ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИИ

News for bees, beekeepers, beekeeping, honey and other bee products.
Публикувай отговор
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ - ОРГАНИЗАЦИИ

Мнение от dimitarbonev »

ПЧЕЛАРИ ДА СЕ ОБЕДИНИМ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕМ.
Стефан СТЕФАНОВ.
Идеята да напиша тази статия ми дойде, след проведените срещи и разговори с представителите на пчеларските организации на страните членки на "Апиславия" и на Балканската федерация на пчеларските съюзи", както и многото разговори проведени с пчелари и ръководители на пчеларски сдружения у нас.
Мисля, че е добре да почерпим опит от националните пчеларски съюзи на повечето Европейски и Балкански страни като Македония Сърбия, Румъния, Чехия, Полша, Турция и други. Във всички тези страни има по един съюз на пчеларите производители и в тях НЕ ЧЛЕНУВАТ ТЪРГОВСКИ ФИРМИ И ОРГАНИЗАЦИИ.
Много са проблемите, които се натрупаха пред пчеларите и главната причина за това е липсата на една, единна организация на пчеларите производители, която да защитава техните интереси.
Профилактични прегледи не се извършват, а пари от бюджета се харчат за фалшиво отчетена дейност.
Крадат се кошери и се тровят пчелите, но няма кой да се застъпи за пчеларите.
Вътрешният пазар е пълен с фалшиви медове, но няма кой да се намеси и защити пчеларите и гражданите, въпреки категоричността в Закона за пчеларството по този въпрос.
Пчеларската наука е в тежка криза. Нашите научни кадри вместо да се занимават с наука, гледат пчели, за да оцелеят.
Няма нормална реализация на пчелните продукти, но този въпрос е оставен да се решава от самите пчелари. Действията на държавата по този най-голям за нас проблем са преди всичко в интерес на търговците.
Защо е така? Къде се крият причините?
Отговорът е един и практиката многократно го потвърди. НЯКОЙ ИМА ИНТЕРЕС ДА НЯМА СИЛНА, ЕДИННА БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПЧЕЛАРИТЕ, КОЯТО ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. Така по лесно може да се печели за сметка на труда на над 50000 пчелари.
Лично аз считам, че е дошло времето да спрем да търсим виновните и да се боричкаме, кой кой е и кои пчелари представлява.
Време е да създадем една единна национална организация на пчеларите производители, която да е изградена на демократичен принцип и да дава възможност пчеларите да решават с изборен конкурс кой да ги представлява и не това да се решава в София от отделни заинтересовани личности. Тази идея може да се реализира при следната етапност:
1. БПС - 1899 да се пререгистрира като сдружение на областните пчеларски организации - регистрирани и нерегистрирани по ЗЮЛНЦ,
Управителния съвет на БПС - 1899, който в момента включва 70% от председателите на Областните пчеларски съюзи да се разшири и включи и останалите 30%.
Тази организация, която е и наследник на съюза, създаден преди 107 г. трябва да обсъжда и взема решения с правото на глас на 28 областни организации на пчеларите.
Не приемам постановката на някои лица, които считат, че всички регистрирани по ЗЮЛНЦ дружества и общински организации трябва да са членове на Националното сдружение. Според мен те трябва да членуват в Областните съюзи, тъй като В противен случай се нарушава основния принцип, заложен и в ръководната структура на държавата ни.
Обсъждането на тази идея да стане през Май-Юни 2007 г. на среша, на която да бъдат поканени да присъстват председателите на 28-те областни пчеларски организации. Предлагам срещата да се проведе на тази по-късна дата, за да може тази идея да се обсъди от пчеларите във всички области и тези, които дойдат на срещата, да представят и защитават приетите решения от пчеларските организации по места, а не техни лични идеи, които често защитават чужди интереси.
2. На срещата да се избере инициативна група, която да има две основни задачи:
а/ Да се подготвят материалите и се преработи нов устав, за да отговаря на изискванията на новото сдружение на Областните пчеларски организации.
б/ Да се подготвят Вариантни предложения за обединяване на Всички национално регистрирани сдружения на пчеларите-производители. Тези предложения инициативната група трябва да изпрати до всички национални сдружения и да организира обсъждането им с тях.
Искам да споделя една идея, която съм: я. изказвал и друг път, ще я споделя и сега: - Освен БПС -1899.В новата и форма на сдружение на областните пчеларски организации, в обединената национална организация трябва да участват и други национално регистрирани организации, но с ясно определени цели и насоченост различни от тези на БПС - 1899. Тези организации трябва да работят и реализират своите цели и задачи със съдействието на областните пчеларски организации, без да създават нови /свои/ структури в областите. Обединената организация на пчеларите производители трябва да има свои печатни органи - вестник и списание.
Няколко думи по въпроса за ръководните кадри В националните сдружение. Трябва да се издигат кадри, които са доказали ръководни качества, които имат дългосрочен стаж в пчеларските организации и които имат желание и разбира се възможности.
Когато се обсъжда въпроса за ръководител на обединените сдружения, моето мнение е, че то трябва да се поеме от един от зам. министрите на МЗГ. Всяко друго решение не би могло успешно да реализира практически, а не фиктивно самото обединяване. За това има известна предварителна подготовка.
Аз поддържам идеята, търговците да си имат свое национално сдружение. И то съществува. Сдружението на пчеларите-производители, обаче трябва да е независимо от тях и те да работят съвместно, но на базата на преговори, договори и отговорности.
Вярвам че всички ще се съгласят с мен, че това роене на толкова много пчеларски организации е свързано с желанието на отделни личности да участват в разпределението на средствата, които се очаква да се предоставят за подпомагане развитието на пчеларството. А те никак не са малко - около 7000000 лв. по тригодишната програма за развитието на пчеларството и освен тях ежегодно ще се предоставят по около 500000 лв. за стимулиране износа на пчелни продукти и за стимулиране на майкопроиз-водителите. И всичко това се дължи на съществуващия Закон за пчеларството и особено на ефикасните действия и защита, които през последните получават от зам.-министър д-р Светла Бъчварова.
Обръщам се с молба към всички пчеларски дружества, Общински и Областни организации да разгледат и обсъдят тия мои предложения и да изпратят протоколи и писма до офиса на БПС-1899. Нека да излязат с материали и виждания, в това число и корекции по тези предложения в пчеларската преса. Нека излязат с публикации и противниците на тази идея. Това ще бъде много полезно за всички, защото ако не успеем за кратко време да спрем боричканията и не се обединим в единна национална организация на пчеларите-производители - пчеларството в България няма бъдеще.
Искам да бъда правилно разбран. Ако не се получи полемика в пресата по повдигнатите от мен въпроси и ако не се получат писма от пчеларските дружества и организации в подкрепа на това предложение, мисля че пак ще се намерят отделни личности, които ще опорочат и тази инициатива за създаване на организация на пчеларите производители. Ще бъде жалко ако не се раздвижат пчеларите и особено ръководствата на пчеларските дружества, общински и областни организации. Нека си спомним народната мъдрост "Не може, без да дадеш нещо от себе си да се надяваш да вземеш". Тогава не бива да се сърдим на тези отделни личности, които обсебиха БЪЛГАРСКИЯ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗ и се готвят да ръководят разпределението на финансовите ресурси, без да се занимават с решаването на другите големи проблеми на пчеларството и пчеларите.
ИЗТОЧНИК "ПЧЕЛАРСКИ ВЕСТНИК"
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Повод да отворя тази тема е една статия на инж. Стефан Стефанов,
зам.председател на БПС-1899,в "Пчеларски вестник" със заглавие "ПЧЕЛАРИ ДА СЕ ОБЕДИНИМ, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕМ"
Стана ми интересно и реших да анализирам статията.
В началото г-н Стефанов посочва някои от основните проблеми и основната причина за тях. Цитирам:
"Много са проблемите, които се натрупаха пред пчеларите и главната причина за това е липсата на една, единна организация на пчеларите производители, която да защитава техните интереси.
1. Профилактични прегледи не се извършват, а пари от бюджета се харчат за фалшиво отчетена дейност.
2. Крадат се кошери и се тровят пчелите, но няма кой да се застъпи за пчеларите.
3. Вътрешният пазар е пълен с фалшиви медове, но няма кой да се намеси и защити пчеларите и гражданите, въпреки категоричността в Закона за пчеларството по този въпрос.
4. Пчеларската наука е в тежка криза. Нашите научни кадри вместо да се занима¬ват с наука, гледат пчели, за да оцелеят.
5. Няма нормална реализация на пчелните продукти, но този въпрос е оставен да се решава от самите пчелари. Действията на държавата по този най-голям за нас проблем са преди всичко в интерес на търговците.
Отговорът е един и практиката многократно го потвърди. НЯКОЙ ИМА ИНТЕРЕС ДА НЯМА СИЛНА, ЕДИННА БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПЧЕЛАРИТЕ, КОЯТО ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. Така по лесно може да се печели за сметка на труда на над 50000 пчелари."
Съгласен съм до някъде с тези факти. На пръв поглед идеята е добра обаче, четейки статията по-нататък стигам до извода, че това предложение не е чак толкова безкористно. Г-н Стефанов предлага цитирам:
"да се издигат кадри, които са доказали ръководни качества, които имат дългосрочен стаж в пчеларските организации и които имат желание и разбира се възможности.
Когато се обсъжда въпроса за ръководител на обединените сдружения, моето мнение е, че то трябва да се поеме от един от зам. министрите на МЗГ. Всяко друго решение не би могло успешно да реализира практически, а не фиктивно самото обединяване. За това има известна предварителна подготовка."
С това абсолютно не съм съгласен.
За да се получи каквото и да било обединение на всички пчелари производители най-напред всички досегашни лидери на пчеларски организации (национални и областни) трябва да се оттеглят и да се откажат от по-нататъшно участие в ръководството на новосформираната организация. Със стари труженички нов бардак не се прави. Ако толкова милеят за пчеларството винаги могат да помагат.
Второ. Не съм съгласен и с начина, по който се предлага да се създаде такова обединение. Изграждане на структура от горе на долу не е най-демократичното решение.
По мое мнение за изграждането на такава организация трябва да се постъпи по следния начин:
1.Да се създаде инициативен комитет, който да подготви учредяването на организацията, проектоустава и организира учредителна конференция.
2.Всяка една местна пчеларска организация да излъчи свои представители на квотен принцип, които да участват на конференцията.
3.Конференцията да се проведе извън активния сезон.
4.При подготовка на проектоустава работния вариант да се изпрати на всички заинтересовани както и да се публикува в пресата. Да се получи дискусия.
5.И т.н.

Това, което предлага г-н Стефанов или по-точно по начина по който го предлага е една номенклатурна структура, целяща да бетонира определен кръг от хора в една „нова“ стара организация.
А доколко БПС 1899 милее за пчеларството показа и подкрепата която даде за нашата подписка и вниманието което и беше оказано -никакви. Дори едно мнение не беше върнато на e-mail адреса от който им изпратих текста.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

обединение

Мнение от коко »

В светлината на предишните изяви на господина, като председател на пчеларския съюз и неговия принос за сегашното/плачевно / състояние на същия, /вече много / тази добра идея, подета още преди време от Г. Тодоров /председател на Пловдивското д-во / звучи най-малкото цинично. Иначе, ако се прави от друг и в пълното отсъствие на подобни компрометирани лица - добре.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Мнение от drone »

Абе тая ненаяла се въшка Стефанов докога смята да се катери върху пчеларските глави. Ама то няма къде другаде да си изложи мераците, ами в жълтия парцал на Пламен Иванов от Алдомировци. То хората хубаво са казали , че краставите магарета през девет баира се намират. :evil:
qgata
Мнения: 12
Регистриран на: Чет Май 03, 2007 1:36 pm
Местоположение: Бургас

Мнение от qgata »

Аз много не разбирам от такива неща,регистрация на организации съюзи, но неможе ли да се направи съюз в които да не участват разни общински съветници,надзорншци или лица поставени от държавата уж ни помагат,а само пречат
Мисълта ми е такава в съюза да имат право да членуват само регистрирани пчелари,хора които се занимават с пчели,размножаването им и с произвотство от тях,които знаят за истинските проблеми на пчеларите,каде и кога и за какво да се разпределят и дават субсидий
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

По принцип идеята за обединение на пчеларите е без алтернатива, но излязла от устата на хора като Стефанов вече е опорочена. Както вече писах по горе със стари труженички нов бардак не се прави.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Gojyto
Мнения: 859
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:08 pm
Местоположение: Бургас

Мнение от Gojyto »

Аз нямам какво да кажа!!!Вие сте го наредили ве4е тоз оптимист :lol: :lol: :lol: Дори не до4етох простотииите му...
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

Здравейте !

Хайде да видим дали и това мое "мнение" ще изтриете.
Вече за втори път триете мненията ми въпреки, увещанието след първият път, че било случайно!
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Дан,
Никой няма интерес да трие мненията ти. Проверявай след като натиснеш бутона "прати" дали мнението е излязло във форума. И на мен често ми се случва когато нета е скапан да пиша втори път защото не е успяла да се осъществи връзката.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

Проверявах ги и те си излизаха. После ги проверявах за отговори и тогава също си бяха там и... изведнъж изчезнаха.
Много е странно. Възможно е да е умишлено, защото ми се случи два пъти. Това може да го направи някой от модераторите.
Щом толкова се страхуват - няма да коментирам по-вече въпроса за сдружението.
34038
Мнения: 245
Регистриран на: Вто Мар 07, 2006 4:53 pm
Местоположение: Полски Тръмбеш 5180

Мнение от 34038 »

DAN,бях написал и моето мнение под първото ти писане за сдружението.И беше излязло.Но заедно с твоето и то отиде в небитието.
Предлагам ти да пишеш трети път но в самостоятелна тема.И там да се концентрира дискусията,ако желаят да я има
Вярните пътища са най-къси!
apis1964
Мнения: 289
Регистриран на: Пон Фев 13, 2006 8:06 pm
Местоположение: гр.Габрово
Обратна връзка:

Мнение от apis1964 »

DAN написа:Проверявах ги и те си излизаха. После ги проверявах за отговори и тогава също си бяха там и... изведнъж изчезнаха.
Много е странно. Възможно е да е умишлено, защото ми се случи два пъти. Това може да го направи някой от модераторите.
Щом толкова се страхуват - няма да коментирам по-вече въпроса за сдружението.
Не вярвам някой от модераторите да е изтрил мненията Ви,не бих направил това защото предлагате интересни теми,обикновено изтривам неща от рода на реклами на порно сайтове!
ivan raynov
Мнения: 285
Регистриран на: Чет Яну 11, 2007 1:28 pm
Местоположение: русе 30бр. ЛР
Обратна връзка:

Мнение от ivan raynov »

ами да Дан напиши го пак защото аэ не съм го прочел. в тази същата тема ли беше?
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

Днес, преглеждайки стари ежедневници попаднах на една много интересна статия относно морала на "покровителката" на пчеларите зам. министър Светла Бъчварова Цитирам:
"Зам. министър на земеделието и член на ВС на БСП погазва законите
Типичен пример за злоупотреба с партийна и държавна власт е г-жа Светла Бъчварова - заместник министър на земеделието. За по-малко от две години тя успя да се възползва безпардонно от положението си, чак се самозабрави. Старт за нейния възход бе уволнението на академик Цветков като председател на НЦАН /Национален Център за Аграрни Науки/. Без да се свени, че е старши научен сътрудник-II степен г-жа Бъчварова взе високия пост. А той винаги е бил заеман от високохабилитиран и уважаван учен, а не второразряден и нискоквалифициран научен работник. Впрочем, нека да изброим, само някои от постовете, които госпожата заема : 1. Зам. министър 2. Член на УС на фонд'Земеделие" 3. Член на УС на фонд 'Тютюн". 4. Член на УС на сдружението "Еврокооп" 5. Председател на НЦАН 6. Председател на УС на НЦАН. 7. Председател на УС на Агробиотехпарк. 8. Председател на НС по безопасност на храните. 9. Член на Националния статистически институт 10. Главен редактор на две научни списания 11. Председател на Национална комисия за независим, мониторинг на въздействието на неблагоприятните климатични събития в земеделието. 13. Лектор във ВУЗ (лекциите от нейно име чете друг). Не се знае в колко бордове членува. Да не пропуснем, и големия партиен пост - член на ВС на БСП и председател на земеделската комисия. И отвсякъде валят солидни суми. Само от едно заседание на УС на фонд 'Земеделие" тя си осигрява повече отколкото е месечната заплата на професор. Как се справя с толкова ангажименти? Как ги изпълнява? И кога й остава време да пише научни трудове? През последните месеци е в ход акция за изкуствено издигане имиджа на министърката. Използвайки служебното си положение тя принуждава директора на Институт 'Пушкаров" да я предложи за старши научен сътрудник I степен /професор/ по специалността земеделие. Нищо, че тя е кандидат на икономическите науки и старши научен сътрудник II ст. по аграрикономика, степен и звание получени в Института по икономика и организация на селското стопанство за разработки в областта на аграрната икономика. С този ход тя заобикаля родния си институт и научния съвет по икономика, които едва ли биха я пропуснали така лесно. Моралът на Бъчварова проличава и в научната й продукция през последните години. Въпреки административните си ангажименти, изведнъж стана известен "учен-почвовед", "автор" на монографии, книги, статии по проблемите на почвознанието и земеделието. Без да е работила и час, без да е прочела една публикация по почвознание се подписва като такъв. Така попада под ударите на Наказателния кодекс. Без свян се самопредложи за високото звание "доктор хонорис кауза", давано само на заслужили учени, посветили живота си в полза на българското земеделие. Такъв е моралът на другарката Бъчварова!
Ст. н. с. Й. Василев, Пловдив"

Като имам предвид статията на г-н Стефанов, стигам до извода, че на въпросната госпожа това не и стига и и се е приискало да сложи ръка и на пчеларските организации.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
bee_queen
Мнения: 50
Регистриран на: Вто Апр 25, 2006 1:14 pm

Др. Стефанов

Мнение от bee_queen »

Другаря Стефан Стефанов не е ли вече пенсионер или ПАК ви МОЛИ за по 5лв. от пчелар и две години да ВИ ОБЕДИНЯВА Той така обединява. АИДЕ ЧАО СТЕФАНОФ АДИО НЕМАМ ВРЕМЕ ЗА ГЛУПОСТИТЕ НА ДРУГАРЯ
Публикувай отговор

Обратно към “Новини / News”