Цветовете и семената му (приличат на бобчета) са силно отровни.
Симптоми: веднага след изяждането се появява усещане за парене в устата, гадене, повръщане, треперене до застрашаващ живота колапс на кръвообращението, придружен от задух и спиране на дишането.
Първа помощ: придвижване по най-бързия начин до близкото болнично заведение.
Освен по жълтите цветове, тя се познава и по височината - достига не повече от 7 метра.
Листата са сложни , чифтоперести, съставени от 8 до 12 обратнояйцевидни или елипсовидни листчета.Цветовете са жълти на цвят и са разположени от 2 до 5, рядко единично в пазвите на листата.Плодът е боб с цилиндрична форма и дължина от 3 до 6.5 сантиметра.
Жълта акация (Cytisus) е отровна.
Модератор: korradi
Re: Жълта акация (Cytisus) е отровна.
Пчелите ползват ли нещо от нея ?Щото при мен я нямаше и донесох 4 -5коренчета,та сега и се радвам как цьфти.Но шом като е отровна да я онищожа.
Мисля че пчелите събират от нея.
Гледай в цъфтежа дали я посещават ?
Но за хората е отровна
Гледай в цъфтежа дали я посещават ?
Но за хората е отровна
Това не е верно. В парка в Русе, а и в село има много такива дървета, които са поне 10 метра високи.Dinko написа:....
Освен по жълтите цветове, тя се познава и по височината - достига не повече от 7 метра.
...
бобиК написа:Това не е верно. В парка в Русе, а и в село има много такива дървета, които са поне 10 метра високи.Dinko написа:....
...
И кога цъфнаха тия 10м. жълти акации?
Цветовете и семената на жълтата акация са отровни, но медът от нея не би могло да е отровен. Не съм чувал да съществува растение, от което пчелите да събират отровен мед.
Васко най вероятно бъркаш "жълтата акация" със "златен дъжд"