Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Здравейте драги пчелари,
Поради здравословни грижи не бива да ям сладко. Ям само плодове и мед. Но тъй като мнотго обичам сладкия вкус ям много мед. Кажете ми моля как да различа меда със съдържание на захар от естествения. Сигурно има някакъв начин. Аз изяждам по един буркан за 5-6 дена и не искам да ям мед със захар или със токсичните подсладители (изосуит и др) за които е доказано че са канцерогенни и са забранени в много страни.
Поради здравословни грижи не бива да ям сладко. Ям само плодове и мед. Но тъй като мнотго обичам сладкия вкус ям много мед. Кажете ми моля как да различа меда със съдържание на захар от естествения. Сигурно има някакъв начин. Аз изяждам по един буркан за 5-6 дена и не искам да ям мед със захар или със токсичните подсладители (изосуит и др) за които е доказано че са канцерогенни и са забранени в много страни.
-
- Мнения: 64
- Регистриран на: Съб Фев 25, 2006 10:14 pm
- Местоположение: Бяла ,Русенско
Грешка, той не те боли само от захар, а от сладко - независимо какво. Така че, не си прави генерални изводи. Това ,че има "фалшив" продукт - има, но все пак въпросът се преекспонира и то прекалено. Най вероятно меда е бил качествен, но ти си предубеден. А иначе, всяко нещо в българия се "граши" и фалшифицира. От меда до сиренето. Но все пак, трябва да се знае, че има много повече истински мед, отколкото сирене.mikentura написа:ami az taka pravya, no ve4e ne sum siguren. Ot poslednia med koito yadoh me zabolya leko edin zub, a toi me boli samo ot zahar.
По-евтиното не е най-доброто! Пчелният мед е лесноусвоима висококалорична храна. Той се препоръчва при усилен физически труд, много се използува от спортисти, туристи, от бързоразвиващите се деца и юноши, от хора в третата възраст, при всички възстановителни режими след тежко боледуване. Той стимулира имунната система на организма и действа противобактериално, противовъзпалително, подпомага кръвотворния процес, повишава трудоспособността и психотонуса, спомага за възстановяването на увредени клетки в организма. Има леко кардиотонично действие. Има място в профилактичното и диетично хранене на хора страдащи от чернодробно-жлъчни, бъбречни, белодробни, сърдечно-съдови, стомашно-чревни, обменни, нервни и кожни заболявания. Всички образно казано чудодейни качества, се отнасят за само за мед, произведен от пчели и отговарящ на Българският Държавен Стандарт /БДС/ 2679-89 г. Съгласно новият закон за пчеларството, минал на Първо четене в Парламента, чл. 31 гласи: "С наименованието "Мед" се обозначават само продукти,отговарящи на определението от допълнителната разпоредба на този закон. ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ § 1, т.2 "Пчелен мед" е хранителен, вискозен, течен или кристализирал продукт, произвеждан от медоносни пчели от нектара на цветовете или секрециите от или върху живите части на растенията, които пчелите събират, трансформират, комбинират с конкретни вещества, които те отделят, складират и оставят да узреят във восъчни пити. За съжаление по магазините продължават да се продават най-различни фалшификати. Например: "БОРОВ МЕД" / с едри букви. Отстрани със ситни букви, върху сив фон: "Съдържание- екстракт от борови връхчета, фруктозно-глюкозен сироп, лимонена киселина ....." и т.н. Или: "БИЛКОВ МЕД" Отстрани - екстракт от лайка, жълт кантарион, риган, мента ......." или по-точно МЕНТА! Напоследък по магазините се появиха и друг вид менти: В бурканче с художествено изработен етикет, на който е написано"Пчелен мед" /на някои етикети пише "и изосюит'7, има светло-жълта маса, значително по-рядка от пчелния мед. Ако го опитате, няма въобще аромата на пчелен мед. Цена за 400гр.-1,29- 1,30лв.- т.е. 3,23 лв. за 1 кг.- евтино! "Изосюит" е дизахарид /бялата захар/, разложена на прости захари /фруктоза и глюкоза/ чрез химическа реакция. В него липсват биологично-активните съставки витамини, соли, органични киселини, ензими, ароматни вещества и фитонциди. Или пък са съвсем малко, ако това е смес от пчелен мед и изосюит. Според районите в нашата страна истинският пчелен мед се продава на цена 4 до 5 лева. Тази цена е за полифлорният /мнгогоцветен, билков/ мед. По-специалните видове мед-акациев, манов и др. са с по-висока цена. Уважаеми съграждани, внимавайте за имитации! По-евтиното не е най-доброто!
Дата: 2003-04-21 Автор: инж. Сава Дончев
Дата: 2003-04-21 Автор: инж. Сава Дончев
Грешка, той не те боли само от захар, а от сладко - независимо какво. Така че, не си прави генерални изводи. Това ,че има "фалшив" продукт - има, но все пак въпросът се преекспонира и то прекалено. Най вероятно меда е бил качествен, но ти си предубеден.
Виж какво изобщо не съм предубеден
За да разграждането на рафинираната захар в тялото е нужен много калции, и организма не смогва и взема от зъбите и костите. В това се състои изклиу4ително вредния ефект на захарта. Когато баланса се наруши зъбите заболяват, особено ако това се е натрупвало. Никога не ме е заболявал зъб от сладки плодове, фруктоза или друг мед!!!
Виж какво изобщо не съм предубеден
За да разграждането на рафинираната захар в тялото е нужен много калции, и организма не смогва и взема от зъбите и костите. В това се състои изклиу4ително вредния ефект на захарта. Когато баланса се наруши зъбите заболяват, особено ако това се е натрупвало. Никога не ме е заболявал зъб от сладки плодове, фруктоза или друг мед!!!
- toko652003
- Мнения: 1303
- Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
- Обратна връзка:
Има едни книжки за състава на меда, видовете захари и т.н. Добре е да се прочете, защото, мен зъб ме боли от сладко - независимо какво. Този нарушен баланс означава не че меда е "фалшив", а според мен, че вече си го допуснал. Така, да приемем, че колегата е сложил сироп за да направи мед. Какво е станало - сложните захари на захарта пчелата чрез ензими ги е разградила до прости такива и получения мед пак е мед с голяма част от ензимните съставки на пчелата, но не съдържа нектара на растенията. Или обобщено, този мед е образно казано "половин мед", но той не би трябвало да предизвиква ефекта, който се получава от кристалната захар, защото тя вече е преработена от пчелата.mikentura написа:Грешка, той не те боли само от захар, а от сладко - независимо какво. Така че, не си прави генерални изводи. Това ,че има "фалшив" продукт - има, но все пак въпросът се преекспонира и то прекалено. Най вероятно меда е бил качествен, но ти си предубеден.
Виж какво изобщо не съм предубеден
За да разграждането на рафинираната захар в тялото е нужен много калции, и организма не смогва и взема от зъбите и костите. В това се състои изклиу4ително вредния ефект на захарта. Когато баланса се наруши зъбите заболяват, особено ако това се е натрупвало. Никога не ме е заболявал зъб от сладки плодове, фруктоза или друг мед!!!
Друг е въпросът, ако към него, вторично са добавяни подсладители, но пчеларя това няма сметка да прави, а и изисква доста усилия.
Абе, я си намери един качествен колега и му се довери, вместо да дълбаем въпроса до безкрай.
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
истинския мед е съставен от гроздова захар/глюкоза/ и плодова захар/фруктоза/.Говоря за нектарния мед ,а не за мановия.В зависимост от това коя от двете съставки преобладава зависи и за колко време след центрофугирането меда ще кристализира/захароса по народному/.
Ако преобладава глюкозата медът по-бързо кристализира и има бели кристали отстрани или отгоре.При положение ,че е по-голямо количеството на фруктозата медът кристализира по бавно и по-лесно се изважда от съда в който е.
Аз съхранявам меда в буркани с винтови капачки и ми прави впечатление ,че когато ги отварям след 2-3 месеца трудно се отварят все едно са вакумирани като компот.
Съвета ми е купете си мед от пчелар ,в магазините меда почти винаги е течен и почти винаги на буркана пише че съдържа мед и още нещо.Ако искате течен мед го разтопете на водна баня при температура до 45 градуса ако е по-висока меда губи активните си съставки и лечебно действие.Успех.
Ако преобладава глюкозата медът по-бързо кристализира и има бели кристали отстрани или отгоре.При положение ,че е по-голямо количеството на фруктозата медът кристализира по бавно и по-лесно се изважда от съда в който е.
Аз съхранявам меда в буркани с винтови капачки и ми прави впечатление ,че когато ги отварям след 2-3 месеца трудно се отварят все едно са вакумирани като компот.
Съвета ми е купете си мед от пчелар ,в магазините меда почти винаги е течен и почти винаги на буркана пише че съдържа мед и още нещо.Ако искате течен мед го разтопете на водна баня при температура до 45 градуса ако е по-висока меда губи активните си съставки и лечебно действие.Успех.
- teraforming
- Мнения: 189
- Регистриран на: Вто Авг 03, 2010 2:18 pm
- Местоположение: СТАРА ЗАГОРА
- Обратна връзка:
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Аз си имам рецепт за проверка.
Вземам една вилица и с края на дръжката вземам от набедения мед колкото едно зърно леща. Със запалка го загрявам докато почернее или покафенее. Почне ли да мирише на карамел и стане кафяво е фалшификат. Ако почернее и стане на въглен няма захар. Карамела можеш и да го опиташ на вкус че е крамел.
Вземам една вилица и с края на дръжката вземам от набедения мед колкото едно зърно леща. Със запалка го загрявам докато почернее или покафенее. Почне ли да мирише на карамел и стане кафяво е фалшификат. Ако почернее и стане на въглен няма захар. Карамела можеш и да го опиташ на вкус че е крамел.
-
- Мнения: 1741
- Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
И това не е гаранция, защото има медове, които по принцип имат вкус и аромат близък до този на карамела и можете да обвините несправедливо пчеларя, който е бил съвестен при работата си.
По принцип няма сигурен полеви метод, който да ви гарантира, че меда е качествен. Това може да стане единствено в лаборатория.
Най добрия начин да се сдобиете с истински мед е да си изберете пчелар на когото можете да имате доверие. Имайте предвид, че доверие трудно се печели, а лесно се губи, така че никой няма интерес да мами.
Освен това мед се избира на вкус. Такъв, какъвто на вас ви допада. Това, че вкуса не ви допада, не значи че меда не е истински.
По принцип няма сигурен полеви метод, който да ви гарантира, че меда е качествен. Това може да стане единствено в лаборатория.
Най добрия начин да се сдобиете с истински мед е да си изберете пчелар на когото можете да имате доверие. Имайте предвид, че доверие трудно се печели, а лесно се губи, така че никой няма интерес да мами.
Освен това мед се избира на вкус. Такъв, какъвто на вас ви допада. Това, че вкуса не ви допада, не значи че меда не е истински.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
http://donboneti.mylivepage.ru/
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Напълно съм съгласен с колегата Бонев.dimitarbonev написа:И това не е гаранция, защото има медове, които по принцип имат вкус и аромат близък до този на карамела и можете да обвините несправедливо пчеларя, който е бил съвестен при работата си.
По принцип няма сигурен полеви метод, който да ви гарантира, че меда е качествен. Това може да стане единствено в лаборатория.
Най добрия начин да се сдобиете с истински мед е да си изберете пчелар на когото можете да имате доверие. Имайте предвид, че доверие трудно се печели, а лесно се губи, така че никой няма интерес да мами.
Освен това мед се избира на вкус. Такъв, какъвто на вас ви допада. Това, че вкуса не ви допада, не значи че меда не е истински.
Както и много се дразня от факта, че много колеги твърдят и убеждават клиентите, че истинския мед (кристализира) захаросва. Аз самия съм диабетик и по разбираеми причини не давам никаква захар на пчелите (дори когато се налага подхранвам само с мед) и въпреки всичко доста често (в над 80% от случайте) меда който вадя не кристализира (пчеларствувам в планински район). Така, че колеги, много моля престанете с тези твърдения, че истинския мед кристализира и че това е някаква гаранция за истински мед. Успех на всички колеги.
Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.
-
- Мнения: 467
- Регистриран на: Сря Мар 05, 2008 5:32 pm
- Местоположение: Видин
- Обратна връзка:
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
И колко време не кристализира този твой мед бе колега?????Angel_A написа:Напълно съм съгласен с колегата Бонев.dimitarbonev написа:И това не е гаранция, защото има медове, които по принцип имат вкус и аромат близък до този на карамела и можете да обвините несправедливо пчеларя, който е бил съвестен при работата си.
По принцип няма сигурен полеви метод, който да ви гарантира, че меда е качествен. Това може да стане единствено в лаборатория.
Най добрия начин да се сдобиете с истински мед е да си изберете пчелар на когото можете да имате доверие. Имайте предвид, че доверие трудно се печели, а лесно се губи, така че никой няма интерес да мами.
Освен това мед се избира на вкус. Такъв, какъвто на вас ви допада. Това, че вкуса не ви допада, не значи че меда не е истински.
Както и много се дразня от факта, че много колеги твърдят и убеждават клиентите, че истинския мед (кристализира) захаросва. Аз самия съм диабетик и по разбираеми причини не давам никаква захар на пчелите (дори когато се налага подхранвам само с мед) и въпреки всичко доста често (в над 80% от случайте) меда който вадя не кристализира (пчеларствувам в планински район). Така, че колеги, много моля престанете с тези твърдения, че истинския мед кристализира и че това е някаква гаранция за истински мед. Успех на всички колеги.
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Колега Ivandespotov,
В момента все още имам мед от реколта юни 2008 г. който е загубил прозрачноста си (не се вижда от другата страна на буркана 0.8 л.), но е все още течен (тече като гъста маса, като тесто заема формата на съда в който го изсипваш) на пипане се усещат някакви кристали, а цвета е наситено тъмно червен. В същото време имам и (слънчогледов + жълт трън) от 2009 г. който е като камък в буркана (лъжицата не влиза докато не го притопля). Според мен и двата са истински (защото и двата няма никаква захар), но според някой клиенти (повлияни може би от други колеги) истински е само жълтия защото бил твърд и захаросан. Успех.
В момента все още имам мед от реколта юни 2008 г. който е загубил прозрачноста си (не се вижда от другата страна на буркана 0.8 л.), но е все още течен (тече като гъста маса, като тесто заема формата на съда в който го изсипваш) на пипане се усещат някакви кристали, а цвета е наситено тъмно червен. В същото време имам и (слънчогледов + жълт трън) от 2009 г. който е като камък в буркана (лъжицата не влиза докато не го притопля). Според мен и двата са истински (защото и двата няма никаква захар), но според някой клиенти (повлияни може би от други колеги) истински е само жълтия защото бил твърд и захаросан. Успех.
Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
Буди недоумение оперелението "истински" към така получения "мед"? Мед наричаме това което пчелите събират от природата + полениете в него. За мен "обогатеният" с ензми захарен сироп няма право да се нарича мед, още по-малко истински.joka... написа:Здравейте скъпи колеги,един МЕД дори изцяло произведен от захарен сороп остава пак истински мед.Друг е въпроса дали съдържа всички съставки на нектарния мед.Разни коментари за карамели,консистенция,големина на кристалите са излишни медът е разградена захар от пчелите/от сложни захариди на прости захариди/ и добавени съответните пчелни ензими.