Наскоро направих един експеримент. Напълних едим буркан от моя мед,един буркан с инвертиран захарен сироп(съдържащ 30%мед) изакупих от търговската мрежа един буркан с цена около 4лв за 750 гр., изчистих етикета и предоставих на човек, който разбира от мед за дигостация. Резултата беше стрсиращ. Човека веднага разпозна истинския мед но обърка купешкия с инвертирания сироп. Изводите си ги направете сами. Миналата година нали направиха изследвания, какъв мед продават нашите преработватели и стана ясно, че в магазините чист мед не се предлага. Някои да извзе тези фалшификати от търговската мрежа, или пък на накой да му бе отнет лиценза
Нищо. Само резултатите бяха публикувани в част от пчеларската преса и толкова. Кой потребител чете пчеларска преса
Една проста сметка показва, че при цена на подсладителите около лев за килограм, кой преработвател ще даде 3-4 лв за кило мед след като може да си пакетира глюкоза или изосуид и да го продава безнаказано под наименованието МЕД.