Европейска топ-верига забрани опасни за пчелите пестициди

Тук предупреждавайте за пръскане с пестициди и хербициди
Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Европейска топ-верига забрани опасни за пчелите пестициди

Мнение от Dinko »

Aldi Sud е първата голяма търговска верига в Европа, която въведе процедура по забрана на 8 опасни за пчелите пестицида от местното производство на плодове и зеленчуци, предназначени за местния пазар.

От 1 януари немската компания въведе изискване към доставчиците си постепенно да изведат от употреба пестицидите, които са най-вредни за пчелите, включително някои от групата на неоникотиноидите. Компанията призова доставчиците си да прекратят прилагането на вредните химически вещества колкото се може по-скоро. Сега датските и местните фермери, които доставят плодове и зеленчуци за Aldi Sud, ще трябва да адаптират своите земеделски процеси, за да отговорят на изискването на търговската верига.
Компанията е съобщила за решението си в писмо до офиса на „Грийнпийс“ в Германия.

Осемте химически пестицида, които Aldi Sud забранява, са:
-тиаметоксам (използван в отглеждането на марули и цикория, използвана за салата),
-хлорпирифос, клотианидин (използвани в производството на подправки, брюкселско зеле, зеле, карфиол и кейл),
-циперметрин (праз лук, зеле и бобови зеленчуци),
-делтаметрин (карфиол, чушки, патладжан, краставици, тиквички, грах, зеле, домати и марули),
-фипронил (разрешен за употреба само в извънредни случаи в картофени полета),
-имидаклоприд (ябълки, праскови, кайсии и марули)
-и сулфаксафлор.

Тестове на „Грийнпийс“ през 2015 г. показаха широкоразпространена употреба на пестициди на полето и в ябълкови градини в Европа, които накрая се озовават в храната ни. Спазване на минималните регулаторни изисквания не е достатъчно, тъй като взаимодействията между различни активни вещества в пестицидите не се вземат под внимание.

Супермаркетите са важна част от веригата на доставки и трябва да съдействат за въвеждането на екологични и безопасни решения на проблемите заедно с производителите, коментира Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие в „Грийнпийс“- Германия.
По думите й, решението на подобен голям играч на пазара е важен знак. „Европейските политици трябва да действат сега и не само да направят частичната забрана на 3 неоникотиноида и фипронил пълна, а да увеличат обхвата й така, че да покрива всички пестициди, които застрашават пчелите и другите опрашители.”

http://www.greentech.bg/
Публикувай отговор

Обратно към “Пръскане с пестициди и хербициди”