Въпрос за документи за пчеларство

Публикувай отговор
vlaado
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Яну 15, 2007 10:16 pm
Местоположение: Видин
Обратна връзка:

Въпрос за документи за пчеларство

Мнение от vlaado »

Уважаеми колеги, това е първото ми включване в този форум и по някои мнения виждам, че тук има и професионално запознати с нормативните документи.
Въпроса ми е следният:
Какви документи са необходими и какъв е начина да се регистрира един пчелин, така че да бъде законен и пчелния продукт да се продава спокойно навсякъде.
От 10-12г се занимавам с пчеларство съвместно с бащата на съпругата ми.Скоро вероятно ще остана сам и искам да развия това занимание и да го обърна като основен поминък.До сега не съм имал необходимост от сертификат и др. документи, но сега със новите изисквания за добиване на пчелен мед искам да развия този занаят според разпоредбите на Европейския съюз, които малко или много ще окажат влияние и върху по-малките производители.За сега имам 63 семейства и занапред искам да ги размножа.

Предварително благодаря на отзовалите се.
Аватар
toko652003
Мнения: 1303
Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Обратна връзка:

Мнение от toko652003 »

Всяка община или кметсво има отдел които се занимава с регистрациите на пчелините от там вземаш формуляри след това при ветиринарния доктор за раиона ... т.е регистрираш си пчелина
когато извадиш меда даваш проба за иследване в риокоз(хеи)
изследват го по четири показатела и с подходящ етикет някъде имаше описание какво точно да се пише на него продаваш на дребно засега само по пазарите :wink:
Ще трябва можеби да изпълниш и добрите пчеларски практики незнам дали проверяващите ще държат и на това :wink: те не са толкова трудни но има май бумащина множко :idea:
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Няма да е лошо да си купиш наръчника за добри пчеларски практики. Има го в пчеларските магазини. Въпреки, че там нещата са малко преекспонирани има всички нови изисквания.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Публикувай отговор

Обратно към “Закон за пчеларството / Beekeeping law”