назад към Библиотека


Арендаторите пръскат културите с пестициди, без да се съобразяват, че унищожават пчелите

Кой печели от това?

Арендаторите пръскат културите с пестициди, без да се съобразяват, че унищожават пчелите

27-07-2004 г. Георги НИКОВ, Шумен

Дойдоха сигнали, че на много места в Североизточна България пчелините са пострадали от отравяния. Без да се съобразяват, арендатори на селскостопански земи пръскат културите си в нерегламентирани часове и без да са се обадили в кметствата. Особено големи са загубите в Търговищка област и ето какво казва Димчо Николов, председател на Областния съвет на пчеларите:

– Най-много пострадаха пчелините в село Горско Абланово, община Опака, където са изтровени 400 пчелни семейства, от които половината са на известния пчелар Христо Иванов. За 2002 г. той е пчелар номер едно за Търговищка област и е класиран на второ място в страната, 30 години е отдал на професията си. Една трагедия за него, както и за останалите негови колеги от селото, които отглеждат по десет и повече пчелни кошери и които са ликвидирани напълно. Вероятно арендаторът не си дава сметка каква загуба носи на пчеларите, на държавата и на себе си, затова защото пчелите няма да могат да опрашат неговите култури. А за да се занимава човек със земеделие, трябва да бъде просветен, да владее и химията, и земеделието.

Другото голямо поражение е нанесено в района на село Буховци, Търговищка община. Най-много е засегнат пчеларят Недялко Пенев, който притежава 120 кошера и почти стопроцентово са унищожени. Пострадали са и други пчелари в този район, които притежават по-малко пчелни семейства.
Нотка на тревога се чувства и сред пчеларите в Разградска област.

– Най-много пострадаха пчеларите от село Беловец, където се е извършило ръсенето със самолет, без да се съобщи. Всичко това го отдавам на неграмотността на арендаторите, защото всеки си хвърля отровите, без да се съобразява в кое време е това. Идва си човекът с бидона до самолета и какво има в него не се знае, и кой му прави разтвора – също. Проблемът е, че не се спазват часовете. Ако се ръси сутринта, примерно до 8 часа, смъртността ще се избегне, а те почват по обяд и това е най-лошото време. Но какво е обяснението, че някъде при пръскането на люцерната смесили и нутрасуит, за да има по-добро залепване по листата, а това е един захарен сироп – капан за пчелите. Почти 90 на сто е смъртността. Това показва пълна незаинтересуваност на арендаторите и незнание за ползата от пчелите при добивите им – гневи се Славейко Рашев, председател на Областния съвет на пчеларите в Разград.

Заслужава внимание обаче опитът на Силистренска област, където са си вземали поуки от миналите години и сега работи много положително. Там са координирани действията на много организации и не са допуснати отравяния на пчели.

– Допреди две години в нашата област също имаше случаи на унищожаване на пчелни семейства, стигна се и до съдебните власти и се вземаха поуки от председателите на земеделските кооперации и арендаторите. Сега всичко е нормализирано, кметствата се уведомяват навреме за обработката на посевите и през тази година нямаме никакви натравяния – допълва картината за Крайдунавска Добруджа председателят на Областния пчеларски съюз Иван Петров.
Изводът е ясен – там, където се работи с нужната загриженост и арендаторите в своето напрегнато всекидневие не забравят законовите разпоредби, успехът е неминуем.