силен кошер и при стеснен вход.От страх да не причиня кражба аз моите още не съм ги зазимил,а и до скоро ги и подхранвах но само в късните часове.Времето беше много горещо,пък и тази суша им разказа игрите на пчелите.Искаше се още август подхранване с рядък сироп,за да не търсят вода и за леко подбуждане на снасянето ,ама не всеки има тази възможност.Сега гледам да няма кражба.Познавам още по летенето.Внасят ли повече от 20 пчели прашец и няма ли пчели да влизат с пуснати надолу крачка и да няма боричкане,то всичко е нормално.Крадците почти винаги са готови да избягат от кошера,но това е в началния стадий на грабежа.После като станат колкото бройката на вътрешните от кошера няма спиране и си влизат като у тях си.При един приятел,който ме извика да му спася кошера от кражба майката от зор беше напуснала кошера и с нейни пчели на топка стоеше под прелката на един камък.Та почти всеки е имал проблеми с кражбите/включително и аз/. Много е трудно да ги озаптиш и да прекратиш кражбата,особено ако вече се е разраснала.А иначе всеки от нас е давал акъли,даже и моя милост.
-
Не знам Веско ама ако е останало нещо от сандъка, то лошото време което почна днес ще го спаси.Вече и да се меся едва ли има значение.Veselin написа:Не е глупост-вероятно и ти имаш от онези гадове със жълтите тергити Краси-правилно си постъпил.Сега дори и тенекии да изкарвам за облизване(а го правя)кражба няма.Даже може да подкарат и другите ти кошери.
HINAP
не съм ги хранил до средата на септември,тогава нямаше кражби....ама тоя същия сандък ми изнасяше варовито пило,лекувах го спря пооправи се ама на....нямам идея какъв е проблема
пчеларството е проста работа за умни хора
-
Привет колеги! И аз съм имал такива проблеми, една година стана страшно-от пчелин 22бр ДБ-останаха на пролет 9бр. Забелязъл съм обаче че нашите приятелки пчелите имат безпогрешен инстикт и винаги нападат по слаби и болни
семейства, т. е има инстикт да оцеляват най-силните в природата...Спрях да се
ядосвам и напролет въстановявам, като дори ходя из гората и полето за рояци...
Особенно ценна е за мен находка в гората в някоя сух дънер-хралупа...това оце-
ляло семейство без ленти за акара е много устойчиво. Разбира се аз гледам пче-
лите за хоби и страничен доход, а не като основно занимание е това е лично само
мое мнение...
семейства, т. е има инстикт да оцеляват най-силните в природата...Спрях да се
ядосвам и напролет въстановявам, като дори ходя из гората и полето за рояци...
Особенно ценна е за мен находка в гората в някоя сух дънер-хралупа...това оце-
ляло семейство без ленти за акара е много устойчиво. Разбира се аз гледам пче-
лите за хоби и страничен доход, а не като основно занимание е това е лично само
мое мнение...
Забелязах,че през седмицата на гроздобера в района на пчелина е рисковано да се отварят кошерите.Пчелите са превъзбудени и само малка искра им трябва за да изгори някой по слаб кошер от кражба.