Министър Танева: Пчеларите ще получат компенсации по ПРСР

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1816
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Министър Танева: Пчеларите ще получат компенсации по ПРСР

Мнение от Dinko »

„В готвената първа нотификация на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще предложим изменение на мярката по агроекология, с което земеделските производители, отглеждащи медоносни култури със задължението на паша на пчелите, ще получават компесаторни плащания. Част от тази подкрепа ще е директно за пчеларите". Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриване на XII-то издание на Странджанския манов мед в Община Царево.

"Надяваме се до края на годината да получим одобрение. От следващата кампания по директните плащания 2016 г. вие да може да кандидатствате и по този начин да получите още един стимул за развитие на вашата дейност", каза още министър Танева. „МЗХ подкрепя и ще продължи да подкрепя с финансовите средства, с които разполага изложения във всички сектори, които биха позволили на производителите, да представят пряко на потенциалните потребители продукцията си. Тази година за първи път пчеларите в биологично направление получават финансови средства", допълни още Десислава Танева.

Близо 6 800 са регистрираните земеделски стопани, които са пчелари. Продукцията всяка година, която се произвежда от пчелния мед, е между 9500-10 500 тона, информира още тя. Това е секторът с най-голям дял на биологично производство. Близо 20 % от продукцията е биологична и намира много добър прием на европейските пазари и намира много добра цена, посочи още министърът на земеделието и храните.

Странджаският манов мед е известен със специфичната си характеристика и има всичките условия да бъде вписан в регистрите като защитено географско указание. Министър Танева каза, че екипът на МЗХ е готов да подкрепи и съдейства за провеждане на процедурата. „Това ще брандира със специално лого продукцията на всички пчелари, които произвеждат в Странджа най-полезния мед със специфични вкусове и характеристики и това ще им позволи да получат и по-висока цена", заяви Танева. Тя поздрави всички участници във XII-то издание на Странджанския манов мед.


http://www.standartnews.com/
ivan raynov
Мнения: 285
Регистриран на: Чет Яну 11, 2007 1:28 pm
Местоположение: русе 30бр. ЛР
Обратна връзка:

Re: Министър Танева: Пчеларите ще получат компенсации по ПРС

Мнение от ivan raynov »

меда си е мед няма лош мед има мед от различни растения.Не мога да се съглася с твърдението ,че мановия мед е най добрия той си има специфични качества но не може да го определим като най !
Публикувай отговор

Обратно към “Кой да заплати на пчеларите за опрашването? / Who to pay to the beekeepers for pollination?”