Съдът отмени ограниченията за отглеждане на пчели в Никола К

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Съдът отмени ограниченията за отглеждане на пчели в Никола К

Мнение от Dinko »

Съдът отмени ограниченията за отглеждане на пчели в Никола Козлево

Шуменският административен съд отмени текстове в наредбата на община Никола Козлево за отглеждане на домашни животни, птици и пчелни семейства.

Делото бе образувано по жалба на пчелари от община Никола Козлево, които оспориха промени в наредбата, гласувани от местния парламент, според които в населените места се разрешава отглеждането на максимум по 10 пчелни семейства.

В решението на съда от днес се посочва, че въпросната разпоредба от наредбата противоречи на Закона за пчеларството и въведеното с нея ограничение на броя на разполаганите пчелни семейства е незаконосъобразно.

В мотивите на съдебното решение са изложени аргументи за незаконосъобразност и на други текстове от наредбата, които разписват различен статут за физически и юридически лица, както и за юридически лица с управление на фирмата на територията на Общината и такива, които са с управление в друго населено място, но извършват дейност на територията на Никола Козлево.

ТОП НОВИНИ припомня, че делото срещу наредбата тръгна на 21 януари тази година. При старта на процеса кметът на Никола Козлево Турхан Каракаш обоснова промените в наредбата с постъпилите многобройни жалби на ужилени от пчели и подписка от потърпевши жители на населените места в общината.

Пчеларите обаче бяха категорични, че промените не са мотивирани и с ограничението 30 пчелари са заплашени от възможността да останат без работа.

Шуменският административен съд отмени част от оспорените точки от Наредбата за отглеждане на домашни животни на територията на община Никола Козлево. Дело за това бе образувано след подадени жалби от пчеларите Мария Илиева и Георги Тодоров.

Според днешното решение на магистратите, се отменят текстовете ограничаващи пчеларите да отглеждат до 10 броя пчелни семейства в населените места и вилните зони. Отменя се и задължението на пчеларите да се съобразяват с разпоредбите в Наредбата, касаещи определянето на разстояние на пчелините от съседни имоти.

Съдът е приел, че разпоредбата от Наредбата противоречи на Закона за пчеларството и въведеното с нея ограничение на броя на разполаганите пчелни семейства, се явява незаконосъобразно, доколкото с подзаконов нормативен акт не могат да се въвеждат ограничения върху стопанска дейност, непредвидени в закон.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Re: Съдът отмени ограниченията за отглеждане на пчели в Нико

Мнение от Dinko »

Даниела Челебиева

Пчелите не нападат безпричинно, те бранят площ с радуис 2 метра от жилището си или от източника на нектар или прашец, т.е. на храна. Ужилвания от пчели на магарета или коне има след пръскане с пестициди, най-вече на рапицата по време на цъфтеж, което пък е забранено. Ако се спазва Законът за пчеларството и НАРЕДБА № 15 ОТ 8 АПРИЛ 2004 Г. ЗА МЕРКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА ОТ ОТРАВЯНЕ И НАЧИНИТЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА РАСТИТЕЛНОЗАЩИТНИ, ДЕЗИНФЕКЦИОННИ И ДЕЗИНСЕКЦИОННИ ДЕЙНОСТИ, Издадена от Министерството на земеделието и горите, Обн. ДВ. бр.47 от 1 Юни 2004г., изм. ДВ. бр.82 от 19 Септември 2008г., няма да има ужилвания нито на хора, нито на животни. Не трябва да се "лекува" симптома, а причината за болестта. А решението на Общински съвет Никола Козлево е по сталински: "Няма пчели, няма проблем!" Но това не е изход, защото ако няма пчели, няма да има и живот. Изнасянето на пчелините не е гаранция срещу ужилванията, има ли цъфтящи растения в двора или в селото, ще има и пчели, пръскат ли се цъфтящи култури, в т.ч. и овошки, с отровни за пчелите препарати, ще има и ужилвания на хора или животни! Смъртоносната доза за кон е ужилване от 20 пчели едновременно , за магаре е 50 пчели, докато за човек е 500. Алергични към пчелната отрова са 0,5 до 2 % от населението. Пчелната отрова обаче е и лекарство, което лекува редица заболявания. Спомнете си приказката "Спящата красавица", едно пчелно семейство да има, ужилвания ще има. Мерките трябва да са за информиране на хората как да се предпазват или да реагират след ужилване или ухапване от насекоми или др. животни. Обучение на децата може да става в училище. Напр. японските деца са научени да реагират при земетресения, много индийски деца са обучени от раждането си да се предпазват от змии, даже да добиват змийска отрова, което е препитание на цели села, в България жертвите на кучета и автомобилни катастрофи са многобройни, но не съм чула Общински съвет да е взел решение да се изнесат всички кучета или всички автомобили от населените места.
Пчелите измират, пазете ги, ако искате да опазим природата и хората, в т.ч. и децата, такива са и европейските директиви и резолюции:

19.04.2012 Европейския омбудсман започва да разследва ЕК заради измирането на пчелите

Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос започва разследване по отношение действията на Европейската комисия ( ЕК ) по проблема с все по-масовото измиране на пчелите в Европа.

Диамандурос разследва дали Европейската комисия е взела подходящи мерки за борба с увеличаване на смъртността на пчелите, която е потенциално свързана с някои инсектициди. Разлседването започва след жалба от Австрийския съвет към омбудсмана, в която се твърди, че Комисията не е успяла да вземе под внимание новите научни доказателства, които са в полза на ограничаване на използването на някои инсектициди. Омбудсманът поиска от Комисията да представи становище най-късно до 30 юни 2012.

Към момента ЕК е разрешила използването на инсектициди, известни като neonicotinoids, за целите за растителна защита. Съответният регламент предвижда за преразглеждане на процеса относно разрешаването на веществата, в случай, че нови научни доказателства показва, че те вече не отговарят на критериите за одобрение, например, защото те представляват заплаха за здравето на животните.

Според наблюдения от пчеларите, както и на база нови научни доказателства, именно някои neonicotinoids са довели до увеличаване на смъртността на пчелите през последните години.

Проблемът за повишаване на смъртността при пчелите също е предмет на редица парламентарни въпроси на Европейската комисия през последните няколко години. През 2011 г. Комисията заяви, че е знаела за токсичността на neonicotinoids,. Тя твърди обаче, че тяхното използване трябва да бъде възможно, ако експозицията им е ограничена до не-вредни нива.

Според жалбоподателя, Комисията не е постъпила правилно с въпроса за смъртността на пчелите, които могат да бъдат свързани с използването на някои neonicotinoids. Според нея, Комисията следва да взема в предвид новите научни доказателства и да предприемат подходящи мерки, като преразглеждане на разрешенията за използване на съответните вещества, с цел да се разреши проблемът.
kristinobal
Мнения: 216
Регистриран на: Чет Фев 15, 2007 10:37 am

Re: Съдът отмени ограниченията за отглеждане на пчели в Нико

Мнение от kristinobal »

Това е много добре, браво на съда.



Да попитам, къде са пчеларските съюзи???, не трябва ли те да защитават пчеларите??, нетрябва ли те да водят тези дела???




Успех на всички пчелари.
robobobo
Мнения: 10
Регистриран на: Съб Фев 02, 2013 3:49 pm

Re: Съдът отмени ограниченията за отглеждане на пчели в Нико

Мнение от robobobo »

Осигуряване на мълниезащита от Варна в Dikom-Varna.com с помощта на специалисти и висококачествено оборудване, които предлагат най-доброто за всеки обект. Възможности за изграждане на най-добрите системи за защита от мълнии, според типа сгради, големината на площта и всички определящи фактори. Заземителни и токоотводни системи, както и мълниеприемници с изпреварващо действие в различни варианти.
трансфери от летище София

Цялостен или козметичен ремонт на офиси с гаранция.
Последно промяна от robobobo на Пет Дек 11, 2020 4:34 pm, променено общо 3 пъти.
tatu
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Сеп 21, 2009 2:35 pm

Re: Съдът отмени ограниченията за отглеждане на пчели в Нико

Мнение от tatu »

Пчеларските съюзи се появяват само когато трябва да се плаща членски внос
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”