назад към Библиотека


Достойна реализация на пчелния мед

10-11-2004 г. Инж. Христо СЛАВОВ – Бургас

Когато става въпрос за достойната цена на качествения пчелен мед, е необходимо да се изкажа по следните въпроси:

  1. Законова база.
  2. Начин на отглеждане на пчелните семейства и хигиена на пчелина.
  3. Лицензиране на фирмите износителки.
  4. Пазари и цени в Германия, където имам информация.
  5. Себестойност на пчелния мед.

Законът за пчеларството не устройва нито търговците на мед, нито пчеларите, занимаващи се професионално. От него не става ясно защо ветеринарните органи са извадени като лечители и контрольори. Проверителите не си вършат работата поради това, че първо трябва да направят разходи за проверката, а после да чакат МЗГ (Министерството на земеделието и горите) да им плаща. Така се стигна до масово разпространение на американския гнилец повсеместно в страната и се предлагат болни семейства за продан.

Всеки пчелар знае, че проверителите първо минават на проверка, разписваш се във ведомостта им и те после чакат от Господ пари. Страхът от провал на пчелари, които нямат нужната теоретична подготовка, ги тласка като всеки самоук човек да се опитват да лекуват заболелите пчели от американски гнилец. На базата на това се появиха на пазара на меда и проби с наличие на антибиотици. Това носи огромни загуби на търговците и от еврозоната им се връщат цели тирове. Така, за да избият загубите си, търговците с основание смъкват цените до смешни нива. Сега цената на един килограм мед на едро е равна на един литър оцет.

МНОГО КОЛЕГИ ИСКАТ ДА СЕ ОБЕДИНИМ
но не може една нестопанска организация (какъвто е пчеларският съюз) да прави бизнес, без да има стопанска дейност.
Обединение може да стане по региони нещо като ООД – една фирма със седалище, хигиенна технология на гледане на пчелите и добиване на мед, входящ контрол при фирмата износител на цялата проба и отговорност на производителя, ако е причинил доказано щета, или пък отнемане лиценза на износителя, ако той виновно и доказано е вкарал продукти в меда преди заготовката за износ с цел било за невтвърдяването му, „повишаване“ на качеството му и други шмекерии.
Начините за отглеждане на пчелните семейства са въпрос на лично виждане, но хигиената е задължителна. Не може да държиш лентичките с противовароатозните препарати по време на медосбора, когато 20 дни най-малко предварително трябва да си ги премахнал. Не може рамките да са ти от 100 години и да не си подменил повечето от тях. Задължително всяка година трябва да се подменят по 30 % от рамките в плодника и в магазините. Трябва да имаш чиста вода при ваденето на меда за измиване на приборите. Задължително да се подсушават, за да не попадне вода в меда, и много още фактори, както и използване на чисти и нови съдове за съхранение (тенекии).

КЪДЕ СТОИ МЕДЪТ ДО ПРОДАЖБАТА НА ТЪРГОВЦИТЕ
е също важно, защото медът прихваща неприятни миризми, ако стои в помещения с лук, чесън, нафта, бензин, масла за ДВГ и др.
Лицензирането на фирмите износителки е много „тънка“ работа. Като погледнеш, таксата е малка, но се говори в техните среди, че рушветът в Министерството на земеделието е от порядъка на 40 000 евро. Какво се върши иначе в лицензираните фирми никой не знае – как се приема медът, има ли входящ контрол на пробите на всеки производител за наличие на недопустими вещества, присъства ли всеки производител при вземането на проби, къде отива некачественият мед, излиза ли той зад граница – все въпроси, на които търговците трябва да отговорят. Как става плащането на всеки производител – според външния му вид или според качеството на меда му. Трудна тема… Днес влязох в сайта на една германска фирма и установих, че при нея няма внос от България. Вероятно тя не търгува с наши търговци не по тяхна вина, а просто не съм уцелил, когото трябва. Но въпреки всичко ще напиша цените на дребно на меда на няколко вида:
ВНОС ОТ:

УНГАРИЯ

  • акациев мед опаковка 500 г – 5,45 евро
  • слънчогледов – 500 г – 4,95 евро
  • акациев мед 1 кг – 14,45
  • акациев мед 5 кг – 49,95 евро
  • акациев мед 25 кг – 245 евро

АВСТРИЯ
слънчогледов мед опаковка 500 г – 5,45 евро

ФРАНЦИЯ
акациев мед – 500 г – 11,35 евро

ИСПАНИЯ
лавандула 500 г – 7,45 евро

АРЖЕНТИНА
пампасов мед (ливаден) 500 г – 4,45 евро

ГЪРЦИЯ
полифлорен мед 500 г – 5,45 евро

НОВА ЗЕЛАНДИЯ
мед от манука 500 г – 5,45 евро

Фирмата продава на дребно и пчелни продукти: цветен прашец 200 г – 4,85 евро.
Пощенската кутия на фирмата се намира лесно за когото знае немски и може да работи в интернет.
Накратко: ЦЕНИ МЕЧТИ! Разбира се, има много разходи до крайния потребител като разходи във фирмите износителки (крайната им цена), транспортни разходи, мита, фитосанитарни такси, печалби за германската фирма вносител, дистрибуция, вътрешен транспорт, опаковки по немски стандарт (нито един от горепосочения мед не е с опаковка на страна доставчик – всички са пакетирани в Германия).

Себестойността на пчелния мед е много индивидуална и променлива величина според добива и направените разходи за годината. Така аз тази година имам себестойност, която надхвърля приходите, защото имам закупени 2000 восъчни основи, без да съм дал восък – по 0,70 лв. за основа. Това прави 1400 лева. Имам 600 лева за закупуване на рамки, 200 лева за коване и опъване на тел, транспорт 300 лева, захар за подхранване – 300 лева (сега през есента), мой труд (който търговците не признават). Примерно ако си направя заплатата като на германец, то медът ми сигурно ще струва още тук по 5 евро килото. Така че нека не говорим за себестойност, и то измислена, гледайки тавана. Да оставим жиленето, което си е една „екстра“ за нас и високите температури. Тази година не съм видял морето, а живея в Бургас.

Аз не мисля, че сегашното ръководство на пчеларския съюз е на моето мнение. Даже съм с впечатлението, че ръководството не публикува тези неща, не знам защо. Докажете ми, че не съм прав. Сега кило мед струва колкото един литър оцет. Помислете сериозно. Не си режете клона, на който седите, колеги търговци. Уважавам усилията ви, не правете опити като ликвидационните съвети на СДС. Искам честен диалог с вестника. Можех да пиша това писмо в друг вестник, но нямаше да е коректно. Срещу никого не отивам, а срещу грешката му.